Güneş Gümüş - Vikipedi

Güneş Gümüş

Sosyalist Emekçiler Partisi Genel Başkanı
Doğum20 Nisan 1981
Eskişehir, Türkiye
Mezun olduğu okul(lar)Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Siyasi partiSosyalist Emekçiler Partisi
Çocuk(lar)2
Güneş Gümüş ODTÜ Devrim Yürüyüşünde

Güneş Gümüş (d. 20 Nisan 1981; Ankara, Türkiye), Türk siyasetçi ve akademisyendir. Şu anki Sosyalist Emekçiler Partisi genel başkanıdır. 2012 yılından 2017'de Barış İçin Akademisyenler bildirisine imza atması nedeniyle ihraç edilene kadar Ankara Üniversitesi Sosyoloji bölümünde akademisyen olarak görev yapmıştır.

İlk yılları ve eğitimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Güneş Gümüş, 20 Nisan 1981 tarihinde Eskişehir'de doğdu. İlköğretimini Eskişehir'de, ortaokul ve lise öğretimini ise Ankara'da tamamlamıştır. 1999 yılında ODTÜ Mimarlık bölümüne başlamış fakat bölümü tamamlamadan aynı üniversitenin sosyoloji bölümüne geçerek lisans öğretimini tamamlamıştır. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nde sosyoloji yüksek lisansını; Antikapitalist Müslümanlar'ın sol ile kurduğu ilişkiyi ele alan Fatih ile Taksim Arasında: Müslüman Anti-kapitalistler adlı tezi ile tamamlamıştır.

ODTÜ yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

ODTÜ'de öğrencilik hayatı boyunca gençlik hareketinin önde gelen isimlerinden olan Gümüş, Marksist Fikir Topluluğu'nun kurucularından birisidir. 2004 yılında V.U. Arslan ile beraber Marksist Bakış dergisini yayınlamaya başladı. Marksist Bakış halen yıllık teorik yayın olarak yayınlanmaya devam etmektedir. MFT bu yıllarda ODTÜ'de Enternasyonalist Cephe'yi örgütleyen oluşumlardan birisidir.

Siyasi kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Erken kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

2009 yılında Güneş Gümüş önderliğindeki MFT kadroları Sürekli Devrim Hareketi (SDH) olarak örgütlenme çalışmalarını genişleteceklerini ilan etmiştir. Bu dönemde SDH'nin yayın organları olarak "İşçinin Yolu" gazetesi, Marksist Bakış dergisi ve Bolsevik.org adlı internet sitesinin editörlüğü Güneş Gümüş tarafından yürütülmüştür. SDH çalışmalarını ülke çapında yaygınlaştırmış; Ankara, İstanbul, Trabzon, Amasya, Samsun, Denizli ve Antalya'da örgütlü çalışma göstermiştir.

Sosyalist Emekçiler Partisi[değiştir | kaynağı değiştir]

2016 yılında Sürekli Devrim Hareketi (SDH) kadroları tarafından Sosyalist Emekçiler Partisi'nin kuruluş girişimi bir kurultay ile ilan edilmiş, Ekim Devrimi'nin 100. yılı olan 2017'de partileşme sürecini Güneş Gümüş liderliğinde tamamlamıştır. Partinin kuruluşundan itibaren genel başkanlık görevini Güneş Gümüş sürdürmektedir. Haftalık olarak "Perspektif" adlı bir video serisinde gündemi değerlendirmektedir.

Üniversiteden ihracı[değiştir | kaynağı değiştir]

2012 yılından itibaren Ankara Üniversitesi DTCF Sosyoloji bölümünde akademisyen olarak görev yapan Güneş Gümüş, 2016 yılında devletin Kürt sorunundaki saldırgan tavrını eleştiren Barış İçin Akademisyenler Bildirisi'ne Kürt halkının özgürlük mücadelesine verdiği destek çerçevesinde imza attığı için 2017 Şubat ayında 686 sayılı KHK ile üniversitedeki görevinden ihraç edildi. Barış İçin Akademisyenler Bildirisi nedeniyle yargılanmış, beraat etmesine rağmen OHAL Komisyonu ve bölge idare mahkemesi tarafından göreve iadesi reddedilmiştir.

Gümüş, siyasi hayatı boyunca gerek devrimci siyasi kimliği, gerek de AKP karşıtı söylemleri nedeniyle çeşitli soruşturma ve kovuşturmaların hedefi olmuştur.

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Gümüş, Güneş (2014) "Radikal Muhalefette Yeni Bir Soluk: Müslüman Anti-kapitalistler", Praksis.[1]
  • Gümüş, Güneş (2014) "Orhan Kemal'in Kaleminden Emekçilerin Dünyası", Emekçileri Okumak, İstanbul: Doğa Basım.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Radikal muhalefette yeni bir soluk: Müslüman anti-kapitalistler". www.acarindex.com. 3 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2022. 
  2. ^ "Emekçileri okumak : edebiyatımızda sınıf, kültür ve işçilerin günlük hayatı". katalog.iku.edu.tr. 3 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2022.