Fitness merkezi - Vikipedi

Fitness merkezi veya spor salonu, fitness ve spor yapıldığı alandır. Fiziksel egzersiz amacıyla egzersiz ekipmanlarını barındırır.[1]

İlk fitness salonu Paris’te 1847’de halka açık olarak açıldı. Bununla birlikte, genel halk için sağlık kulüplerinin tarihi, 1947 yılın'da Santa Monica, Kaliforniya'ya kadar uzanır. Jack LaLanne, 1936 yılın'da Oakland, Kaliforniya'da ilk Amerikan fitness salonunu açtı.

Çoğu sağlık kulübünün ana egzersiz alanı vardır. Esas olarak dambıl ve barbell gibi serbest ağırlık antrenmanı, stand ve banklardan oluşan serbest egzersiz ekipmanları, ek olarak kullanıcının egzersizini yönlendirmek için dişliler, kablolar ve diğer mekanizmalardan oluşan ana bir egzersiz makinesi vardır.[2] Salon genellikle aynalar içerir, böylece sporcular egzersiz yaptıkları sırada kendi duruşlarını izleyebilir ve doğru duruşu koruyabilirler. Ağırlıklı veya özel olarak, serbest ağırlıklardan (halterler ve dambıllar) oluşan spor salonuna, "siyah demir spor salonu" denir.

Bir aerobik egzersiz alanı, kapalı kürekçi makineleri, sabit bisikletleri, eliptik antrenörler ve koşu bandıları gibi birçok kardiyovasküler egzersiz ekipmanı içerir. Bu alanlar genellikle, uzun kardiyo egzersiz seansları sırasında genellikle egzersizcileri eğlendirmek için televizyonlar (donanıma entegre edilmiş veya alanın etrafındaki duvarlara yerleştirilmiş), görsel-işitsel görüntüler içerir.[3] Bazı spor salonları, kardiyo kullanıcılarının antrenman sırasında okuması için gazete ve dergi sağlar.

2010 dönemi sağlık kulüplerinin çoğu, sertifikalı fitness eğitmenleri veya eğitmenleri tarafından yürütülen grup egzersiz dersleri sunmaktadır. Birçok grup egzersiz sınıfı mevcuttur. Bunlar genellikle aerobik, bisiklete binme, boks veya dövüş sanatları, yüksek yoğunluklu antrenman, step yoga, düzenli ve sıcak yoga, pilates, kas eğitimi, germe, Krav Maga ve jiu jitsu gibi kendini savunma derslerini içerir.[4] Yüzme havuzlu sağlık kulüpleri genellikle aqua aerobik dersleri vermektedir. Eğitmenler genellikle bu dersleri öğretmek ve katılımcı güvenliğini sağlamak için sertifikasyon almalıdır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2019. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2019. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2019. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2019.