Fiji'deki Yahudilerin tarihi - Vikipedi

Fiji'deki Yahudilerin tarihi Avrupalı kâşif ve yerleşimcilerin adalara varmasıyla başlar.

1881'de 20 yaşında olan Henry Mark, Fiji'ye yerleşen ilk Yahudiydi. Mark, köken olarak Avustralyalı olup bölgede kapsamlı bir ticaret şirketi kurdu. Mark'ın yanına sonradan, Hindistan, Orta Doğu ve Asya'nın diğer bölgelerinden Yahudiler de katıldı.

Şu anda Fiji'de üç mezarlık bulunmaktadır: Momi (özel mezarlık), Ovalau Adası (Levuka) ve Suva (eski mezarlık); ve bu mezarlıklarda tarihi ilk Yahudilerin yerleştiği zaman olan 19.yy'a ait Yahudi mezar taşları bulunur,

Ülkedeki 60 Yahudinin hemen hemen hepsi başkent Suva'da yaşamaktadır.

Bilgi[değiştir | kaynağı değiştir]

Fiji, Büyük Okyanus'ta, 18,000 km2'ye yayılmış 332 adadan oluşan adalar topluluğudur. 2006 yılı itibarıyla ülke nüfusu 905,949 olup bunların %48'ini Fiji yerlileri, %45'ini Hindistanlılar (Hindu, Müslüman, Sih ve Hristiyan) oluşturmaktadır; geri kalan etnik grupların için 60 kişilik bir de Yahudi cemaati bulunmaktadır.

Günümüz[değiştir | kaynağı değiştir]

Yakın zamanda kurulan Fiji Yahudi Birliği'nden önce, Yahudi nüfusu içinde çok az organize hareketlilik vardı. Yahudiler kısıtlı bir dini yaşam sürmesine rağmen ülkedeki İsrail elçiliği 50 ila 60 kişiye yetecek kadar senede bir Pesah yemeği sunmaktadır. Kaşer yemek Avustralya'dan ithal edilmektedir.

İsrail ile Fiji arasında tam diplomatik ilişkiler vardır. Mayıs 2002'de Fiji Başbakanı Laisenia Qarase, İsrail Konsolosu H. E. Ruth Kahanoff ile hemfikir olup ülkeler arasında uzak mesafe olmasına rağmen ilişkilerin güçlendirilmesinden yanadır. Fiji'de bir İsrail elçiliği bulunmasına rağmen, Fiji'yle İsrail arasındaki ilişkileri Canberra, Avustralya'daki İsrail elçiliği yürütmektedir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]