Deva Holding - Vikipedi

Deva Holding
SloganSağlık Kattığımız Yaşamlar İçin
TipHolding
Menkul değer sembolüBİST:DEVA
EndüstriEczacılık
Kuruluş22 Ağustos 1958 (65 yıl önce) (1958-08-22)
KurucuDr. Vasıf Topçu
Genel merkezi,
Önemli kişilerPhilipp Daniel Haas (Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Başkanı)[1]
Gelirartış 1,37 Milyar (2019)
Net gelirartış 286,01 Milyon (2019)[2]
SahibiEastPharma S.A.R.L.: %82,2
Halka Açık: %17,8[3]
Çalışan sayısı2400 (2019)
Web sitesideva.com.tr/tr

Deva Holding, Türkiye, Almanya, ABD ve Yeni Zelanda'daki etkinliğiyle 205 milyon dolarda daha fazla ciro yapan ve Türkiye'nin ilk 500 şirketi arasına giren bir ilaç şirketidir.[4][5][6]

Deva Holding, 1958'de kurulmuştur. Ülkenin ikinci en büyük ilaç şirketidir. İlaç ve veterinerlik ürünleri üzerine eğilmiştir.[7][8]

Üretim Tesisleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Çerkezköy ve Kartepe’de olmak üzere 2 ayrı lokasyonda 3 üretim tesisi bulunan DEVA, toplamda 151.551m² arazi üzerine kurulu 67.242m² kapalı alana sahip tesislerinde, yenilikçi ve farklı ürünleri yüksek kaliteli bir deneyim ile sunma, küresel ölçekte sağlıklı yaşama herkesin erişebilmesi amacıyla, rekabet ettiği alanlarda dev ilaç markaları yaratarak ilk tercih olma hedefiyle üretim yapmaktadır. T.C. Sağlık Bakanlığı, TGHB, ve ayrıca EU GMP ve US FDA onaylı tesislerinde üretimine devam eden DEVA, yıllık 578 milyon kutu ilaç üretim kapasitesine sahiptir.

Birbirinden bağımsız üretim alanları, güncel teknolojiyle donatılmış laboratuvarları, eğitimli ve konusunda uzman personelden oluşan güçlü kadrosuyla üretim yapan DEVA, tesisleri ile Türkiye’de en kapsamlı üretim yapan yerli ilaç şirketlerinden biri konumundadır. Halihazırda steril ve non steril ürün formlarında çok çeşitli ürünler üretilmektedir. Bu ürünler arasında; likit, semi-solid, solid, sefalosporin, penisilin, hormon ve inhalasyon ürünleri, solid onkoloji, likit onkoloji, hayvan sağlığı ürünleri, ilaç aktif maddeleri ile birlikte, ampul, likit ve liyofilize flakon ve BFS teknolojisi ile göz damlaları ve steril enjektabl ürünler için tıbbi ampul ve kolonya üretimleri de devam etmektedir.

Ayrıca, Çerkezköy’de 8600m² üzerine kurulan ve 32000 palet kapasitesine sahip lojistik merkezinden günlük olarak 2 milyon kutuya kadar ilaç dağıtımı yapılabilmektedir. Yurt içi ve yurt dışı pazarlar için üretilen tüm ürünlerin tek merkezde toplanacağı tesis, Türkiye’de yer alan ilaç firmaları arasında en büyük lojistik merkezi olma özelliği taşıyor.

Boğaziçi Kolonyaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Hafif ve rahatlatıcı kokusuyla sadeliğin simgesi olan Boğaziçi Kolonyaları, DEVA tarafından Kartepe’de üretilmektedir. 60 yılı aşkın süredir Türk misafirperverliğinin bir parçası olmuştur. Her geçen gün yenilenen üretim teknolojisi ve donanımlı uzman kadrosuyla kaliteli ürünlerini sunan Boğaziçi Kolonyaları, üretim ve ambalaj kalitesiyle öne çıkmaktadır.

DEVARGE[değiştir | kaynağı değiştir]

Vizyonumuz, Türkiye’nin en büyük eşdeğer ilaç üreticisi olmak ve yüksek kalitede maliyet etkin ürünler geliştirerek yurt dışına ihraç etmektir.

DEVARGE olarak hedefimiz:

• Eşdeğer ilaç geliştirmede öncü olmak

• Değer katılmış ürünlerle fark yaratmak

• Regüle pazarlara ürünler geliştirmek ve ruhsatlandırarak pazara sunmak

• Yeni teknolojilerle gelecek için üretmek

• Üniversite-Sanayi işbirlikleriyle katma değeri yüksek ürünler geliştirmek

• Patent tescili ile fikri mülkiyet haklarımızın korunmasını sağlamak

• Dikey integrasyonu sağlamak

2010 yılında Ar-Ge belgesi almaya hak kazanan DEVARGE, yaklaşık 278 kişiden oluşan uzman biliminsanı kadrosu ve güncel teknoloji ile donatılmış laboratuvarları ve kapsamlı ekipman parkuru ile katma değeri yüksek, yenilikçi yeni form ve ürünler geliştirmektedir.

Tüm farmasötik formlarda ürün geliştirme yeteneğine sahip DEVARGE, önformülasyon ve pilot üretim sahası, sentez ve ölçek büyütme laboratuvarları, stabilite kabinleri, analitik geliştirme laboratuvarları, biyoteknoloji laboratuvarları, onkolitik ve hormon geliştirme laboratuvarları, hammadde, ambalaj malzemesi ve bitmiş ürün deposu, analiz laboratuvarları ve CMC dokümantasyon arşivlerinden oluşarak toplam 7.000m² alanı kapsamaktadır.

Bilimin ışığında Ar-Ge’yi önemseyen DEVA, 2020 yılında cirosunun yaklaşık %7’sini Ar-Ge’ye ayırmıştır.

DEVA, 2015 yılında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen 4. Özel Sektör Ar-Ge Merkezleri Zirvesi’nde ilaç sektörünün en iyi Ar-Ge şirketi seçildi. DEVA, ilaç ve eczacılık sektörünün en prestijli ödüllerinden olan Altın Havan “En İyi Ar-Ge Ödülü”ne 3 kez 3 farklı ürünüyle layık görüldü.

YÖNETİM KURULU ÜYELERİ[değiştir | kaynağı değiştir]

Philipp Haas[değiştir | kaynağı değiştir]

Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO DEVA Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su olan Philipp Haas; St. Gallen Ekonomi, Hukuk ve İş İdaresi İşletme Üniversitesi'nde ihtisas alanı bankacılık olmak üzere İşletme Yüksek Lisansı yapmıştır. Akıcı Almanca, İngilizce, Fransızca, İspanyolca, Portekizce, İtalyanca ve Türkçe konuşmaktadır. 1992 yılından beri yatırım danışmanı ve yönetici olarak görev almış olan Philipp Haas, Doğu Avrupa Ülkeleri ve özellikle Türkiye pazarlarında geniş deneyime sahiptir. Ukrayna ve Türkiye'de birçok yeniden yapılandırma projelerinde yer almış olan Philipp Haas, 90'larda kurumsal yabancı yatırımcıları temsilen birçok yönetim kurulu üyeliği yapmıştır ve bunların arasında Ukrayna'da bulunan Rogan Brewery ile Türkiye'de bulunan Net Holding sayılabilir. İlaç sektöründe geniş deneyime sahip olan Philipp Haas, gelişmekte olan piyasalardaki fonlara ilaç sektöründe danışmanlık yaparak yatırımlarını Doğu Avrupa'ya yönlendirmiştir. Bunlar arasında daha sonra Zentiva adını alan Slovakopharma firması da bulunmaktadır. EastPharma Ltd. ve DEVA Holding Yönetim Kurulu Başkanı olan Haas, aynı zamanda Saba İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş., New Life Yaşam Sigorta A.Ş., EastPharma İlaç Üretim Pazarlama San. ve Tic. A.Ş.,'de de Yönetim Kurulu Başkanı; EastPharma Sarl'da ise Yönetim Kurulu Üyesidir. Ayrıca Grup bünyesindeki Devatis Limited,Devatis Gmbh, Devatis A.G. ve Devatis Inc. şirketlerinde de direktör olarak görev yapmaktadır.

Mesut Çetin[değiştir | kaynağı değiştir]

Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı & CFO DEVA Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve CFO'su olan Mesut Çetin, profesyonel hayatına 1999 yılında fon yönetim şirketi olan GEM Global Equities Management S.A. bünyesinde başlamış olup, takas, araştırma görevlisi, trader ve yöneticilik gibi değişik pozisyonlarda görev almıştır. Aynı grup bünyesinde, birçok başarılı private equity(özel sermaye) projede etkin görev almış, bazı projelerde ise proje yöneticisi sorumluluğunu üstlenmiştir. Mesut Çetin, EastPharma Ltd ve Saba İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş.'de Yönetim Kurulu Üyesidir. Ayrıca, grup bünyesindeki diğer şirketlerde de CFO görevini yürütmektedir. Mesut Çetin, Boğaziçi Üniversitesi Matematik Öğretmenliği Bölümü mezunu olup, yüksek lisansını Koç Üniversitesi EMBA programında tamamlamıştır.

Ayşecik Haas[değiştir | kaynağı değiştir]

Yönetim Kurulu Üyesi DEVA Holding'in İcracı Olmayan Yönetim Kurulu Üyesi olan Ayşecik Haas, 1991 senesinde Ankara Özel Yükseliş Koleji'nden mezun olduktan sonra, yüksek lisansını Doğu Akdeniz Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde, ekonomi mastırını Texas Tech Üniversitesi'nde yapmıştır. İş hayatına Türkiye'de Emek Elektrik ve Beko Elektronik'te mühendislik ile ilgili çeşitli görevlerde başlayan Ayşecik Haas, ekonomi mastırından sonra New York'ta finans sektöründe çalışmış, dönüşünde kısa bir dönem Hattat Holding'de yatırım uzmanı olarak görev yapmış olup, 2008-2015 yılları arasında NAR Group Genel Müdürlüğü görevini yürütmüştür. Halen N.A.R.G Holding A.Ş. ve New Life Yaşam Sigorta A.Ş.'de Yönetim Kurulu üyesidir.

Güneş Ufuk[değiştir | kaynağı değiştir]

Yönetim Kurulu Üyesi DEVA Holding’in Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi olan Güneş Ufuk, İsviçre’nin St. Gallen Üniversitesi İşletme Bölümünde lisans eğitimi gördükten sonra İsviçre’nin çeşitli firmalarının satış ve pazarlama bölümlerinde çalışmış, Türkiye’de Kemer Golf & Country Club, Superonline ve yine bir Çukurova Grubu şirketi olan YKS’de çeşitli üst yönetim fonksiyonlarında bulunmuştur. Profesyonel kariyerini Kemer Golf & Country Club’da Genel Müdür olarak sonlandırdıktan sonra danışmanlık hayatına adım atan Ufuk, 6 seneyi aşkın süre MCT firmasında Yönetici ve Danışman olarak görev almış, Nisan 2010 itibarıyla k2 Danışmanlık firmasını kurarak Türkiye’nin çeşitli firmalarının gelişim ve yönetim konularında Yönetim Danışmanlığı, Eğitmenlik ve Konuşmacılık faaliyetlerine başlamıştır. k2 Danışmanlık ekibi ile Türkiye’de çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren 100’den fazla öncü kuruluşa hizmet veren Ufuk, özellikle “Satış& Pazarlama” “Liderlik” ve “Strateji” temelli konularda uzmanlaşmıştır. 2015 yılında kurucu ortak olarak K2C Danışmanlık firmasının kurulması ile birlikte eğitim faaliyetlerine K2C Danışmanlık’da devam etmektedir.

Sengül Soytaş[değiştir | kaynağı değiştir]

Yönetim Kurulu Üyesi DEVA Holding’in Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi olan Sengül Soytaş lisans eğitimini Orta Doğu Teknik Üniversitesi İşletme Bölümü’nde tamamladıktan sonra, Indiana State Üniversitesi’nde İşletme dalında yaptığı yüksek lisansını birincilikle bitirmiştir. Profesyonel iş hayatına Indiana State Üniversitesi Small Business Development Center’da araştırma asistanı olarak başlamış, Türkiye’ye döndükten sonra kısa bir süre Emek Elektrik A.Ş ‘de İhracat Uzmanı olarak çalışmıştır. Daha sonra Vestel Ticaret A.Ş.’de Pazarlama Uzmanı, Pazarlama Sorumlusu ve Uluslararası Pazarlama Müdürü görevlerinde bulunmuş, büyük çapta birçok pazarlama projesi ve proje gruplarını yönetmiştir. 2015 yılının Haziran ayından bu yana farklı sektörlerdeki şirketlere yurt dışı pazarlarında faaliyet göstermeleri için uluslararası pazarlama ve iş geliştirme alanlarında danışmanlık hizmeti vermektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Yönetim Kurulu Üyeleri". deva.com.tr. DEVA Holding. 12 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2021. 
  2. ^ "2019 Faliyet Raporu" (PDF). deva.com.tr. DEVA Holding. 31 Aralık 2019. 21 Eylül 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  3. ^ "Ortaklık Yapısı". deva.com.tr. Deva Holding. 12 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2021. 
  4. ^ "Antibiotic Long Distance Run". Fortune Magazine. 19 Temmuz 2019. 5 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2019. 
  5. ^ "5 Minutes Interview with: Philipp Haas - Deva". Pharma Horizon Magazine. 4 Mayıs 2017. 28 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2019. 
  6. ^ "Philipp Haas – Chairman & CEO, DEVA, Turkey". Pharma Boardroom Magazine. 29 Kasım 2018. 28 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2019. 
  7. ^ "DEVA.IS - Deva Holding AS Profile | Reuters". www.reuters.com. Erişim tarihi: 28 Ekim 2019. 
  8. ^ "» 5 minutes interview with: Philipp Haas – DEVA". TKS Publisher (İngilizce). 28 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2019.