Daijō-kan - Vikipedi

реставрація Мейдзі. Організація центрального уряду 1871 — 1885

Daijō-kan (Japonca太政官; "Büyük Devlet Konseyi"), Japonya'da Nara döneminden Meiji döneminin başlarına kadar Ritsuryō yasal sistemi altında imparatorluk hükûmet organıydı.

Daijō-kan, MS 702 yılında Taihō Kanunu'nda toplanmıştır. Asuka Kiyomihara Kanunu, üç bakandan oluşan Daijō-daijin (Şansölye), Sadaijin (sol bakan) ve Udaijin'den (sağ bakan) oluşan bu merkezi idari organın ilk ortaya çıkışını işaret etmektedir.[1] İmparatorluk yönetim yapısı Daijō-kan tarafından yönetilmekteydi. Bu konsey ve yan bakanlıklar ülkenin bütün idari işleri ile ilgilenirken, Jingi-kan ise Şintoizm, din adamları ve tapınaklarla ilgili konuları denetlemekteydi.

İmparatorluk mevkiine hakim olan Fujiwara boyunun da Daijō-kan'da egemen olmaya başlamasıyla Daijō-kan, 10. ve 11. yüzyıllar boyunca kademeli olarak gücünü kaybetti. Rahibin, şansölye veya diğer bakanlıkların görevlerini aynı anda yerine getirmesi gittikçe yaygınlaştı. 12. yüzyılda, konsey aslında ayrı bir varlık olarak güçsüz olsa da sistem asla lağvedilmedi. Yüzyıllar boyunca ritsuryō sistemi dikkatle arşivlenen daha fazla bilgi üretti. Bununla birlikte, Heian döneminde zaman geçtikçe, ritsuryō kurumları geri bildirim olmadan siyasi ve kültürel bir sisteme dönüşmüştür.[2] Meiji Restorasyonu ile birlikte yerini Bakanlar Kurulu'na bıraktı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Hall, John Whitney et al.. (1993). The Cambridge History of Japan, p. 232. 4 Şubat 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ Mesheryakov, Alexander (2003). "On the Quantity of Written Data Produced by the Ritsuryō State" 29 Mayıs 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Japan Review, 15:187–199.