Cognomen - Vikipedi

Cognomen ("bilinen adıyla") anlamına gelen Latince bir isimlendirme terimidir. Köken olarak Roma isimlendirme geleneği' ne göre bir Roma Yurttaşının 3. ismidir. Terim aynı zamanda günümüzde ara sıra takma ad veya lakap ile eş anlamlı kullanılmaktadır.

Roma isimlerinin sınırlı doğası yüzünden, bazen cognomen bir aileyi diğer bir aileden ayırt etmek için gelişim gösterdi, bazen de bir savaşta olduğu gibi ilgi çekici olayları arşivlerken. Scipio Africanus Major cognomen'e bir örnek ancak bazen özellikle general Gaius Marius gibi bazı Romalılar cognomen taşımazlardı. Roma Cumhuriyeti'nin son dönemlerinde, hernasılsa, cognomen (Latince çoğul: cognomina) günlük kullanımda sıradan bir hale gelmiştir.

Bir tezat olarak en onurlu cognomenler başarılı generaller tarafından benimsenirken, birçok cognomen fiziksel ya da kişisel tuhaflık kökenlidir; örneğin, Rufus 'kızıl saçlı' ya da ' Scaevola' 'solak' gibi.

Günümüzde, birçok önemli Romalıyı cognomen ile tanırız; örneğin,Marcus Tullius Cicero için 'nohut anlamında Cicero ve Gaius Julius Caesar için 'Sezar(caesar)'. Historia Augusta bu cognomen için 3 değişik açıklama getirir: ilki Caesar savaşta bir fil tarafından öldürüldü (Moorcada Fil=caesai) ; ikincisi çok sık saçlıydı (Latince caesaries); ya da parlak gri gözleri (Latince oculis caesiis) vardı.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Pliny the Elder, Natural History 7.7 20 Nisan 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..