Belarus Temsilciler Meclisi - Vikipedi

Belarus Temsilciler Meclisi

Belarus Temsilciler Meclisi (BelarusçaПалата Прадстаўнікоў, RusçaПалата Представителей), Belarus parlamentosunun alt meclisidir.

Gizli oyla doğrudan seçim oy hakkı temelinde dört yıl için seçilen 110 milletvekilinden oluşur (madde 91).[1] Sonuç, tek üyeli seçim bölgelerindeki genel çoğunlukların kararlaştırdığı çoğunlukçu bir sistemdir. 21 yaşındaki her vatandaş seçime hak kazanır (mad. 92). Meclisin işlevleri yasa tasarılarını ve hükûmetin diğer işlerini göz önünde bulundurmaktır; bir başbakanın adaylığını onaylamalıdır (madde 97); hükûmete güven oyu verebilir (madde 97).

Üst meclis Belarus Cumhuriyet Konseyi'dir.

Yetkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Temsilciler Meclisi tarafından kabul edilen senetler, yirmi günden fazla olmamak üzere beş gün içinde değerlendirilmek üzere Cumhuriyet Konseyi'ne gönderilir.

Sadece Temsilciler Meclisi'ne verilen özel yetkiler şunlardır:

  • Anayasada değişiklik ve değişiklik yapmak ve yorumunu yapmak için Cumhurbaşkanı tarafından ileri sürülen veya en az 150 bin seçmen tarafından sunulan yasa tasarılarını dikkate almak;
  • Belarus Cumhuriyeti'nin iç ve dış politikasının yönergeleri de dahil olmak üzere yasa tasarılarını dikkate almak; askeri doktrin; uluslararası anlaşmaların onaylanması ve feshi;
  • Cumhurbaşkanlığı seçimi için karar almak;
  • Başbakanın atanması konusunda Cumhurbaşkanına rıza gösterilmesi;
  • Başbakanın Hükûmet politikası hakkındaki raporunu değerlendirmek ve onaylamak veya reddetmek; Meclis tarafından Hükûmet politikasının ikinci bir reddi, Hükûmet'e güvensizliğin bir ifadesidir.

Uygulamada, Temsilciler Meclisi'nin gerçek gücü çok azdır. Özellikle, hükûmet harcamaları üzerinde çok az kontrolü vardır; Cumhurbaşkanlığı izni olmadan bütçeyi artırmak veya azaltmak için bir yasa geçiremez. Kurulduğu günden bu yana Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun destekçileri tarafından domine edildi. Gerçekten de, 2004'ten 2016'ya kadar, yasama meclisindeki her koltuk cumhurbaşkanının destekçileri tarafından işgal edildi. Her halükarda, Belarus siyasi sistemi neredeyse tüm karar verme yetkisini cumhurbaşkanının elinde toplar ve yürütme kararlarına karşı neredeyse hiçbir muhalefet yoktur.

2019 Belarus parlamento seçimlerinin ardından, Belarus muhalefeti Meclis'teki tüm sandalyelerini kaybetti, çünkü seçilen her milletvekili Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'yu destekledi.[2]

Meclis başkanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Ad Başlangıç Bitiş
Anatoli Malofeyev 28 Aralık 1996 21 Kasım 2000
Vadim Popov 21 Kasım 2000 16 Kasım 2004
Vladimir Konoplev 16 Kasım 2004 2 Ekim 2007
Vadim Popov 2 Ekim 2007 27 Ekim 2008
Vladimir Andreiçenko 27 Ekim 2008 Görevde

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Elections of Deputies of the House of Representatives of the National Assembly of the Republic of Belarus". 10 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2020. 
  2. ^ Welle (www.dw.com), Deutsche. "Belarus election: No seats for opposition as Lukashenko maintains power | DW | 18.11.2019". DW.COM (İngilizce). 6 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2019.