Batı Trakya - Vikipedi

Batı Trakya
YunancaΘράκη
Batı Trakya
Batı Trakya
BaşkentGümülcine
Diğer şehirlerİskeçe, Rodop, Evros
Neuilly Antlaşması1920
Yüzölçümü
 • Toplam8578 km²
Nüfus
 (2011)
 • Toplam371.208
 • Yoğunluk43/km²
Resmî site
www.mathra.gr

Batı Trakya, Ege Trakyası veya Yunanistan Trakyası (Yunanca: Θράκη), tarihi Trakya bölgesinin Yunanistan'da yer alan bölümüdür. Yunanistan'ın en kuzeyi olduğundan Kuzey Yunanistan olarak da adlandırılmaktadır. Yunanistan'da Türkçenin en yoğun konuşulduğu bölgedir. Yaklaşık 100.000'in üzerinde Müslüman Türk yaşamaktadır. Bölge, 3 alt yönetim birimine ayrılmıştır (Doğu Makedonya ve Trakya):

  1. İskeçe ili (Yunanca: Ξάνθη, Ksanti), başkent İskeçe / Ksanti
  2. Rodopi ili (Yunanca: Ροδόπη, Rodópi), başkent Gümülcine / Komotini
  3. Evros ili (Yunanca: Έβρος, Évros), başkent Dedeağaç / Aleksandrupolis

M.Ö. VIII. yüzyıl sonlarından ve VII. yüzyıl başlarından sonra, Penilerin, Eski Yunanların, Makedonların egemenliği altına giren bölgede, M.Ö. 355 yılına kadar Trakya Krallığı egemen olmuştur. Batı Trakya, Roma ve Bizans İmparatorluklarının hâkimiyeti altına girerek, önce Roma İmparatorluğu’nun, sonra da Bizans İmparatorluğu’nun sınırları içinde kalmıştır. Osmanlı Devleti, bu toprakları 1354 yılında fethederek sınırları içine katmış ve 559 yıl egemenliği altında bulundurmuştur. Batı Trakya, 1913-1920 yılları arasında bazı devletlerin yönetimi ve egemenliği altında kalmıştır. 1923 yılında Lozan Antlaşması ile Yunanistan’a devredilmiştir.[1]

Başlıca kentler şunlardır:

Harita[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Yaşar, Cemile (1 Aralık 2020). "Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığın Sorunları Raporu". Küresel Siyaset Merkezi. 1 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]