Komutan Bart - Vikipedi

"Bart the General"
Bart, çocuklardan oluşan ordusunu izlerken.
Bölüm no.5
Ürün kodu7G05
Yayın tarihi4 Şubat 1990
Dizi sorumlusuJames L. Brooks
Matt Groening
Sam Simon
SenaristJohn Swartzwelder
YönetmenDavid Silverman
DVD yorumlarıMatt Groening
James L. Brooks
David Silverman
Sezonlar

"Bart the General", Amerikan animasyon televizyon dizisi Simpsonlar'ın birinci sezonunun beşinci bölümüdür ve 4 Şubat 1990 tarihine yayımlanmıştır.[1] Bölümde Bart'ın kabadayı Nelson Muntz ile yaşadığı sorun anlatılmaktadır. Bölüm, John Swartzwelder tarafından yazıldı ve David Silverman tarafından yönetildi.[1]

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Lisa, öğretmeni Bayan Hoover için bir yığın kek yapar. Bart, okul servisinde kendisine kek vermesi için ona yalvarır ve en sonunda Lisa, yere düşmüş olan bir keki Bart'a verir. Okulda bir zorba, Lisa'nın keklerini çalarak onları mahveder. Bart, Lisa'yı savunmak için zorbaya karşı hamlede bulunur fakat okulun en kötü kabadayısı Nelson Muntz tarafından alıkonur. Bart, mücadele eder fakat yanlışlıkla Nelson'un burnundan kan gelmesine neden olur. Nelson, okul çıkışı Bart'ın işini halledeceğine dair yemin eder. Bart, gününü Nelson'un kendisini öldürdüğüne, sınıf arkadaşları ile ailesinin cenazesine geldiğine dair hayaller içinde geçirir. Okul çıkışında, kaçma girişimlerinde bulunur fakat Nelson tarafından yakalanarak dayak yer, bir çöp tenekesi içine atılır ve bir tepeden aşağıya doğru yuvarlandırılır.

Homer, Bart'a tavsiyede bulunarak okul bahçesi kurallarına göre kendini savunması gerektiğini söyler. Bart'a kirli dövüşmeyi öğretir, kemer altına vurmasını ve Nelson'un gözüne çamur fırlatmasını söyler. Bart, kendisine söylenenleri yapar, yine de dayak yer ve çöp kutusuna atılır. Lisa, Bart'a en kabadayı Simpson üyesine, yani Büyükbaba Simpson'a gitmesini önerir. Huzurevine giden Bart, büyükbabasının da yaşlı bir zorbanın tacizine maruz kaldığını görür. Büyükbaba, Bart'ı yanına alarak askerî üretim fazlası ürünleri satan bir mağazaya götürür ve orada, muhtemelen dengesiz bir emekli asker olan Herman ile tanıştırır. Herman, Bart'ın Nelson ile savaşması ve bir savaş planı hazırlaması gerektiğini söyler.

Bart, okuldaki diğer zorba mağduru öğrencileri toplar ve bir ordu oluşturur. Biraz eğitim ve yürüyüşten sonra, Nelson ile yakın arkadaşlarına yüzlerce su balonu fırlatırlar. Zorbalar kaçmaya çalışır fakat pusuda bekleyen çocukların her yerden çıkması ile su balonlarına maruz kalırlar. Nelson'ın dalkavuk arkadaşları teslim olarak kendilerinin sadece emirleri yerine getirdiklerini söylerler. Nelson, yakalanır ve onunla bir antlaşma imzalanır. Antlaşmaya göre Nelson, Bart'ın kaçma hakkını kabul edecek ve Nelson, civarda bir tehdit unsuru olarak kalabilecektir-herhangi bir güç kullanma yetkisi olmasa da. Dizinin finaline eklenen bir notta Bart, seyirciyle konuşmakta ve onlara iyi savaşın çekici ya da eğlenceli olmadığını söyler ve şunu ekler: Amerikan Bağımsızlık Savaşı, II. Dünya Savaşı ile Yıldız Savaşları hariç.

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölüm, normal açılış sekansının kullanılması için oldukça uzundu. Bu nedenle karatahta şakası ile kanepe şakası bu bölümde yer almadı. Bunun yerine sadece Simpsonların yaşadığı evin bir görüntüsü yer aldı.[2] David Silverman, bölümün yönetmeniydi ve "Bart the Genius" bölümünü yönetirken bir de bu bölüm için hikâye çizimi (storyboard) oluşturduğundan bir nevi gergindi.[2] Esasen bu bölümde Edwin Starr'ın "War" adlı şarkısını kullanmayı planlıyordu. Bu şarkının, öyküyü tamamlamayacağına karar verdiklerinde plan iptal oldu.[2] Altın saatler televizyonunda "testis" kelimesini söylemeleri istenmeyen karakterler, sansür problemiyle karşılaştılar.[3] Yapımcılar, notlara aldırmadılar ve "testis" bölümde yer aldı. Sansürlenmesi istenilen bu hareket, Büyükbaba Simpson'ın TV ekranlarında yaşlı insanların seks manyağı olarak bahsedilmesini şikâyet ettiği mektupta bir de TV ekranlarında-"testis"in de içinde yer aldığı-duymak istemediği kelimelerin bir listesi yaptığı sahne içindi.

Bu bölümde iki yeni karakter göründü. Birincisi, sıklıkla kullanılan yinelenen karakterlerinden olan Nelson Muntz idi.[4] İkincisi ise daha az kullanılan Herman'dı.[4] Tek kolunu kaybetmiş olan Herman'ın tasarımı, senarist John Swartzwelder ortaya attı. Karakterin seslendirmesi, Harry Shearer yaptı ve kısmen George H. W. Bush seslendirme için ilham kaynağı oldu.[3] Herman için düşünülen asıl fikir, her görünüşüyle kolunu kaybetmesine dair farklı bir hikâyeye sahip olmasıydı.[3]

Kültürel referanslar[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölüm, birçok savaş filmine göndermede bulunmaktadır. Diyaloglarından çoğu, Bart'ın askerlerinden birine "utanç verici olması"ndan dolayı tokat atması ve müzik, doğrudan General Patton adlı 1970 yılı filminden alındı. Filmin telif hakları Fox'a ait olmasından dolayı filmin müziklerini bölümde kullanmak sorun yaratmadı.[3] Yürüyüş sekansı, 1987 Stanley Kubrick filmi Full Metal Jacket'e baş sallamadır.[4] Ayrıca 1962 filmi En Uzun Gün'e de bir göndermedir.[2] Bart bölümü, Amerika Bağımsızlık Savaşı, II. Dünya Savaşı ile Yıldız Geçidi üçlemesini "iyi savaş" olarak değerlendirmesiyle bitirmektedir.[5]

Tepkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Matt Groening, sezon DVD'sinde bölüm için yaptığı yorumda, bölümün yayımlandığı dönemde nasıl tartışmalı hâle geldiğine şaşırdığını belirtti. Bugün, daha fazla ileriye gidebilirlerdi ve bölüm şimdi ona zararsız gözükmektedir.[3] I Can't Believe It's a Bigger and Better Updated Unofficial Simpsons Guide kitabının yazarları Warren Martyn ile Adrian Wood, şunları söyledi: "Baız iyi çizgiler bir yana -Bart'ın Nelson'ın ellerinde ölümüne dair fantezisini sevdik- bu bölüm yine de kendinden biraz emin değil, özellikle sona doğru."[4] İlk sezonun DVD'si için yapılan yorumda David B. Grelck, bölüme 3/5 verdi ve "Bart'ın popülaritesini stratosfere iletmesine yardım eden bir başka bölüm..." diye görüş bildirdi.[6] Bölümdeki Full Metal Jacket referansı, Total Film'den Nathan Ditum tarafından şovun tarihindeki en iyi on birinci referans olarak adlandırıldı.[7]

Orijinal ABD yayınında, "Bart the General", 14.3 Nielsen reytingi alarak 29 Ocak - 4 Şubat 1990 haftasını 31. sırada bitirdi. Bu, Fox kanalının o hafta aldığı en yüksek izlenme oranıydı.[8]

Bilimsel araştırmada kullanılması[değiştir | kaynağı değiştir]

"Bart the General" ile Seinfeld'ın "The Tape" bölümleri, Dartmouth Koleji tarafından televizyon şovlarındaki komik anlarla olan ilişkisinde beynin aktivitesine dair deneylerde kullanıldı. Deneyin sonuçları, 2004 yılında akademik dergi olan Neurolmage'de yayımlandı. Araştırmada, "Mizahı algılama anları sırasında, önemli [beyin] etkinleştirmesi, sol posterior orta temporal girus ... ile sol inferior ön girusta fark edildiği" belirtildi.[9]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Richmond, Ray; Coffman, Antonia (1997). The Simpsons: A Complete Guide to Our Favorite Family. Harper Collins Publishers. ss. 21. ISBN 0-00-638898-1. 
  2. ^ a b c d Silverman, David (2001). The Simpsons, 1. sezon DVD'sinde yer alan "Bart the General" bölümü yorumları (DVD). 20th Century Fox. 
  3. ^ a b c d e Groening, Matt (2001). The Simpsons, 1. sezon DVD'sinde yer alan "Bart the General" bölümü yorumları (DVD). 20th Century Fox. 
  4. ^ a b c d Martyn, Warren (2000). "Bart the General". BBC. 4 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2008. 
  5. ^ Scott Chernoff (24 Temmuz 2007). "I Bent My Wookiee! Celebrating the Star Wars/Simpsons Connectio". Star Wars.com. 24 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2008. 
  6. ^ Grelck, David B (2003). "The Simpsons: The Complete First Season". WDBG Productions. 27 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2008. 
  7. ^ Ditum, Nathan (6 Haziran 2009). "The 50 Greatest Simpsons Movie References". Total Film. 22 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2009. 
  8. ^ Associated Press (8 Şubat 1990). "'ROSEANNE' GRABS EARLY SWEEPS LEAD". Orlando Sentinel. s. E8. 
  9. ^ San Francisco Chronicle. 21 Kasım 2005. A1.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]