Bölgeselcilik - Vikipedi

Am Buidheann Dubh logosu.

Bölgeselcilik, bir veya daha fazla ulus altı bölgedeki insanların siyasi gücünü, etkisini veya kendi kaderini tayin hakkını artırmayı amaçlayan siyasi bir ideolojidir. Bir veya daha fazla bölgeye veya belirli bir bölgenin, bölge grubunun veya başka bir alt ulusal varlığın ulusal, normatif veya ekonomik çıkarlarına dayalı bir siyasi veya sosyal sistemin geliştirilmesine[1] ve milliyetçiliğe benzer şekilde homojen bir nüfusa sahip ayrı bir bölgeye bağlılığa[2] odaklanmaktadır. Daha spesifik olarak bölgecilik, üniter devletler içinde bölgesel özerklik talep eden hareketler, bölgesel kalkınma politikaları da dahil olmak üzere politikalarının uygulanması için merkezi hükûmetin bölgesel bazda örgütlenmesi ve siyasi ademi merkeziyetçilik ve bölgesel özerklik[3] olmak üzere üç farklı unsuru ifade etmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Regionalism in Politics: Definition, Characteristics & Types - Video & Lesson Transcript". Study.com. 29 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Definition of REGIONALISM". www.merriam-webster.com. 21 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "The Princeton Encyclopedia of Self-Determination". pesd.princeton.edu. 25 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Smith-Peter, Susan (2018). Imagining Russian Regions: Subnational Identity and Civil Society in Nineteenth-Century Russia. Leiden: Brill. 9789004353497
  • Smith-Peter, Susan (2018) "The Six Waves of Russian Regionalism in European Context, 1830-2000," in Russia's Regional Identities: The Power of the Provinces, ed. Edith W. Clowes, Gisela Erbsloh and Ani Kokobobo. New York: Routledge, 15-43.