Aziz Stefan Katedrali (Viyana) - Vikipedi

Aziz Stephan Katedrali, Viyana
Temel Bilgiler
Konum: Viyana, Avusturya
Koordinat: 48°12′29″K 16°22′22″D / 48.20806°K 16.37278°D / 48.20806; 16.37278
Din: Roma Katolik
İnşa Yılı: 1147
Öncülük: Viyana Başpiskoposu, Christoph Schönborn[1]
Web sitesi : http://www.stephansdom.at/data/news/index.php 17 Aralık 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Mimari tanımlar
Mimari Tip: Kilise[2]
Mimari Stil: Roma Mimarisi, Gotik
Bakış Yönü: NWbW
Tamamlanma Yılı: 1160
Özellikler
Yükseklik: 107 metre
Genişlik: 70 metre[3]
Orta kısım genişliği: 38.9 metre[4]
Zirve (Mak.): 136.7 metre[4]

Aziz Stephan Katedrali (Almanca: Stephansdom, asıl ismiyle Domkirche St. Stephan zu Wien) Viyana'nın merkezinde bulunan, 1147 yılında inşa edilmiş olan, Viyana'nın en önemli simgesi durumundaki katedraldir.

II. Kuşatma sonrası zaferi temsil eden ve Osmanlı askerlerinin ayaklar altına alındığını sembolize eden bir heykel,

[null Viyana], Osmanlı İmparatorluğu tarafından tarihinde iki kere kuşatılmıştır. Birincisi 1529 yılında Kanuni Sultan Süleyman Han, ikincisi ise 1683 tarihinde Merzifonlu Kara Mustafa Paşa tarafından kuşatılmıştır. Her iki kuşatmada da iki tarafında büyük kayıpları olmuştur. İkinci kuşatma sonrasında ağır darbe alan Osmanlı İmparatorluğu'nun geri çekilişi Viyana'da yenilgi olarak kabul edilmiş ve bu yenilgiyi ölümsüzleştirmek adına Innere Stadt bölgesinde bulunan ve bulunduğu meydan ile aynı ismi taşıyan Aziz Stephan Katedrali'ne Osmanlı askerini ayaklar altına alındığı bir heykel yapılmıştır. Ayrıca Aziz Stephan Katedrali, Osmanlı İmparatorluğu'nun kuşatmaları sırasında Viyana halkı için sığınak haline gelmiş, savaştan korunmak için katedralin içinde uzun süre kalmışlardır. Birçok savaşa tanık olan bu katedral, Viyana'nın özgürlük sembolü haline gelmiştir. İkinci kuşatmada geri çekilen Osmanlı İmparatorluğu'nun arkasında bıraktığı metal eşyaların toplanması ve toplanan metal eşyaların eritilmesi üzerine Türk Çanı olarak da bilinen ''Pummerin Çanı'' yapılmıştır. 1711 yılında Çan ustası olan Johannes Archamer tarafından 300 farklı teçhizatın (Osmanlıdan kalan toplar, gülleler, kılıçlar ve diğer materyaller) eritilip, 316 santim çapında ve 22,5 ton ağırlığında dev bir çan haline getirilmiştir. 26 Ocak 1712'de katedralin güney kulesine monte edilen çan, II.Dünya Savaşının patlak vermesiyle ve Avusturya'nın, AmerikaAlmanya ve Rusya gibi büyük devletlerin arasında savaşta kalmasından dolayı büyük hasarlar almıştır. Bu dönemde katedral de büyük hasarlar görmüş, çatısı yanmış ve Pummerin Çan'ı yere düşerek parçalanmıştır. Parçalanan çanın yerine Yukarı Avusturya Eyaleti'nin (Oberösterreich) Sankt Florian kentinden yirmi ton ağırlığında olan ve yeniden ülkenin en büyük çanı haline gelen Pummerin Çanını yeniden yaparlar. 1952 yılında yapımı biten çan, uzun uğraşlar sonucu 5 Ekim 1957 tarihinde bugünkü yeri olan kuzey kulesine konulmuştur. Çanın üzerine demirden yapılan yeniçeri başları ve II. Viyana Kuşatması'nı hatırlatan bir tablo yapılmıştır.[5]

Viyana piskoposluk ruhani dairesinin ana kiliselerindendir. Viyana Başpiskoposu Christoph Schönborn'nun ikametgâhıdır. Avusturya, Viyana'nın kalbinde Stephansplatz'ta yer alır. Günümüzde Roma mimarı tarzı ve Gotik tarzıyla görünür. Avusturya Dükü IV. Rudolf tarafından geniş bir şekilde yapımına başlanan kilise daha önceki iki harabe kilise üzerinde yükselir. Avusturya'nın başkentinde en önemli dini yapı olarak, ulusun tarihinde pek çok önemli olaya tanık olmuş ve renkli çatısıyla birlikte şehrin en tanınan sembollerinden biri haline gelmiştir.

Aziz Stephan Katedrali ilginç bir bilgiyede sahiptir: Katedralinin çan kulesinde 1534'te ihdas edilen; Osmanlı akıncılarının yaklaştığını görüp çan çalarak Viyanalı'lara haber vermekle görevli bir memuriyet, ancak 1956'da Viyana Belediye meclisince Artık bir Osmanlı tehlikesi kalmadığından ve bu görevin lüzumu olmadığı için.. kaldırılmıştır.

Aziz Stephan Katedrali

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Official Website of the Roman Catholic Archdiocese of Vienna Archiocese of Wien". 2 Ağustos 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2020. 
  2. ^ "Erzdiözese Wien Website". 2 Ağustos 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2007. 
  3. ^ Estimated from satellite images provided by Google Earth
  4. ^ a b "Stephansdom". 21 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2020. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2017.