Azerbaycan Tıp Üniversitesi - Vikipedi

Azerbaycan Tıp Üniversitesi
Azərbaycan Tibb Universiteti
Harita
Kuruluş1930
TürDevlet
RektörProf. Dr. Geray Geraybeyli
Öğrenciler8000
KonumBakü, Azerbaycan Azerbaycan
Web sitesiResmî site
Üniversitenin eski amblemi

Azerbaycan Tıp Üniversitesi (AzericeAzərbaycan Tibb Universiteti), Azerbaycan'ın sağlık birimlerine doktor, eczacı, harp doktoru, fizyoterapist, aile hekimi ve diş hekimiyetiştiren iki devlet üniversitesinden biridir. 1930 yılında kurulmuştur. Rektörü Prof. Dr. Geray Geraybeyli'dir. Okul çoğunlukla üniversite sınavları ile Azerbaycanlı öğrenciler kabul etse de Türkiye, İran, Irak ve bazı Avrupa ülkelerinden de öğrenci kabul etmektedir.

Azerbaycan Tıp Üniversitesi 1919'da Azerbaycan Halk Cumhuriyetinin kurduğu ve ülkenin ilk üniversitesi Bakü Devlet Üniversitesinin Tıp Fakültesi olarak kurulmuştur. 1930 tarihinde Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti hükûmeti tarafından Tıp Fakültesi BDÜ'nün bünyesinden çıkarılarak ayrı bir üniversite ilan edilmiştir. 1980'lerde üniversiteye Neriman Nerimanov'un ismi verilse de, 1990'larda bu karar feshedilmiştir.

ATÜ Azerbaycan'da tıp eğitimi veren 2 (Nahçıvan Devlet Üniversitesi Tıp Fakültesi) üniversiteden biridir.

Kampüs[değiştir | kaynağı değiştir]

Azerbaycan'da kampüs sistemi olmasa bile üniversitenin 6 eğitim birimi vardır. Bunun beraberinde aşağıdaki eğitim araştırma birimleri de vardır:

  1. Eğitim Cerrahi Kliniği
  2. Eğitim Terapevtik Kliniği
  3. Onkoloji Kliniği
  4. Eğitim Stomotoloji Kliniği

Üniversitenin 805 bin kitabı barındıran kütüphanesi de vardır.

Fakülteler[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Tıp
  2. Diş hekimliği
  3. Eczacılık
  4. Harp hekimi
  5. Fizyoterapist ve tibbi reabilitasyon
  6. Aile hekimliği (İçtimai Sehiyye)
  7. Hemşirelik

Yabancı Öğrenci[değiştir | kaynağı değiştir]

Üniversitenin yalnız Tıp, Diş Hekimliği ve Eczacılık bölümlerine yabancı öğrenci alımı vardır.

Türk öğrenciler[değiştir | kaynağı değiştir]

Azerbaycan Tıp Üniversitesi'ne Türkiye'den Tıp programlarına programın yerleştirme puan türünde başarı sırası 50 bininci sırada olan adaylar (Lise diploması minimum %65 puan veya TYT puanı minimum 180) kabul edilir. YÖK tarafından gönderilen Türk öğrenciler eğitim öğretimlerini bu programda sürdürerek tıp öğreniminin üç yılını Azerbaycan’da başarı ile tamamladıktan sonra, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 10, Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi’nde 10, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 10, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 10 öğrenci eğitimlerinin kalan kısmını tamamlayacaklardır.

Dış ilişkileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kafkasya Üniversiteler Birliği'nin,[1] Türk Dünyası Üniversiteler Birliyi'nin, Karadeniz Üniversiteler Şebekesi'nin üzvüdür.

USAID, Amerika-Avusturya Vakfl (AAF), Almanya Akademik Mübadele Hizmeti (DAAD), TİKA, Dünya Bankı, British Council ile işbirliği yapmaktadır. ATÜ Fulbright, Erasmus+,Mevlana programları ile işbirliği yapmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Tüm Uyeler 15 Şubat 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. kunib.com

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]