Avam Kamarası - Vikipedi

Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda
Birleşik Krallığı Avam Kamarası

House of Commons of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
58. Yasama Dönemi
Arma veya logo
Tür
Tür
Başkanlık
Meclis Başkanı
Sir Lindsay Hoyle
4 Kasım 2019 tarihinden beri
Penny Mordaunt (Muhafazakâr)
6 Eylül 2022 tarihinden beri
Thangam Debbonaire (İşçi)
9 Mayıs 2021 tarihinden beri
Yapı
Siyasi gruplar
Hükümet (350)

Resmi Muhalefet (196)

Diğer Muhalefet (93)

Abstentionizm (7)

Başkan

Seçimler
Son seçim
12 Aralık 2019
Sonraki seçim
24 Ocak 2025 veya daha erken
Toplantı yeri
Website
http://www.parliament.uk/business/commons/

Avam Kamarası (House of Commons), Birleşik Krallık'ta üyeleri (en çok) beşer yıllık dönemler için seçimle işbaşına gelen milletvekillerinden oluşan alt meclistir. Kamaranın toplanma yeri, Birleşik Krallık'ın üst meclisi olan Lordlar Kamarası ile aynı yer olan Westminster Sarayı'dır. Bu meclisi oluşturan 650 üye, parlamento dağılana kadar, ülkedeki her seçim bölgesinden oy çokluğu sistemi ile seçilip, seçildikleri bölgeyi temsil ederler.

İngiltere Avam Kamarası 13. ve 14. yüzyılda oluşmaya başlamıştır. 1707 yılında İskoçya ile siyasi birlik sağlandıktan sonra adı Büyük Britanya Avam Kamarası olarak değiştirilmiştir. 19. yüzyılda İrlanda ile siyasi birliğin sağlanmasından sonra adı "Büyük Britanya ve İrlanda Avam Kamarası" olmuştur. "Birleşik Krallık" kavramı 1800 yılından sonra Büyük Britanya ve İrlanda Birleşik Krallık için kullanılırken, 1922'den sonra Özgür İrlanda Devleti'nin bağımsızlığından sonra Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı adını almıştır. Günümüzde de bu isim kullanılmaktadır.

1911 Parlamento Yasası'ndan sonra Lordlar Kamarası'nın, Avamlardan gelen yasayı reddetme gücü geciktirme ile düşürülmüştür. Hükûmet sadece Avam Kamarası'na karşı sorumludur ve başbakan da kamarada çoğunluğun desteğini sağladığı müddetçe makamında kalabilir.

Seçim sistemine göre 18 yaş ve üzeri Birleşik Krallık ve İrlanda vatandaşlarıyla İngiltere'de ikamet etmekte olan İngiliz Uluslar Topluluğu vatandaşları oy kullanabilirler.[1]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2017.