Augustin Pyramus de Candolle - Vikipedi

Augustin Pyramus de Candolle
A. P. de Candolle
Doğum4 Şubat 1778
Cenevre
Ölüm9 Eylül 1841
Cenevre, İsviçre
MilliyetCenevreli, daha sonra İsviçreli (1815)
ÖdüllerKraliyet Madalyası (1833)
Kariyeri
DalıBotanik, Tarla tarımı, Bitki coğrafyası
İmza

Augustin Pyramus (4 Şubat 1778 - 9 Eylül 1841) İsviçreli botanikçi. Kariyerine, René Louiche Desfontaines'in O'nu bir herbaryuma önermesi ile başladı. Birkaç yıl içinde Candolle yen bir bitki sınıflandırma sistemi oluşturmaya başlamıştır. De Candolle'un birincil çalışma alanı botanik olmakla birlikte, fitocoğrafya, agronomi, paleontoloji, tıbbi botanik ve iktisadi botanik gibi alanlara da katkıda bulundu. Bitki bilim mahlası DC.'dir.

De Candolle, Charles Darwin'in doğal seleksiyon ilkesini etkileyen "Doğanın Savaşı" tezini öne sürdü[1] Buna göre; birden fazla türün ortak bir evrimsel atada görünmeyen benzer özellikler geliştirebileceğini iddia ediyordu. Bitkilerle yaptığı çalışmalar sırasında, bitki yapraklarının sabit ışıkta 24 saate yakın bir döngü izlediğini fark etti ve biyolojik saatin varlığını önerdi. Pek çok bilim insanı de Candolle'ın bu tezinden şüphe duymuş olsa da, sonraki dönemlerde yapılan deneyler "iç biyolojik saatin" gerçekten var olduğunu gösterdi.

De Candolle'in neslinden gelenler onun bitki sınıflandırması konusundaki çalışmalarına devam ettiler. Alphonse de Candolle ve Casimir Pyrame de Candolle, Augustin Pyramus de Candolle'un başladığı bitki kataloğu Prodromus Systematis Naturalis Regni Vegetabilis'e katkıda bulundular.

İlk yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

Augustin Pyramus, 4 Şubat 1778'de Cenevre Cumhuriyeti, Cenevre'de eski bir memur olan Augustin de Candolle ve eşi Louise Eléonore Brière'nin çocuğu olarak dünyaya geldi. Ailesinin soyu Provence, Fransa'dan 16. yüzyılın sonlarına doğru Cenevre'ye dini zulümlerden kaçmak için göç eden köklü bir aileden geliyor.[2]

Yayınlanmış eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel[değiştir | kaynağı değiştir]

Genel[değiştir | kaynağı değiştir]