Anamur Çayı - Vikipedi

Anamur Çayı (Dragon Çayı)
Konum
Ülke(ler) Mersin, Anamur
Genel bilgiler
Kaynak Toros Dağları
Kaynak rakımı 2000 m
Ağız Akdeniz
Ağız rakımı 0 m
Uzunluk 35 km
Havza alanı 313,2 km2
Debi 24,43m³/sn

Anamur Çayı (Dragon Çayı), Mersin ili, Anamur ilçesinde bulunan akarsu. Toros Dağları'ndan yeraltı akarsuyu olarak doğar, 35 km sonra Anamur merkezden Akdeniz'e dökülür.

Toroslar üzerindeki Yellice, Çatalyatak ve Kızcağız Tepelerinden kaynağını alır. Sugözü Köyü'nde yeraltından güçlü karstik kaynaklar olarak çıkarlar. Gökçedere, Masat Deresi ve Kaş Deresi'ni alarak daha da büyür.[1]

Yağışlar akarsuyun debisinde önemlidir, düzensiz rejime sahiptir. Kışın yağışlarla debi artar, ilkbaharda karların erimesiyle maksimuma çıkar. Yaz sıcaklık ve kuraklığa bağlı olarak debi nimumum seviyeye iner. Tarımsal sulamada çayın suları önemlidir, bu amaçla barajlar inşa edilmiştir.

Anamur Çayı, sarp yukarı havzasından taşıdığı alüvyonları biriktirmesiyle 30 km²'lik Anamur Ovası'nı oluşturmuştur. Eğim kırıklığının olduğu alanlarda, bazı yan kolları üzerinde 25–75 m arası şelaleler oluşur. Ovada yıllık ortalama sıcaklık 19,13 °C, yağış alçaklarda 923 mm, yükseklerde 1500 mm'dir. Kaynağı ile ağzı arasında 2000 m yükselti farkı hidroelektrik potansiyelini artırmaktadır. 313,2 km²'lik havzaya sahip akarsuyun yıllık ortalama debisi 24,43 m³/sn'dir. En fazla akım 460 m³/sn, en düşük akım 2,4 m³/sn ölçülmüştür.[2]

Anamur Çayı, nehir kayağı ve kano sporlarına uygundur. Kılıç Deresi'ni aldığı yerden, Alaköprü'ye kadar 10 km'lik alanda su sporları yapılabilir. Zorluk derecesi genelde 1-2 iken, bazı bölümlerde ve debinin arttığı zamanlarda 3 olabilmektedir.

KKTC Su Temin Projesi Anamur Çayı'nın suyunu Kıbrıs adasına taşımaktadır. Çay suları başka bir ülkeye gönderilen önemli akarsu konumundadır. Anamur Çayı üzerine yapılan Alaköprü Barajı'nda biriktirilen sular 23 km uzunluğunda boru hattıyla deniz kenarına indirilmektedir. Deniz içinde 80 km askıda borularla Kıbrıs'a gönderilen su buradaki Geçitköy Barajı'nda biriktirilmektedir. Buradan içme ve sulama suyu olarak KKTC'ye dağıtılmaktadır. Anamur Çayı'ndan yılda 75 milyon m³ su Kıbrıs'a gönderilecektir.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "İçel Anamur (Dragon) Çayı". T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI. 11 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2016. 
  2. ^ a b "ANAMUR (DRAGON) ÇAYI'NIN (MERSİN) HİDROGRAFİK ÖZELLİKLERİ VE EKONOMİK POTANSİYELİ". İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü COĞRAFYA DERGİSİ. 2014. 28 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2016.