Air Tahiti - Vikipedi

Air Tahiti
Websitesiairtahiti.pf
Vikiveri öğesi

Air Tahiti, Fransa'nın Fransız Polinezyası'nda faaliyet gösteren bir Fransız havayolu şirketidir. Ana merkezi Faa'a Uluslararası Havaalanı'dır.

Şirket tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Erken Deniz Uçağı Operasyonları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kıtalardan uzakta, Polinezya hava yolları geliştirmede gecikti. 1943'te Bora Bora'da ABD güçleri tarafından ilk pistin inşasıyla havacılığın ciddi bir şekilde yükselmesi ancak İkinci Dünya Savaşı sırasında gerçekleşti. Pearl Harbor'a yapılan saldırının ardından Amerikalılar, ABD kıyıları ile güneybatı Pasifik arasındaki yolları korumayı ve tedarik etmeyi amaçladı.

Air Tahiti şirketini kuran bir avuç girişimcinin girişimiyle 1950'de adalar arasında düzenli ticari hava hizmeti başladı. Uçuşlar, 7 kişilik bir deniz uçağı olan Grumman Widgeon J-4F ile gerçekleştirildi. Bu kadar düşük kapasiteyle, ikinci bir uçağa duyulan ihtiyaç kısa sürede anlaşıldı.

1951'de Fransız Denizaşırı Bakanlığı, Bölge adına bir Grumman Mallard amfibi uçağı satın aldı. Air Tahiti, yavaş yavaş Fransız Polinezyası'nın tüm adalarına kanatlarını açtı. 25 Haziran 1953'te, Gambier takımadalarına ilk çıkarma yapıldı. Ekim 1953'te Marquesas adalarına ilk uçuş Taiohae / Nuku Hiva'da bir deniz inişi ile gerçekleşti.

Temmuz 1953'te, TAI (Transports Aériens Intercontinentaux - Uluslararası Hava Taşımacılığı) 'RAI'nin (Régie Aérienne Interinsulaire - Adalar Arası Havacılık Kurulu) ticari bir istismarı, Air France ile yapılan bir anlaşma kapsamında yerel taşımaların karşılıklı tahsisinde haklarını ileri sürdü.

Bölge, Mallard lisansını TUSAŞ lehine Air Tahiti'den geri çekti. Air Tahiti markası daha sonra ortadan kayboldu. RAI, Bayındırlık ve Ulaşım Dairesi için faaliyet gösteriyordu. Fransız Polinezyası adaları arasındaki bağları genişletmek için iki Consolidated PBY Catalina deniz uçağı satın aldı. Turuncu görünümlü bu uçaklar, yurtdışında işletilen uçaklarla sınırlı bir F-OA kaydı aldı.

Ağ yavaş yavaş genişlemeye devam etti. 1955'te Avustral takımadaları, Tubuai ve Raivavae'ye giden rotaların açılmasıyla deniz uçağı hizmetini başlattı. 1958'de "Régie", 1960'ların başlarında Douglas DC-4 proplinerleri ve Short Sandringham "Bermuda" uçan teknelerini kullanan "Réseau Aérien Interinsulaire" (RAI) ile "Réseau" (Adalar Arası Havacılık Ağı) oldu.