Adam Yayınları - Vikipedi

Adam Yayınları
DurumKapalı
Kuruluş1981
ÜlkeTürkiye
MerkezTaksim, Beyoğlu, İstanbul
YayılımCağaloğlu, Eminönü, İstanbul
SahibiNazar Büyüm
Alt yayınlarAdam Öykü
Adam Sanat

Adam Yayınları, 1981 yılında Nazar Büyüm tarafından kurulan Türk yayınevi. Nâzım Hikmet, Yaşar Kemal, Aziz Nesin, Orhan Veli, Oktay Rıfat, Edip Cansever, Özdemir Asaf, Server Tanilli gibi yazarların bütün yapıtlarını yayımlamıştır. 1982'de yayımladığı kitap yüz yirmi iken 2000'de yedi yüz yetmişe ulaşmıştır.1988'de Oğlak Dönencesi ve Sudaki İz kitaplarına yönelik sansür kararına karşı ortak bildiriye imza atmıştır.[1][2][3]

Adam Sanat ve Adam Öykü Dergileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Yayınevi, yayın hayatında Adam Sanat ve Adam Öykü adında iki dergi yayımlamıştır. Kasım 1995 - Ağustos 2005 tarihleri arasında yayımlanan iki aylık öykü dergisi Adam Öykü'nün genel yayın yönetmenliğini ve sorumlu yazıişleri müdürlüğünü eleştirmen Semih Gümüş yürütmekteydi. Dergide tanınmış yazarlarla birlikte birçok yeni yazar da ilk öykülerini yayınlama olanağına kavuştu. Adam Öykü, özellikle 1990 kuşağı diye adlandırılan kuşağın sesini duyurmasını sağlayan dergilerden birisi oldu. Notos Öykü, bu derginin devamı niteliğindedir. Semih Gümüş'ün Adam Yayınları'ndan ayrılması ile birlikte dergi yayımına son verdi.

Kapanma Süreci[değiştir | kaynağı değiştir]

Adam Yayınları’nın yıllar içinde yaşadığı sorunlar, Yaşar Kemal, Nazım Hikmet, Orhan Veli gibi yazarların yayın haklarını Yapı Kredi Yayınları‘na; Hasan Ali Toptaş, Özdemir Asaf gibi yazarların yayın haklarını ise İş Bankası Yayınları‘na devretmesiyle sonuçlandı. 2005 yılında, yayınevine bağlı Adam Sanat ve Adam Öykü dergilerinin kapanması yayınevinin kapanacağına dair ilk sinyaller olarak algılandı. Yayınevi bu tarihten sonra tek tük kitaplar yayınlayabildi. 2017 yılına gelindiğinde ise, yayınevinden çıkan 1000’e yakın kitabın sonuncusu olan, Bazen Sonsuzluk Sürüp Giderken-Beat Kuşağı Şiiri isimli son kitap çıkartıldı ve yayınevi bu kitapla birlikte yayıncılık hayatına veda etti.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "32 Yayınevinden Protesto." Milliyet. 14 Nisan 1988 s. 10
  2. ^ "32 Yayınevinin Oğlak Dönencesi ve Sudaki İz kitaplarının imhasına yönelik protestosu". Vikikaynak. 23 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ a b .. (31 Aralık 2023). "Adam Yayınları: Türkiye Yayıncılık Tarihi'nden Bir Sayfa". onikibuçuk. 31 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2024.