İpucu Beşlisi - Vikipedi

İpucu Beşlisi
Başladığı yerTürkiye
TarzlarFunk
Etkin yıllar1976-1978
İlişkili hareketlerKaygısızlar, Mazhar - Fuat, MFÖ, Seyyal Taner
Eski üyelerMazhar Alanson
Fuat Güner
Özkan Uğur
Ayhan Sicimoğlu
Galip Boransu
Seyhan Karabay

İpucu Beşlisi 1970'lerin sonunda solo olarak ve Seyyal Taner ile müzik yapan funk grubu.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Daha önce Mazhar - Fuat adıyla beraber çalışan Mazhar Alanson ve Fuat Güner, ikiliye eşlik eden ve askerden dönen bas gitarist Özkan Uğur, perküsyonda Ayhan Sicimoğlu ve klavyede Galip Boransu ile çalışmaya başladı. Grubun yaptığı bazı İngilizce parçalar İzzet Öz'ün televizyonda yaptığı bir yarışmada bulmaca olarak soruldu. Herkes yabancı grup isimlerini tahmin edip grubu bulamayınca grubun adı "İpucu Beşlisi" kalır.[1]

Grup 1976'da "Heyecanlı / Hop Otur, Hop Kalk" adında tek bir 45'lik çıkardı. Heyecanlı şarkısı eski Alanson ve Güner bestelerinden çok farklıydı çünkü şarkının müziği İngiltere'de funk gruplarında çalan Ayhan Sicimoğlu tarafından yapılmıştı.[2] Bu şarkının sözlerini Mazhar Alanson yazmıştı. "Heyecanlı" şarkılarına İzzet Öz tarafından da bir klip çekildi. Bu klip Türkiye'nin ilk klibi sayılmaktadır. "Hop Otur, Hop Kalk" ise Ayhan Sicimoğlu düzenlemesiyle bir Mazhar & Fuat bestesiydi.

Grup 1977'de eleman değişikliğine gitti. Ayhan Sicimoğlu'nun yerine Seyhan Karabay gelir. Grup o sene Seyyal Taner ile beraber çalmaya başladı. Zaman zaman "Seyyal Taner ve İpucu Grubu" olarak anıldı. 1978'de grup "Bugün İlkbahar" şarkısını Taner için besteledi. Bu dönemde "Ele Güne Karşı" şarkısını da Seyyal Taner'e verdler. Taner TRT'den boykotlu olduğu için iki şarkıyı da albümünde okuyamadı. "Ele Güne Karşı" ile MFÖ kendi çıkışını yapsa da "Bugün İlkbahar" hiçbir albümde bulunmamıştır.

Grup arka arkaya gelen askerlikler, farklı müzikal çalışmalar, araya giren uzaklıklar nedeniyle 1978 yılında dağıldı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "İpucu Beşlisi". 17 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2009. 
  2. ^ "Ayhan Sicimoğlu". 18 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2009. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]