İlkel sosyalist birikim - Vikipedi

İlkel sosyalist birikim veya sosyalist birikim, 1921-1928 yılları arasında uygulanan Yeni Ekonomi Politikası döneminin başlangıç yıllarında Sovyetler Birliği Komünist Partisi tarafından ileri sürülen kavram.[1]

Hakkında[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu görüşe göre; kapitalist ekonomilerin gelişiminde rol oynayan sermaye birikime sosyalizmin ilk dönemlerinde ihtiyaç vardır. Çünkü yeni kurulan sovyet ekonomisi daha gelişmemiştir. Doğada büyük ölçüde tarımsal ürünlerin yer alması nedeniyle yeni kurulan Sovyet devleti, ekonomiyi geliştirmek için hızla bu hammaddeleri biriktirmesi gerekmektedir. Sovyetler Birliği, bu dönemde sosyalizmi uygulamak için geçici olarak devlet kapitalizmi kurallarını uygulamış ve sanayileşme yoluna gitmiştir.[2][3]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Preobrazhensky’s Theory of Socialist Development 30 Aralık 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce), Erişim tarihi: 29 Aralık 2016.
  2. ^ Preobrazhensky, E. A. From N.E.P. to Socialism - Publisher’s Introduction 27 Ağustos 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., (İngilizce) Erişim tarihi: 21 Ağustos 2016.
  3. ^ Preobrazhensky, E. A. From N.E.P. to Socialism - Biographical Note 5 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., (İngilizce) Erişim tarihi: 21 Ağustos 2016.