Çaltıbozkır, Silifke - Vikipedi

Çaltıbozkır
Harita
Mahallenin yer aldığı Silifke'nin Mersin'deki konumu.
Mahallenin yer aldığı Silifke'nin Mersin'deki konumu.
Ülke Türkiye
İlMersin
İlçeSilifke
Coğrafi bölgeAkdeniz Bölgesi
Rakım950 m
Nüfus
 (2013)[1]
 • Toplam971
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
Posta kodu33940

Çaltıbozkır, Mersin İli Silifke ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Anadolu Selçukluları, Karamanoğlu Beyliği ve Osmanlı İmparatorluğu zamanından beri adı Çaltıbozkır Köyü olarak devam etmektedir.

Nüfusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre Mahallenin 2013 yılı nüfusu 971 kişidir.

Konumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Çaltıbozkır Köyü Mersin İli Silifke İlçe merkezine bağlı olup İlçe Merkezinin kuzeyinde ve 27 km. uzaklıkta yer almaktadır. İl Merkezi Mersin 'e uzaklığı ise 112 Km 'dir. Mahallenin denizden yüksekliği 950 metredir. [1] 29 Kasım 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Engebeli bir arazi yapısına sahip olan mahallede merkez Çaltıbozkır Köyü dışında, Yeniçıktı, Sina, Koruklu, Kıvrıklı, Çukur, Kıcabelen, Hamzalı, Malır ve Kırabucağı gibi mahallelerden oluşmuştur. Ulaşımı kolay olup tüm yolları asfalt kaplamadır, Mahallede elektrik ve telefon mevcut olup, içme suyu 2007 yılı içerisinde getirilmiştir.

İklimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Mahallede Akdeniz iklimi hüküm sürer. Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçer.[2] 15 Ağustos 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Çaltıbozkır Köyü bir orman mahallesi olması nedeniyle oldukça yeşil bir arazi yapısına sahiptir. Ormanda Kızılçam, Köknar, Ladin, Meşe [3] gibi ağaçlar yetişmektedir. Ayrıca Akdeniz Bölgesinin tipik yeşil dokusundan olan makilik yüzeyin büyük bölümünü kaplamaktadır.

Eğitim durumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Çaltıbozkır Köyü ilköğretim bulunmadığından öğrenciler taşımalı sistemle 3 Km uzaklıktaki Uzuncaburç Beldesi İlköğretim Okuluna götürülmektedir. [4] 10 Ekim 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Kız çocuklarının okuma yazma oranı mahallede çok yüksektir.

Ekonomi ve sosyal yapı[değiştir | kaynağı değiştir]

Mahallenin faal nüfusunun tamamına yakını bir orman mahallesi olması nedeniyle tarım ve hayvancılıkla uğraşır. Tarım alanında özellikle arazi koşullarına uygun buğday, arpa, nohut gibi bitkiler yetiştirilmektedir. 2008 yılında Mahalleye kazandırılan sulama suyu sayesinde sulu tarımda yapmaktadır. Genellikle güzlük domates şeklinde ekimi şeklinde yapılır. Çaltıbozkır Köyü aynı zamanda bir yörük mahallesi olması nedeniyle kıl keçisi yetiştirilmektedir. Yerleşik düzene geçmiş olmasına karşılık köy halkının bir bölümü halen Yörük Çadırında yaşamaktadır. Mahallenin bir orman mahallesi olması ve yakın zamanda keçi azaltılmasına gidilmesi nedeniyle, köylünün başkaca geçim kaynağı olmadığından, Devlet uzun vadeli kredi vermek suretiyle süt ve sütçülüğün gelişmesi için 2 baş kültür ırkı inek vermiştir.[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "ADNKS". tuik.gov.tr. 7 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2014. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]