Vaccinationstäckning – Wikipedia

Vaccinationstäckning
Beräknad vaccinationstäckning av mässlingsvaccinet enligt data från Världshälsoorganisationen 2010.

Vaccinationstäckning (på engelska: Vaccination coverage)[1] är ett begrepp som används för att beskriva hur stor andel av befolkningen som har fått ett visst vaccin.[2][3]

Folkhälsomyndigheten ansvarar för det nationella vaccinationsregistret (NVR) som är ett hälsodataregister som används för att följa upp effekten av nationella vaccinationsprogram och som följd av covid-19-pandemin även covid-19-vaccinationer. Rapporteringen är obligatorisk och enligt lagen måste vårdgivare rapportera alla vaccinationer som ges inom det allmänna vaccinationsprogrammet för barn samt vaccinationer mot covid-19 till NVR.[4] Rapporteringen är obligatorisk och regleras i lag (2012:453) om register över nationella vaccinationsprogram m.m.

Vaccinationstäckning i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Allmänna vaccinationsprogrammet[redigera | redigera wikitext]

Sverige har det allmänna vaccinationsprogrammet som regleras genom smittskyddslagen (2004:168). Andelen vaccinerade med två doser av vaccin mot mässling, påssjuka och röda hund (MPR-vaccin) vid 12-13 års ålder med födelseår 2001 beräknas vara cirka 95%.[5]

Covid-19[redigera | redigera wikitext]

Herrgården i Rosengård, Malmö tillsammans med Gårdsten sydvästra i Göteborg hade vid ett tillfälle en vaccintäckning på 41 procent vilket var lägst i hela Sverige (när två doser ansågs vara fullt vaccinerad). Om man listar de tio minst vaccinerade områdena i landet förekommer ytterligare två områden i Rosengård på listan, med en täckning på 43 respektive 46 procent.[6] Rosengård är också ett av landets värst drabbade områden i hela Sverige när det kommer till andel smittade.[7]

Den 9 december 2021 publicerade Statistiska centralbyrån (SCB) ny statistik som visar att det finns ett samband mellan vaccintäckning och valdeltagande. I områden där relativt lågt andelar av befolkning vaccinerat sig mot covid-19 är valdeltagandet lågt. Det rör sig främst om områden som ligger i så kallade miljonprogramsområde, värst var det i Gårdsten nordöstra i Göteborg tillsammans med Herrgården norr i Malmö som hade den lägsta vaccinationsgraden i Sverige, bara 36 procent. Valdeltagandet var i samma område 43 procent i riksdagsvalet 2018. Den kommun som har lägst vaccinationstäckning var Botkyrka kommun.[8]

Studier[redigera | redigera wikitext]

Myndigheten för vård- och omsorgsanalys har en planerad publicering i andra kvartalet 2022 som kommer handla om riktade insatser för en hög och jämlik vaccintäckning och vilka lärdomar som kan dras från vaccineringen mot covid-19.[9]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Vaccinationstäckning | Svensk MeSH”. mesh.kib.ki.se. https://mesh.kib.ki.se/term/D000073887/vaccination-coverage. Läst 23 november 2021. 
  2. ^ ”Uppföljning av vaccination mot covid-19 — Folkhälsomyndigheten”. www.folkhalsomyndigheten.se. https://www.folkhalsomyndigheten.se/folkhalsorapportering-statistik/statistikdatabaser-och-visualisering/vaccinationsstatistik/statistik-for-vaccination-mot-covid-19/uppfoljning-av-vaccination/. Läst 23 november 2021. 
  3. ^ ”Vaccinationstäckning - Infektionssjukdomar och vaccinationer - THL”. Institutet för hälsa och välfärd. https://thl.fi/sv/web/infektionssjukdomar-och-vaccinationer/information-om-vaccinationer/det-nationella-vaccinationsprogrammet/vaccinationstackning. Läst 23 november 2021. 
  4. ^ ”Nationella vaccinationsregistret — Folkhälsomyndigheten”. www.folkhalsomyndigheten.se. https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/vaccinationer/nationella-vaccinationsregistret/. Läst 23 november 2021. 
  5. ^ ”Figurer om vaccinationstäckning - mässling, påssjuka och röda hund — Folkhälsomyndigheten”. www.folkhalsomyndigheten.se. https://www.folkhalsomyndigheten.se/folkhalsorapportering-statistik/statistikdatabaser-och-visualisering/vaccinationsstatistik/figurer-vaccinationstackning/. Läst 23 november 2021. 
  6. ^ Laurell, Isak (16 oktober 2021). ”Herrgården i Malmö – här är vaccintäckningen lägst i Sverige”. SVT Nyheter. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/rosengardsomrade-har-minst-andel-vaccinerade-i-sverige. Läst 23 november 2021. 
  7. ^ ”Avslöjande siffror • Här har flest drabbats av pandemin”. www.expressen.se. https://www.expressen.se/kvallsposten/avslojande-siffror-har-har-flest-drabbats-av-pandemin/. Läst 23 november 2021. 
  8. ^ ”Samband mellan vaccintäckning och valdeltagande”. Statistiska Centralbyrån. http://www.scb.se/hitta-statistik/redaktionellt/samband-mellan-vaccintackning-och-valdeltagande/. Läst 9 december 2021. 
  9. ^ ”Riktade insatser för en hög och jämlik vaccintäckning: lärdomar från vaccineringen mot covid-19”. www.vardanalys.se. Arkiverad från originalet den 23 november 2021. https://web.archive.org/web/20211123123509/https://www.vardanalys.se/pagaende-projekt/riktade-insatser-for-en-hog-och-jamlik-vaccintackning-lardomar-fran-vaccineringen-mot-covid-19/. Läst 23 november 2021.