Tumme – Wikipedia

Tumme

Tumme (latin: pollex) är ett av människokroppens fingrar och till skillnad från de andra fingrarna är den motsättlig[1].

Snickartumme[redigera | redigera wikitext]

Hypermobilitet i en tumme, ibland även kallad "snickartumme" eller "skomakartumme"

När tummens yttersta led är hypermobil i den riktning som visas på bilden brukar man tala om snickartumme eller skomakartumme.

Klubbtumme[redigera | redigera wikitext]

Asymmetrisk hammartumme till höger på ett barn sett ovanifrån.

Hammartumme är ett genetiskt drag som karaktäriseras av att det sista benet på en eller båda tummarna är kort och rund, som har en kort och bred nagelbädd.[2][3]

Kulturell betydelse[redigera | redigera wikitext]

Ett uttryck om tummen är att "ha tummen mitt i handen". Uttrycket används när man talar om klumpiga personer. Ett annat uttryck är att "ha tummen i arslet", vilket syftar på att man är lat. Tummen upp är en gest som i många kulturer uttrycker samtycke, att man godkänner något, medan den i vissa kulturer i Mellanöstern uppfattas som en obscen gest, ungefär på det sätt som ett uppåtsträckt långfinger gör i väst. Inom dykning betyder tummen upp "gå till ytan" och inom vattenskidåkning "öka farten".

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ https://svenska.se/so/?id=152952&pz=5
  2. ^ Castriota-Scanderbeg, Alessandro; Dallapiccola, Bruno (2005). Abnormal Skeletal Phenotypes: From Simple Signs to Complex Diagnoses. Springer Science & Business Media. ISBN 9783540679974 
  3. ^ Temtamy, Samia A; Aglan, Mona S (2008). ”Brachydactyly”. Orphanet journal of rare diseases 3.