Tjuvasjiska – Wikipedia

tjuvasjiska
чăваш чĕлхи
Talas iRyssland, Kazakstan, Lettland, Estland
RegionTjuvasjien
Antal talare1 042 989[1]
SpråkfamiljAltaiska språk
Officiell status
Officiellt språk iTjuvasjien (delrepublik i Ryssland)
Språkkoder
ISO 639‐1cv
ISO 639‐2chv
ISO 639‐3chv
SILchv

Tjuvasjiska (tjuvasjiska: чăваш чěлхи) är ett språk i språkfamiljen turkspråk.

Antalet talare och dialekter[redigera | redigera wikitext]

Enligt en folkräkning från 1999 i Ryssland angav 1,64 miljoner (82 procent av alla tjuvasjer) tjuvasjiska som modersmål. En senare folkräkning från 2010 anger dock lite drygt 1,04 miljoner talare, så antalet har sjunkit.[1] Tjuvasjiska-talare bor huvudsakligen i Tjuvasjiska republiken (Tjuvasjien) och i Tatarstan. De förekommer ofta också i före detta sovjetiska republiker och i andra regioner inom Ryska federationen. Tjuvasjiska kan delas in i två stora dialekter: anatri (övre-) och virjal (nedre-). Tjuvasjiska är numera officiellt språk i Tjuvasjien.

Tjuvasjiska alfabetet[redigera | redigera wikitext]

Det tjuvasjiska alfabetet skapades av Ivan Jakovlev 1878. Det är en modifierad version av det kyrilliska alfabetet som innefattar samtliga 33 bokstäder i det ryska alfabetet, samt ytterligare fyra bokstäver (Ӑӑ, Ӗӗ, Ҫҫ, Ӳӳ) för att beteckna fonem som är speciella för tjuvasjiska.

Tjuvakiska alfabetet:
Versaler: А Ă Б В Г Д Е Ё Ě Ж З И Й К Л М Н О П Р С Ç Т У Ӳ Ф Х Ц Ч Ш Щ Ъ Ы Ь Э Ю Я
Gemener: а ă б в г д е ё ě ж з и й к л м н о п р с ç т у ӳ ф х ц ч ш щ ъ ы ь э ю я

I början av 1926 deltog tjuvasjiska representanter i turkologi-kongressen i Azerbajdzjans huvudstad Baku. På den kongressen kom man fram till förslaget att skaffa ett enhetligt skriftsystem för alla turkspråk – det enhetliga turkiska alfabetet. Det har dock aldrig blivit något stort bland tjuvasjer, och i Ryssland är det numera bara tillåtet att använda det kyrilliska alfabetet. Att använda andra alfabet är olagligt, annat än i utbildningssyfte.

En av de främsta representanterna för det tjuvasjiska folket är diktaren och översättaren Gennadij Ajgi, född 1934 i Tjuvasjien. Hans tjuvasjiska namn betyder "den där".

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Språkkunskaper hos befolkningen i Ryska Federationen” (på ryska). Nationell sammansättning och språkkunskaper, medborgarskap. Resultat av den allryska folkräkningen 2010. Rysslands federala statistiktjänst. 23 oktober 2012. Arkiverad från originalet den 10 december 2019. https://web.archive.org/web/20191210000012/https://www.gks.ru/free_doc/new_site/perepis2010/croc/Documents/Vol4/pub-04-05.pdf. Läst 25 mars 2022. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]