Stockholms östra station – Wikipedia

Stockholms östra station
Ingången till Stockholms östra vid Drottning Kristinas väg.
Stationsinformation
OrtStockholm
Öppnade1884
Trafikeras avSL (tidigare: SJ och SRJ)
ArkitektAlbin Stark
TrafiktypPassagerartrafik
Kapacitet
Antal spår6
Passagerare per år23000 per vardag[1]
Förbindelser
Övriga trafikslagTunnelbana (Tekniska högskolans station)
Regionbuss
Lokalbuss
Anslutande linjerRoslagsbanan
Läge
Koordinater59°20′47″N 18°04′15″Ö / 59.34639°N 18.07083°Ö / 59.34639; 18.07083
StationssignaturÖst
Map
Stockholms Östra
Stationsinformation
KommunStockholms kommun
SystemRoslagsbanan
Kapacitet
Antal plattformar3 st
Förbindelser
Linje 27   28   29 
Anslutande linjerBussar, Tunnelbana
StationssignaturÖst
Föregående station 27   28   29 
Universitetet
Efterföljande station 27   28   29 
Terminus
Övrigt
ArkitektAlbin Stark
Linjekarta

Stockholms östra station, lokalt omnämnd som Östra station eller Östra, är en järnvägsstation i Stockholm och slutstation för Roslagsbanan. Stationen ligger i anslutning till Kungliga Tekniska högskolan och tunnelbanestationen Tekniska högskolan.

Nuvarande situation[redigera | redigera wikitext]

Dagens Stockholms östra har en bangård med uppställningsspår, samt en vagnhall för lättare underhåll och tvätt. Det finns sex plattformsspår som är numrerade 2 till 7. Fram till 2015 låg spår 6 och 7 i en svag lutning ner mot gatuplan då det fram till 1960 fortsatte tvärs över Drottning Kristinas väg och Valhallavägen, ner till Engelbrektsplan. Denna sträcka trafikerades av Djursholmstågen och kallades Tåget i gatan. Numera ligger alla spår i samma plan.

I anslutning till stationen finns nedgången till tunnelbanestation Tekniska högskolan och bussterminalen Tekniska högskolan, som är ändhållplats för bussar från Roslagen: linjerna 639 från Rimbo och Hallstavik, 670 från Vaxholm samt 676 från Norrtälje.

Stockholms östra har cirka 11 700 påstigande och ungefär lika många avstigande passagerare per vardag. Det gör stationen till den fjärde största järnvägsstationen i Stockholm (efter Stockholms centralstation, Stockholms södra station och Älvsjö station).

Stationsbyggnaden innehåller en restaurang, som än idag har samma funkisinredning som från början. Restaurangen frekventeras ofta av anhängare till Djurgårdens IF, eftersom den ligger nära klubbens klassiska hemmaplan för fotboll, Stockholms stadion.[2][3]

Historik[redigera | redigera wikitext]

Stationsbyggnaden är belägen vid Valhallavägen 75-77. Nuvarande byggnad invigdes 1932 och ritades av Albin Stark och inrymmer även trafikoperatörens administration, idag Transdev och tidigare AB Storstockholms Lokaltrafiks Järnvägar (SLJ) med flera. Den cirkulära entréhallen har takmålningar av Ewald Dahlskog och på andra våningen ligger en restaurang som i princip har inredningen kvar från 1930-talet.

År 1884, när bangårdsbyggandet började, tänkte bolaget placera stationsbyggnaden vid nuvarande Lill-Jans Plan, men Stockholms stads krav på utrymme för en "gränsboulevard", nuvarande Valhallavägen, tvingade upp järnvägsbyggarna på berget i "oländig terräng", fyra meter över den nivå, på vilken den tilltänkta stationen skulle ha legat.

Innan nuvarande stationsbyggnad och bangård byggdes, låg ett enkelt stationshus i trä ungefär vid korsningen Odengatan/Valhallavägen, som blev ett nära 50-årigt provisorium.

Tidigare hade Stockholms östra även anslutning till det normalspåriga järnvägsnätet via ett förbindelsespår till Värtabanan; delar av banvallen kan fortfarande ses på spårets västra sida mellan den plats där den kommer ut under den nybyggda tvätthallen och svängen mot Albano.

Framtid[redigera | redigera wikitext]

Stockholm östra kan komma att läggas ned som station. Den så kallade Stockholmsöverenskommelsen var en del av Sverigeöverenskommelsen. Enligt överenskommelsen ska Roslagsbanan gå från station Universitetet till Odenplan och sedan till Centralen. Stockholms läns landsting, nuvarande Region Stockholm, fattade i fullmäktige den 13 och 14 juni 2017 beslut om att genomföra och finansiera överenskommelsen om Roslagsbanan.[4] I två av de tre alternativ som kvarstod våren 2022 läggs Stockholm östra ned och ersätts av en station vid Odenplan eller Rådmansgatan. I det tredje alternativet flyttas Stockholm östra till ett underjordiskt läge.[5]

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Nutida fotografier[redigera | redigera wikitext]

Äldre fotografier[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]