Scream (1996) – Wikipedia

Scream
(Scream)
Scream
Scream
Genreskräck
slasher
RegissörWes Craven
ProducentCathy Konrad
Cary Woods
ManusKevin Williamson
SkådespelareDavid Arquette
Neve Campbell
Courteney Cox
Matthew Lillard
Rose McGowan
Skeet Ulrich
Jamie Kennedy
Drew Barrymore
Dane Farwell
Roger L. Jackson (röst)
OriginalmusikMarco Beltrami
DistributionDimension Films
Woods Entertainment
PremiärUSA 20 december 1996 (USA)
1 augusti 1997 (Sverige)
Speltid111 minuter
LandUSA
Språkengelska
Budget$14 000 000
Intäkter$173 046 663
UppföljareScream 2 (1997)
IMDb SFDb Elonet

Scream är en amerikansk skräckfilm från 1996, i regi av Wes Craven och med manus av Kevin Williamson.[1] Det är den första filmen i Scream-serien och filmen hade Sverigepremiär den 1 augusti 1997.

Scream återupplivade slasherfilmerna i mitten av 1990-talet, vilket kan jämföras med den påverkan Alla helgons blodiga natt (1978) hade på filmer under det sena 1970-talet.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen utspelar sig i den fiktiva staden Woodsboro i Kalifornien. Den börjar med att high school-eleven Casey och hennes pojkvän Steve en kväll blir brutalt mördade av en seriemördare i en vit gummimask. Nyheten om morden sprider sig snabbt på skolan, och Sidney Prescott – som delar klass med Casey – går igenom en jobbig tid då minnen väcks till liv efter att hennes mamma blivit mördad ett år tidigare.

En efter en faller Sidneys vänner offer för den brutale mördaren, och snart blir det uppenbart att den han är ute efter är Sidney.

Referenser till skräckfilmsgenren[redigera | redigera wikitext]

Filmen är en hyllning och refererar mycket till äldre kultförklarade skräck-/splatterfilmer, samtidigt som den delvis parodierar genren. Offren i Scream refererar ett flertal gånger till olika slasherfilmer.

Två av de vanligaste referenserna är till Terror på Elm Street och dess regissör Wes Craven. Fred, en vaktmästare i filmen som spelas av Craven, bär en dräkt som liknar Freddy Kruegers.

Senare i filmen, säger Tatum till Sidney att hon "börjar låta som en Wes Carpenter film", ett fiktivt namn som skapats från Cravens och John Carpenters namn – Carpenter var medproducent till de tre första filmerna i Alla helgons blodiga natt-serien.

Alla helgons blodiga natt omnämns ett flertal gånger i filmen. Billys efternamn, Loomis, bärs också av Donald Pleasences rollfigur i Alla helgons blodiga natt och var även namnet på Marion Cranes älskare i Psycho. I ett liknande sätt som Marion Crane (Janet Leigh), dör en av Screams mest kända skådespelare, Drew Barrymore, tidigt i filmen.

Förutom referenser till flera skräckfilmer porträtterades många bifigurer av skådespelare som tidigare arbetat med Wes Craven eller medverkat i större skräckfilmer. Linda Blair, som spelade Regan i Exorcisten, spelar en reporter som närmar sig Sidney när hon återvänder till skolan efter att ha blivit attackerad av mördaren. Joseph Whipp, som spelar sheriffen Burke i Scream, spelar en vicesheriff i Terror på Elm Street.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

  David Arquette  –  Dwight "Dewey" Riley
  Neve Campbell  –  Sidney Prescott
  Courteney Cox  –  Gale Weathers
  Matthew Lillard  –  Stuart "Stu" Macher
  Rose McGowan  –  Tatum Riley
  Skeet Ulrich  –  Billy Loomis
  Dane Farwell  –  Ghostface
  Roger L. Jackson  –  Ghostface (röst)
  Jamie Kennedy  –  Randy Meeks
  W. Earl Brown  –  Kenny Jones
  Joseph Whipp  –  Sheriff Burke
  Liev Schreiber  –  Cotton Weary
  Drew Barrymore  –  Casey Becker
  Henry Winkler  –  Rektor Arthur Himbry (okrediterad)
  Lawrence Hecht  –  Neil Prescott
  Lynn McRee  –  Maureen Prescott
  C.W. Morgan  –  Hank Loomis
  Kevin Patrick Walls  –  Steven "Steve" Orth
  Wes Craven  –  Vaktmästaren Fred (okrediterad cameo)

Mottagande och inverkan[redigera | redigera wikitext]

Bland filmrecensenter var reaktionerna allmänt positiva. De uppskattade övergången från slasherfilmer från 1980-talet och deras "oändliga serier av halvdana uppföljare." Williamsons manus prisades med innehåll som beskrevs som "djävulskt smart med komplicerad intrig".

Roger Ebert uppskattade "internskämten och de självmedvetna karaktärerna", men var osäker över huruvida våldet blev "desarmerat av det ironiska sätt filmen använder det och kommenterar det."

Scream rankades till nummer 32 på Entertainment Weeklys lista över de "50 bästa High School Filmerna" och nummer 13 på Bravos "100 Scariest Movie Moments". Under 2008 nämnde Entertainment Weekly filmen som en "New Classic" och rankades som nummer 60 på sin lista över de 100 bästa filmerna de senaste 13 åren. I tidningen Empire rankades filmen år 2008 som nummer 482 av de 500 bästa filmerna någonsin.

Biografintäkter[redigera | redigera wikitext]

Filmen visades i 1.413 biografer i USA och drog in $6 354 586 under första helgen. Under sin period på bio i USA, blev slutligen den totala summan $103 046 663. Utanför sitt hemland blev inkomsten $70 000 000. vilket leder på en total global summa på $173 046 663.

Scream-trilogin är än idag de mest framgångsrika slasher-filmerna någonsin.

Uppföljare[redigera | redigera wikitext]

Filmens succé har bidragit till fem uppföljare; Scream 2 från 1997, Scream 3 från 2000, Scream 4 från 2011, Scream från 2022 och Scream VI från 2023. Den sistnämnda uppföljaren har biopremiär den 10 mars 2023.

Den ursprungliga titeln[redigera | redigera wikitext]

Ursprungligen var det tänkt att filmen skulle heta Scary Movie, men titeln ändrades snabbt till Scream. Några år senare, år 2000, hade dock en annan film premiär som hette Scary Movie. Denna film parodierar både de två första Scream-filmerna och ett flertal andra filmer, däribland Jag vet vad du gjorde förra sommaren, Blair Witch Project, Matrix och Titanic.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Scream (1996 film), 20 januari 2010.

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]