Ponyo på klippan vid havet – Wikipedia

Ponyo på klippan vid havet

崖の上のポニョ
(Gake no ue no Ponyo)

Genre fantasy, familjefilm
Film
Regissör Hayao Miyazaki
Producent Toshio Suzuki
exekutiv:
Koji Hoshino
Manus Hayao Miyazaki
Seiyū Yuria Nara
Hiroki Doi
Tomoko Yamaguchi
George Tokoro
Kazushige Nagashima
Musik Joe Hisaishi
Animationschef Akihiro Yamashita, Takeshi Inamura, Kitarō Kōsaka
Studio Studio Ghibli
Distributör Tōhō
Walt Disney Pictures (Nordamerika)
Speltid 101 minuter
Premiärdatum 19 juli 2008
Budget 3,4 miljarder yen
(34 miljoner USD)

Ponyo på klippan vid havet (japanska: 崖の上のポニョ, Gake no ue no Ponyo – 'Ponyo på klippan'?) är en japansk animerad långfilm från 2008. Den regisserades av Hayao Miyazaki och animerades på Studio Ghibli. Ponyo har, liksom alla Hayao Miyazakis filmer, blivit en stor framgång i Japan och hade sin internationella premiär 2008 vid filmfestivalen i Venedig.

Filmen, Miyazakis åttonde film för Studio Ghibli, kretsar kring en guldfisk vid namn Ponyo. Hon blir vän med en femårig människopojke, Sōsuke, och vill bli en människoflicka. Filmen kan jämföras med Miyazakis Min granne Totoro från 1988 och är en barn- och familjefilm med inspiration från både japansk kultur och europeiska verk. Ponyo har vunnit ett flertal priser, inklusive den japanska filmakademins pris som Årets animerade film.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen är en berättelse om en liten fiskflicka, Brunhilde, som bor i havet med sin far Fujimoto och hennes otaliga småsystrar. Fujimoto var en gång en mänsklig trollkarl som bestämde sig för att flytta ner i havet (bort från sina dåliga minnen av människornas värld). En dag, när Brunhilde och hennes småsystrar är på utflykt med pappa och hans fyrfenade ubåt, flyter den nyfikna Brunhilde iväg på ryggen av en manet. Via ett möte med en fisketrålare råkar hon fastna i en flaska som någon slängt ner i havet. Hon driver in mot kusten och räddas till slut av en liten pojke vid namn Sōsuke. Han skär sig på fingret, hon slickar rent hans sår som därefter läker snabbt, och de två blir vänner. Sōsuke ger Brunhilde namnet Ponyo och lovar henne att han alltid kommer att beskydda henne. Under tiden letar en uppriven Fujimoto efter sin försvunna dotter genom att skapa en tsunami som lägger hela staden under vatten. Ponyo gör sitt bästa med magin för att bli en människa.

Teman och inspiration[redigera | redigera wikitext]

Berättelsen är delvis inspirerad av H.C. Andersens berättelse om Den lilla sjöjungfrun.[1][2] Den har dessutom vissa inslag från Richard Wagners Niebelungenringen. Sålunda bär den lilla fiskflickan namnet Brunhilde (en sköldmö/valkyria hos Wagner), och en senare sekvens med Ponyo/Brunhilde på vågorna utspelas till musik inspirerad av Wagners "Valkyriornas ritt" ur den opera(cykel)n.[3]

Sōsuke är som rollfigur baserad på Miyazakis son Gorō Miyazaki vid fem års ålder.[4]

Röstskådespelare[redigera | redigera wikitext]

Karaktär Japansk röst Engelsk röst Svensk röst
Lisa Tomoko Yamaguchi Tina Fey Marie Serneholt
Kōichi Kazushige Nagashima Matt Damon Mattias Knave
Granmamare Yūki Amami Cate Blanchett
Fujimoto George Tokoro Liam Neeson Anders Byström
Ponyo Yuria Nara Noah Cyrus Katja Levander
Sōsuke Hiroki Doi Frankie Jonas Daniel Melén
Mamman Rumi Hiiragi Mona Marshall Julia Dufvenius
Ponyos systrar Akiko Yano
Toki Kazuko Yoshiyuki Lily Tomlin Nina Nelson
Yoshie Tomoko Naraoka Betty White Ewa Fröling
Noriko Akiko Takeguchi Cloris Leachman Ewa Fröling
Kayo Tokie Hidari Marsha Clark
Väderman Shinichi Hatori Kurt Knutsson Anders Byström
Kumiko Emi Hiraoka Jennessa Rose Filippa Åberg
Karen Nozomi Ōhashi Colleen O'Shaughnessey

Produktionen[redigera | redigera wikitext]

Filmen är helt och hållet animerad för hand och har en skissartad känsla. Miyazaki, tillsammans med animationschefen Katsuya Kondō och konstnärlige ledaren Noboru Yoshida, hade som målsättning en film där endast traditionell animation skulle användas och det konstnärliga uttryckssättet skulle nås utan att behöva kompromissa med ett hårt produktionsschema. Man skulle också skapa en film som hyllade glädjen och det oskuldsfulla i ett barns värld.[5]

Miyazaki menar att ett alltför flitigt användande av dataanimering gör att tecknaren låser sig och inte känner lika stor konstnärlig frihet som när han eller hon använder den "klassiska" tekniken med animering för hand.

Kustsamhället i filmen är inspirerad av Tomonoura, en ort i Japanska innanhavets nationalpark som Miyazaki besökte 2005.[6]

Produktionsfakta[redigera | redigera wikitext]

  • Budget – 3,4 miljarder yen
    (34 miljoner USD)
  • Intäkter – 201 750 937 USD[7]

Premiär[redigera | redigera wikitext]

  • Biopremiär 19 juli 2008 Japan
  • DVD-släpp 15 oktober 2008 i Japan
  • Biopremiär 11 september 2009 i Sverige
  • DVD-släpp 27 januari 2010 i Sverige

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Ponyo”. Walt Disney Studios. Arkiverad från originalet den 2 juni 2009. https://web.archive.org/web/20090602042956/http://disneydvd.disney.go.com/ponyo.html. 
  2. ^ Fred Topel (8 februari 2013). ”Legendary animator Miyazaki reveals Ponyo's inspirations” (på engelska). Sci Fi Wire. 
  3. ^ ”崖の上のポニョ公式サイト キーワード” (på japanska). Studio Ghibli. http://www.ghibli.jp/ponyo/press/keyword/. Läst 8 februari 2013. 
  4. ^ ”The Ultimate Ghibli Collection Site—NEWS & UPDATES”. GhibliWorld.com. Arkiverad från originalet den 6 december 2008. https://web.archive.org/web/20081206090310/http://www.ghibliworld.com/news.html. Läst 8 februari 2013. 
  5. ^ Studio Ghibli (2009), sid 16
  6. ^ ”宮崎駿監督最新作「崖の上のポニョ」イラスト独占入手” (på japanska). 報知新聞. 6 mars 2008. Arkiverad från originalet den 4 augusti 2008. https://web.archive.org/web/20080804055052/http://hochi.yomiuri.co.jp/entertainment/news/20080306-OHT1T00058.htm. Läst 7 maj 2013. 
  7. ^ ”Ponyo (2009)”. Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=ponyo.htm. Läst 14 augusti 2010. 

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]