Oskar (namn) – Wikipedia

Oskar eller Oscar, mansnamn, från forniriska "Oscur". Till keltiskan kan namnet ha kommit ifrån det fornisländska Ásgeirr, som är sammansatt av orden áss som i asagudar och geirr som betyder 'spjut', och är besläktat med den västfrankiska formen av namnet, Ansgar.[1] Alternativt kan namnet vara bildat av de iriska orden os och cara, och skulle då betyda ungefär "hjortvän".[2]

Namnet blev populärt då det förekommer i James Macphersons diktverk Ossians sånger. Napoleon var beundrare av Ossians sånger och gav namnet till sin gudson, Joseph Bernadotte, som senare blev Oscar I, kung av Sverige.[2] Följaktligen fick många svenskar vid den tiden namnet Oscar. Kring millennieskiftet var Oskar ett av de allra vanligaste namnen bland nyfödda pojkar i Sverige. Populariteten hade stigit snabbt under 1990-talet. Förra gången Oskar var ett modenamn var kring förra sekelskiftet, men det togs in i svenska almanackan den 28 januari 1811[3] för att hedra den nyvalde arvprinsen Joseph François Oscar (Bernadotte), senare kung Oscar I. Innan Oscar Bernadotte blev svensk arvprins var namnet så gott som okänt i Sverige.

Den 31 december 2005 fanns totalt 65 067 personer i Sverige med namnet Oskar varav 28 690 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 1 934 pojkar namnet, varav 1 042 fick det som tilltalsnamn.

Namnsdag: 1 december.

Personer med namnet Oskar/Oscar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Oskar i Elof Hellquist, Svensk etymologisk ordbok (första upplagan, 1922)
  2. ^ [a b] ”Oskar”. Nationalencyklopedin. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/oskar. Läst 3 mars 2016. 
  3. ^ Söderhjelm, Alma; Palmstierna Carl-Fredrik (1944). Oscar I. Stockholm: Bonnier. sid. 12. Libris 22887 

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]