Nintendo DS – Wikipedia

Den här artikeln handlar om den första versionen av Nintendo DS. För nyare versioner, se Nintendo DS Lite, Nintendo DSi, och Nintendo 3DS.
Nintendo DS
Nintendo-DS-Fat-Blue.jpg
Grundinformation
TillverkareNintendo
TypPortabel spelkonsol
Generationsjunde generationen
LanseringUSA 21 november 2004
Japan 2 december 2004
Europeiska unionen 11 mars 2005
Hårdvara
CPUTvå stycken ARM-processorer ARM946E-S + ARM7TDMI
MediaKassett (DS och GBA)
Övrigt
Sålda enheter154,02 miljoner (inkl DS Lite och DSi)[1]
FöregångareGame Boy Advance
EfterträdareNintendo 3DS

Nintendo DS är en bärbar tvåskärmad spelkonsol utvecklad och tillverkad av Nintendo. Spelkonsolen lanserades 2004 i Nordamerika och Japan och 2005 i Europa och Australien.

Fram till och med 31 december 2014 hade det sålts 154,01 miljoner Nintendo DS-konsoler (inklusive Nintendo DS Lite) världen över. Det gör den till Nintendos mest sålda konsol genom tiderna.

Nintendo DS utvecklades under projektnamnet Nitro[2] och därav kommer sig bokstavskombinationen NTR i modellnumret.[3]

Den 2 mars 2006 lanserades den smärtare nyversionen Nintendo DS Lite i Japan och i juni samma år i Nordamerika, Europa och Australien.

Systemet är tänkt att vara regionsfritt och kan därför med några få undantag köra spel från alla delar av världen. Dock kan det uppstå problem om två spelare försöker att spela mot/med varandra med varsitt spel från olika delar av världen då de inte hanterar sparad information på samma sätt.

Lansering[redigera | redigera wikitext]

Nintendo DS lanserades i Nordamerika den 21 november år 2004 och i Japan den 2 december och var därmed den första spelkonsolen från Nintendo som hade världspremiär i ett annat land än Japan. I Europa lanserades DS den 11 mars 2005.

Nintendo DS var den första av Nintendos konsoler där efterfrågan var större än tillgången vilket resulterade i att företaget valde att gå ut med en offentlig ursäkt för att de underskattat efterfrågan när de upptäckte att konsolerna var slutsålda i butikerna.[4]

Maskinen kostade cirka 1500:- vid lanseringen.[5] Från början fanns den i färgen silvermetallic, därefter har färgerna blå-, röd- och rosametallic tillkommit.

Nintendos svenska importörer Bergsala AB släppte en mycket begränsad upplaga till medlemmarna i Club Nintendo redan i början av februari. [källa behövs]

Hårdvara[redigera | redigera wikitext]

Det som skiljer Nintendo DS mot flertalet andra bärbara spelkonsoler är att den har två skärmar (DS=Dual Screen), varav den undre är en tryckkänslig pekskärm. Många spel använder sig av pekskärmsfunktioner, till exempel Wario Ware Touched!. Konsolen har även en inbyggd mikrofon som användaren kan prata eller blåsa i. Grafiken motsvarar inte vad konkurrenten Sonys PSP kan prestera, men Nintendo DS är något starkare än Nintendo 64, som i sig var kraftfullare än första Playstation-modellen. Grafiken ser inte bättre ut än vad PS1 kan prestera på grund av avsaknaden av texturfiltret bilinear filtering. De inbyggda högtalarna kan skapa ljud som liknar surroundljud.

Tekniska specifikationer[redigera | redigera wikitext]

Nintendo DS har två processorer av ARM-typ.

  • ARM9 67 MHz (ARM946E-S).
  • ARM7 33 MHz.
  • 4 MB RAM.
  • 2 stycken 3-tums TFT LCD-skärmar med bakgrundsbelysning och en upplösning på 256 × 192 pixlar.
  • 262144 färger kan visas på skärmen.

Spelkassetterna använder minnen av solid state-typ och kan lagra upp till 128 MB.

Inmatningsenheter[redigera | redigera wikitext]

Förutom en inbyggd pekskärm och mikrofon har Nintendo DS en uppsättning knappar att styra med. Dessa är följande:

  • On/off - Placerad på konsolens vänstra sida.
  • Start, Select - Placerade på konsolens högra sida.
  • Volymkontroll - Placerad på konsolens högra sida.
  • Styrkors - Ett fyrvägs styrkors på konsolens vänstra sida.
  • A, B, X, Y - Tryckknappar på konsolens högra sida.
  • L, R - Vänster och höger axelknappar.

Anslutningar[redigera | redigera wikitext]

  • Slot 1 - för Nintendo DS-spel.
  • Slot 2 - för Game Boy Advance-spel
  • Uttag för mikrofon och hörlur (3,5 mm).
  • Uttag för batteriladdare (har ej samma fysiska mått som till Nintendo DS Lite).
  • Trådlös WiFi enligt 802.11b-standarden.[6] Nintendo DS och Nintendo DS Lite har endast stöd för WEP-kryptering.

Två typer av touchscreen[redigera | redigera wikitext]

Av någon anledning finns det två typer av touchscreen, Grid och Grain. Gridtypen ska vara mindre tryckkänslig och har bättre bild än graintypen. Graintypen är svårare att rita på eftersom den är mer känslig. Graintypen är suddigare än gridtypen. Om man håller en skärm av gridtyp mot en stark lampa kan man se pixlarna. [källa behövs]

Firmware[redigera | redigera wikitext]

Varje DS har ett så kallat Firmware. Detta uppdaterar Nintendo på nya DS-maskiner, för att bland annat förhindra piratkopiering.

Flerspelarspel[redigera | redigera wikitext]

Flerspelarspelstöd finns också, upp till 16 spelare genom WLAN, där användarna också kan chatta genom programmet Pictochat; det går även att skriva eller rita till varandra med hjälp av touch-screenen. Med Nintendo Wi-Fi Connection går det även att spela online med fyra spelare. Onlinefunktionen är ny men många spel kom att stödja detta i framtiden (2006 och framåt). Det går även att spela Game Boy Advance-spel på Nintendo DS, men då fungerar inte flerspelarspelfunktionerna.

Bakåtkompatibilitet[redigera | redigera wikitext]

Nintendo DS är bakåtkompatibel med de flesta Game Boy Advance-spel. När Game Boy Advance-spel används på en Nintendo DS så används inte hela skärmen på grund av skillnaderna i skärmupplösning på de bägge konsolerna. Skärmupplösningen på en Game Boy Advance är 240 × 160 pixlar medan upplösningen på en Nintendo DS är 256 × 192 pixlar, därför visas äldre spel med en omgivande svart ram. Spel till Game Boy Advance som är gjorda för att användas tillsammans med en annan Game Boy Advance-enhet eller en Gamecube kan inte nyttjas fullt ut då Nintendo DS saknar den nödvändiga porten för att kunna koppla ihop dessa enheter med varandra.

Stöd för äldre Game Boy och Game Boy Color-spel finns inte på grund av avsaknaden av en Z80-processor som finns inbyggd i samtliga modeller från den första Game Boyversionen fram till Game Boy Advance (inklusive Game Boy Advance SP).

Nintendo DS har två portar för spel vilket ibland nyttjas för att låta spelen kommunicera med varandra, bland annat kan spel i en viss serie låsa upp bonusar om de används i samma Nintendo DS-konsol. Exempel på spel till Nintendo DS som kan kommunicera med äldre spel i samma spelserie är bland andra Advance Wars: Dual Strike och Wario Ware Touched!.

Tillbehöret e-Reader som tillverkades för att användas tillsammans med Game Boy Advance passar inte till en Nintendo DS, men det passar till Nintendo DS Lite.

Versioner[redigera | redigera wikitext]

Förutom att Nintendo DS finns i olika färger med ett par mindre mjukvaruskillnader har även tre nya versioner släppts

  • Nintendo DS Lite
  • Nintendo DSi
  • Nintendo DSi XL
Nintendo DS Nintendo DS Lite
Vikt: 275 g 218 g
Storlek: 148,7 × 84.7 × 28,9 mm 133,0 × 73.9 × 21.5 mm
Skärm: Ljus på/av Justerbar ljusstyrka i fyra nivåer.
Design: Lite större Något mindre styrkors

Nintendo DS Lite[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Nintendo DS Lite
DS Lite

Nintendo DS Lite är en smärtare, lättare version av originalversionen. Den påannonserades 26 januari 2006 drygt en månad innan dess första lansering den 2 mars 2006 i Japan.[7]

Nintendo DSi[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Nintendo DSi
DSi

Nintendo DSi är tunnare och har 0,25 tum större skärmar än DS och DS Lite, och platsen där man på de tidigare modellerna stoppade in Game Boy Advance-spel är ersatt med en SD-kortsläsare. DSi klarar även uppspelning av ljudformatet AAC, och är utrustad med två kameror och mjukvara för fotoredigering.[8]

Nintendo DSi XL[redigera | redigera wikitext]

Nintendo DSi XL (DSi LL i Japan) är en större version av DSi med större skärmar (0,95 tum större än skärmarna till DSi, 1,2 tum större än skärmarna till DS och DS Lite). Den påannonserades 29 oktober 2009[9] och lanserades i Japan den 21 november samma år. I Europa lanserades den 5 mars 2010[10] och planeras lanseras i Nordamerika senare i mars.

Webbläsare[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Nintendo DS Browser

Det norska mjukvaruföretaget Opera som utvecklar en webbläsare med samma namn har släppt en version av denna webbläsare speciellt anpassad för att användas på Nintendo DS.[11] Webbläsaren finns i två versioner, en till den ursprungliga Nintendo DS-modellen kallad Nintendo DS Browser och en till Nintendo DS Lite kallad Nintendo DS Lite Brow

Officiella tillbehör och reservdelar[redigera | redigera wikitext]

Headset[redigera | redigera wikitext]

Nintendo DS Headset är ett tillbehör till Nintendo DS som gör det möjligt att kommunicera med andra spelare. Detta headset består av en hörlur och tillhörande mikrofon och är främst tänkt att göra det möjligt för spelare att använda sig av röstkommunikation. Mikrofonen kan användas av alla spel som vanligtvis använder sig av den mikrofonen som finns inbyggd i alla versioner av Nintendo DS. Tillbehöret släpptes i Japan 2006[14] och i Nordamerika 2007.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”IR Information : Sales Data - Dedicated Video Game Sales Units” (på engelska). Nintendo Co., Ltd.. http://www.nintendo.co.jp/ir/en/finance/hard_soft/index.html. Läst 11 januari 2023. 
  2. ^ Casamassina, Matt (10 mars 2004). ”N-Query: DS... No, Nitro. Wait, it's DS!” (på engelska). IGN. Arkiverad från originalet den 10 mars 2012. https://web.archive.org/web/20120310211405/http://cube.ign.com/mail/2004-03-10.html. Läst 11 mars 2010. 
  3. ^ ”Nintendo DS customer service” (på engelska). Nintendo. http://www.nintendo.com/consumer/systems/selectds.jsp. Läst 11 mars 2010. 
  4. ^ ”Nintendo apologises as DS stocks run low” (på engelska). GamesIndustry.biz. 9 januari 2006. https://www.gamesindustry.biz/nintendo-apologises-as-ds-stocks-run-low. Läst 15 augusti 2022. 
  5. ^ ”Nintendo DS (Bärbar spelkonsol)”. Prisjakt. Arkiverad från originalet den 24 augusti 2018. https://web.archive.org/web/20180824034106/https://www.prisjakt.nu/produkt.php?pu=48119. Läst 23 augusti 2018. 
  6. ^ lista för kompatibilitet
  7. ^ Peter Rojas (20 februari 2006). ”The Engadget Interview: Reggie Fils-Aime, Executive Vice President of Sales and Marketing for Nintendo” (på engelska). Engadget. http://www.engadget.com/2006/02/20/the-engadget-interview-reggie-fils-aime-executive-vice-preside/. Läst 1 juni 2006. 
  8. ^ ”Liveblogging the Nintendo Press Conference Liveblog” (på engelska). Kotaku. http://kotaku.com/5057867/liveblogging-the-nintendo-press-conference-liveblog. Läst 2 oktober 2008. 
  9. ^ ”Nintendo Announces Big Screen DSi” (på engelska). http://kotaku.com/5392421/nintendo-announces-big-screen-dsi. Läst 11 mars 2010. 
  10. ^ ”Europe Getting DSi LL First Quarter 2010” (på engelska). http://kotaku.com/5392484/europe-getting-dsi-ll-first-quarter-2010. Läst 11 mars 2010. 
  11. ^ ”Giving gamers two windows to the Web: The Opera Browser for Nintendo DS™” (på engelska). Arkiverad från originalet den 4 mars 2012. https://www.webcitation.org/65uQYd3wi?url=http://www.opera.com/press/releases/2006/02/15/. Läst 11 mars 2010. 
  12. ^ Nintendo DS Rechargeable Battery Frequently Asked Questions - nintendo.com
  13. ^ ”Nintendo @ E3 - DSpeak: VoIP via Nintendo DS” (på engelska). http://www.engadget.com/2005/05/20/nintendo-e3-dspeak-voip-via-nintendo-ds/. 
  14. ^ ”Official DS Headset – Pics of New Must-Have” (på engelska). Spong. Arkiverad från originalet den 12 mars 2007. https://web.archive.org/web/20070312153743/http://news.spong.com/article/10473?cb=525. Läst 26 november 2006. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]