Mura – Wikipedia

Mura
Mur
Vattendrag
Mur vid Leibnitz
Mur vid Leibnitz
Länder Österrike Österrike, Kroatien Kroatien, Ungern Ungern, Slovenien Slovenien
Koordinater 46°18′00″N 16°55′00″Ö / 46.3°N 16.91667°Ö / 46.3; 16.91667
Tidszon CET (UTC+1)
 - sommartid CEST (UTC+2)
Geonames 2771019
Mur vid St. Ruprecht

Mura, i Österrike benämnd Mur, är en flod i Centraleuropa som flyter genom Österrike, Slovenien och Kroatien och bildar gräns mellan Kroatien och Ungern.

Den har sin källa i nationalparken Hohe Tauern i Österrike. Källan ligger 1898 meter över havet. Flodens totala längd är 465 kilometer, varav 295 kilometer är i Österrike, 98 kilometer i Slovenien och resten mellan Ungern och Kroatien. Den största staden vid floden är Graz.

Floden ger namn åt den slovenska regionen Prekmurje ("bortom-Mura-land") och den kroatiska regionen Međimurje ("mellan-Mura-land").

I området övre Međimurje, i den västra delen av regionen, svämmar Mura ganska ofta över och ändrar sin kurs och rör sig långsamt norrut. Där ligger den största skogen vid floden, Murščak.

Sedan 300-talet f.Kr. finns uppgifter om vattenkvarnar som drivs av floden. Den gamla teknologin togs över av slaver och magyarer när de anlände till området. På 1920- och 1930-talen var många vattenkvarnar fortfarande i drift, och den sista, i Mursko Središće, användes ända in på 1970-talet.

Floden tar slut nära Legrad i Kroatien, där den förenas med floden Drava.

Mura är känd för att ha små mängder guld, inte tillräckligt för att vara användbart idag men eftersökt tidigare i historien.

I flodens närhet finns flera fina spa-anläggningar. Floden Mura har även givit namnet till Sloveniens mest kända textil- och modeföretag.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]