Milis – Wikipedia

För en kommun i Italien, se Milis, Sardinien.

En milis är en militär eller paramilitär enhet. Den bygger på mobilisering av civila medborgare, vilka oftast har ingen eller endast kort militär utbildning.[1]

Betydelser[redigera | redigera wikitext]

Officiella styrkor[redigera | redigera wikitext]

Milis kan syfta på officiella militära reservförband. Detta inkluderar exempelvis Hemvärnet (i Sverige) eller USA:s delstatliga försvarsstyrkor (State Defense Forces).

Inom vissa länder används begreppet för nationella polisstyrkor. Detta gäller eller har gällt i Ryssland (fram till 1 mars 2011), andra OSS-länder och det forna Sovjetunionens militsija.

Icke-statliga styrkor[redigera | redigera wikitext]

En milis kan även vara en privat, icke-statlig styrka, organiserad efter eget initiativ. Den har då inte nödvändigtvis stöd av eller arbetar för den stat inom vilket den har sitt ursprung. Exempel på detta är Hizbollahmilisen. Ett annat begrepp för sådana styrkor är frikår.

Allmän betydelse[redigera | redigera wikitext]

En milis kan även vara ett folkuppbåd, det vill säga en allmän samling människor som samlats ihop för ett särskilt uppdrag.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Ordet milis, vilket funnits i svensk skrift sedan 1758, kommer från franskans milice med samma eller liknande betydelse. Ursprunget till ordet är latinets militia med betydelsen 'krigstjänst'[1] eller 'krigsfolk';[2] detta är en bildning på miles, 'soldat'.[3]

Referenser[redigera | redigera wikitext]