Marja Hallstensson – Wikipedia

Marja Hallstensson
Född4 mars 1957
Bosebyn-Gunnarskog, Arvika kommun, Värmlands län
Död27 november 2022 (65 år)
Stavnäs distrikt, Arvika kommun, Värmlands län
Medborgare iSverige
SysselsättningMålare
MakeThore Andersson
Redigera Wikidata

Evy Marja Erika Hallstensson, även känd som Marja i Myrom, född 4 mars 1957 i Bosebyn-Gunnarskog, Värmlands län, död 27 november 2022[1] i Stavnäs distrikt i Värmlands län,[2] var en svensk målare och författare.

Hallstensson var i tolvårsåldern när hon bestämde sig för att bli konstnär; ett besök hos Arvid Knöppel inspirerade henne och övergick i lektioner. Hon fortsatte därefter sina studier för Thore Andersson och Axel Hennix samt en kortare tid vid en konstskola i Göteborg. Hon genomförde studieresor, bland annat till Mexiko för att studera Diego Riveras muralkonst.

Hon sammanlevde med Thore Andersson och blev hans främsta modell bland annat till boken Marja naken.[3] Som konstnär debuterade hon med en separatutställning på galleri Konsttjällaren[4] i Arvika som följdes av separatutställningar. Hon medverkade i samlingsutställningar på Edsviks konsthall i Sollentuna, Galleri Orfeus i Eskilstuna, Åmåls konsthall, Strandgalleriet i Stockholm och med Wingåker konstförening, Torsby konstförening, Munkfors konstförening, Kils konstförening samt i Sigtuna och Kristinehamn.

"'Sagoväggen"" på Teaterbiografen i Sunne.

Bland hennes offentliga arbeten märks ett trettiotal muralmålningar, bland annat den stora muralmålningen Sagoväggen[5]Teaterbiografen i Sunne utförd 2014. David Bowie i Orrholmsgaraget, en muralmålning på Rosenbad i Karlstad 2016, Stjärnhimmelen i Orrholmsgaraget i Karlstad 2017 samt muralmålningen Lekstugan i Grums 2017. För Räddningskåren SBF, Brandförsvarsföreningen, Räddningsverket och SOS alarmering skapade hon 1990 en adventskalender[6] och för Hjärt- & lungfonden formgav hon 1999–2000 en serie postmärken. Som illustratör illustrerade hon Göran Bryntessons Elis i Taserud 101 historier[7] och Betraktelseballader,[8] Ulrika Erikssons Sagan om Lill-Nisse[9] och Örjan Henricssons, Min bok om Värmland[10] samt Ingrid Fredrikssons barnböcker Mer om Rosa och korna på Lyckan[11] och Rosa, lyckans ko.[12] På egen hand skrev hon ett par sagoböcker om troll. Hallstensson är representerad vid bland annat Värmlands museum, TV-huset i Karlstad, Sveriges Radio Värmland, Nya Wermlands tidningen, Aprinova AB, Sunne kommun, Vingåkers kommun och Arvika kommun.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]