Lidl – Wikipedia

Lidl Stiftung & Co. KG
Org.nr969667-6312 [1]
TypButikskedja
HuvudkontorTyskland Neckarsulm, Tyskland
NyckelpersonerKlaus Gehrig, Jakob Josefsson (Sverigechef) [2]
BranschDetaljhandel
ProdukterI första hand egna produkter, samt ett antal lokala produkter från respektive land.
Antal anställda315'000 globalt (2018) [källa behövs]
Historik
Grundat1973
GrundareDieter Schwarz
Struktur
ModerbolagSchwarz-Gruppe
Övrigt
Slogan"Allt annat är olidligt"
Webbplatsinfo.lidl

Lidl (tyskt uttal: [ˈliːdl̩]) är en tysk livsmedelskedja som enbart har lågprisbutiker. Företaget har verksamhet i stora delar av Europa. Lidl är en så kallad "hard discount"-kedja, vilket beskrivits som en ovanlig kategori inom detaljhandeln i Sverige, men är vanligare i några andra europeiska länder – bland annat i Danmark och Tyskland. Denna form av dagligvaruhandel har som huvudsaklig affärsidé att, utöver fastsortimentet, köpa in tillfälligt sortiment som kedjan erbjuds av grossister och handlare som säljs till attraktiva priser ofta veckovis.

År 2002 hade Lidl 6 000 butiker (varav 3 000 utanför Tyskland) och år 2022 omfattade kedjan över 12 000 butiker. Stiftelsen Lidl Stiftung som äger Lidl kontrolleras av grundaren Dieter Schwarz via Schwarz-Gruppe. Huvudkontoret ligger i Neckarsulm, Tyskland.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Lidls historia går tillbaka till 1930 då Josef Schwarz gick in i Südfrüchte Großhandlung Lidl & Co i Heilbronn. Detta företag blev Firma Lidl & Schwarz Lebensmittel-Sortiments-Großhandel. 1944 var företaget förstört men återuppbyggdes efter kriget. 1972 blev Neckarsulm plats för huvudkontoret. 1973 började skapandet av dagens Lidl då grundarens son Dieter Schwarz började öppna lågprisbutiker. Den första öppnades i Ludwigshafen. För att undvika negativa associationer (Schwarzmarkt, svart marknad) gavs den nya butikskedjan namnet Lidl och inte familjenamnet Schwarz.

Lidl-butiker i Europa.

Butikerna[redigera | redigera wikitext]

Äldre bild av en Lidl-butik i Tyskland.

Lidl har butiker i Australien Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Tyskland, Finland, USA, Frankrike, Grekland, Storbritannien, Malta, Nederländerna, Italien, Irland, Kroatien, Österrike, Polen, Portugal, Rumänien, Serbien, Sverige, Slovakien, Spanien, Tjeckien, Ungern, Litauen och Franska Guyana. Butikerna, som i regel befinner sig någonstans mellan en närbutik och en stormarknad på storleksskalan, läggs oftast utanför stadskärnorna i för Lidl särskilt uppförda byggnader. De följer samma mönster och liknar varandra invändigt.

Lidl har gjort sig känt för att hålla låga priser; företagets slogan är Lidl lohnt sich (’Lidl lönar sig’) i Tyskland. I Sverige använder sig Lidl av sägningen: Vårt uppdrag: Högsta kvalitet till branschens bästa pris. Några punkter bakom prisnivån:

  • Effektiv distribution och logistik, centrerad till ett fåtal orter.
  • Inköp av stora volymer nationellt som möjliggör låga priser i butik.
  • Samma priser i alla butiker i landet.
  • Mycket stor andel egna märkesvaror (EMV).
  • Enkelt och enhetligt utformade butiker, ofta utanför stadskärnorna.
  • Försäljning direkt ur lådan som den levereras i.
  • Reducerat sortiment.
  • Gemensam inköp av stora volymer genom internationell inköpsorganisation.

Lidl har ekologiska produkter, bland annat under namnet Biotrend, ett läskedrycksvarumärke Freeway, ett märke Fairglobe syftande på rättvis handel och många fler egna märken.

Sortiment[redigera | redigera wikitext]

Alla butiker, med undantag av vissa butiker i city-lägen, har samma fasta sortiment, sammanlagt drygt 5 100 varor.

Kedjan har egna varumärken som används över hela kedjan, eller anpassas till olika länders marknad, och erbjuder dessutom ett urval av typiskt tyska produkter.

Lidl i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Lidl-butik i Bergsjön.
Huvudartikel: Lidl Sverige

Idag driver Lidl sammanlagt 205 butiker runt om i landet. Företaget har tre centrallager, ett i Halmstad, ett i Rosersberg utanför Stockholm, och ett i Örebro. Lidls huvudkontor ligger i Barkarbystaden i Järfälla.

I Sverige har Lidl sedan starten haft kollektivavtal för alla medarbetare. Detta då Sverige har starkare fackföreningar som kan sätta krav på företaget. I Tyskland betalar Lidl sina medarbetare en högre lön än det är skrivet i kollektivavtalet. För alla medarbetare gäller den så kallade Lidl Minimilön på 12 Euro.

Lidls marknadsandel i Sverige av dagligvaruhandeln var 2020 var 5 procent.[3] Lidls övergripande varumärkesstyrka har enligt BrandIndex vuxit signifikant från 14,8 till 16,9 mellan 1 okt 2019 och 30 sep 2020 jämfört med samma period året dessförinnan. Det innebär en klättring på 11 positioner från plats 86 till 75 av samtliga cirka 300 varumärken.

Lidl Sveriges hållbarhetslöfte är "Att göra sunt och hållbart till det självklara valet". Livsmedelskedjan vill till 2025 minska plastanvändningen med 20 procent, minska matsvinnet med 50 procent och uteslutande köra med fossilfria godstransporter. Företaget bidrar till en hållbar och ansvarsfull odling av råvaror. I hållbarhetsredovisningen 2021 redovisar Lidl Sverige att de har 537 ekologiska varor och där 13 % av frukt- och gröntsortimentet är helt ekologiskt. Sedan 2014 har Lidl Sverige som krav att 100 procent av den frysta fisken under eget varumärke ska vara certifierad enligt MSC för hållbart fiske eller ASC för hållbar fiskodling.

2016 utsågs Lidl Sverige till årets Butikskedja på Retail Awards och var första dagligvarukedjan i Sverige som började att klimatkompensera. 2019 utsågs Lidl Sverige till Sveriges Bästa butikskedja i kategori livsmedel och 2020 utsågs Lidl Sverige till Sveriges Bästa butikskedja i kategori dagligvaruhandel. 2021 blev Lidl Sverige certifierade till Top Employer Sverige av det oberoende europeiska institutet Top Employer Institute.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]