Konsttävlingar vid olympiska spelen – Wikipedia

Gustav Nordahl: Hyllning till Ling, guldmedalj i skulptur i London 1948, utanför Gymnastik- och Idrottshögskolan i Stockholm.

Konsttävlingar ingick i Olympiska sommarspelen från Stockholm 1912 till och med London 1948. Dessa ingick i de ursprungliga tankarna bakom spelens utformning, vilka utformades av den olympiska rörelsens grundare Pierre de Coubertin.

Medaljer delades ut för konstverk som hade anknytning till idrott i fem grenar, arkitektur, litteratur, musik, målning och skulptur. Antalet medaljer för olika specialiteter, till exempel för statyer, reliefer och medaljer inom grenen skulptur, varierade över åren.

Vid olika tillfällen lanserades förslag om att inkludera grenar som dans, film, fotografi och teater, men ingen av dessa konstformer togs in som gren inom tävlingarna vid något tillfälle. Inför olympiaden i Helsingfors 1952 hindrades konsttävlingarna av en pågående diskussion om amatörreglernas tillämpning, och 1954 beslöt Internationella Olympiska Kommittén slutligen att exkludera konsttävlingar från spelen fortsättningsvis.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.