Ikon (religion) – Wikipedia

Denna artikel handlar om den religiösa bilden ikon. Se också ikon för andra betydelser
Kristus Pantokrator.

Ikon (av grekiska εἰκών, eikōn: "bild") är en kultbild som föreställer Jesus, Jungfru Maria eller något helgon. Ikoner förekommer mest inom de östortodoxa och orientaliskt ortodoxa kyrkorna, men även inom de östkatolska kyrkorna, romersk-katolska kyrkan och lutherdomen.[1][2]

En ikon har vanligtvis formen av en på trä målad bild, men andra media såsom mosaik, textilier och även skulpturer av metall förekommer. Ofta framställs Gudsmodern med Jesusbarnet och även olika helgon (beroende på vilken kyrka). Avbildningen betraktas inte bara som en ren illustration utan utgör en del av det religiösa budskapet och uppfattas ofta som en fysisk manifestation av det den representerar. I de ortodoxa kyrkorna sitter ikoner uppsatta på ikonostasen och i hemmen kan man finna familjeikoner samlade i en speciell rumshörna, ett "fönster mot himlen" eller "vackra hörnet", tillsammans med en brinnande oljelampa och där familjemedlemmar kan be dagliga böner och kan tända ljus.

Term[redigera | redigera wikitext]

Termen ikon används särskilt om ikoner som har sitt ursprung i den bysantinska konsten. Ikonen uppvisar en stiliserad konvention vad gäller komposition och hållning. Verk av sådana konstnärer som Andrej Rubljov och hans skola ger prov på det känslomässiga och konstnärliga uttryck som denna konstform uppvisar. I senare ryska ikoner omgavs ofta den målade gestalten av en gloria av värdefulla metaller och ädelstenar.

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

Hedvig Brander Jonsson, "Ikonreception i Sverige: Möten med och bruk av heliga bilder under det långa 1900-talet." Konvergenser och divergenser (Svenskt gudstjänstliv 98, 2023). 2023. ISBN 978-91-7777-264-4.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]