Eponym – Wikipedia

Den schweiziske matematikern Leonard Euler har fått ge namn, det vill säga bli eponym, till flera matematiska företeelser, till exempel Eulers identitet och Eulers lyckotal.

En eponym (grekiska epōʹnymos) är en person som av någon orsak fått ge namn åt en företeelse eller en uppfinning, och som i vissa fall har fallit i glömska medan företeelsen eller uppfinningen fortfarande finns kvar. Även företeelsen eller uppfinningen kallas eponym. Ett näraliggande begrepp är varumärkesord, där ett varumärke blivit så etablerat att många använder det som benämning på varan oavsett varumärke. Bägge är exempel på metonymer.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Ordet eponym kommer från grekiskan och betyder "namngivare" (epōʹnymos, 'som fått namn efter någon eller något', 'som givit sitt namn till någon eller något')[1]. I antikens Grekland gav årets högst uppsatta person namn åt året som helhet, snarare än antalet år efter någon händelse, som Kristi födelse. Fenomenet fanns redan i de gamla assyriska rikena 2000–612 f.Kr. och kallades där limmu.[2] Limmun var en högt uppsatt ämbetsman som gav namn åt det år då han verkade.

Exempel[redigera | redigera wikitext]

Sandwich = dubbelsmörgås som fått sitt namn av earlen av Sandwich, som under ett parti kortspel, för att undvika att bli kladdig om fingrarna och vara tvungen att avbryta spelet, ska ha bett om att få en köttbit mellan två brödskivor, en sandwich.

Ordet silhuett härstammar också från en person nämligen fransmannen Étienne de Silhouette som under sjuårskriget kämpade med att hålla ekonomin i schack. Ett stort problemområde var hur de skulle föreviga ansikten på kända personer när porträttmålningar var för dyra och fotografi ännu inte var uppfunnet. Lösningen blev att klippa ut profilen av personen i fråga från svart papper. Således var det en ekonomisk kompromiss som blev ordets ursprung.[3]

William Banting är ursprunget till en annan eponym som blivit etablerad i det svenska språket; verbet banta. Banting lyckades att kraftigt gå ner i vikt genom att lägga om sin diet. Han rekommenderade sedan sitt genombrott till allmänheten i en broschyr. I engelskan blev ordet populärt en kort tid för sedan falla bort ur vardagligt tal men i svenskan används ordet fortfarande frekvent i uttryck som "att banta" och "bantningsdiet".

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”eponym - Uppslagsverk - NE”. www.ne.se. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/eponym. Läst 25 februari 2017. 
  2. ^ Nationalencyklopedin, på internet, besökt 7 april 2010, uppslagsord: eponym
  3. ^ ”Names you've known all along: 9 famous eponyms by Dictionary.com”. Dictionary.com. Arkiverad från originalet den 26 februari 2017. https://web.archive.org/web/20170226050246/http://www.dictionary.com/slideshows/eponyms#silhouette. Läst 25 februari 2017. 

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

  • Grauls, Marcel; Swahn, Jan-Öjvind; Hyllienmark, Olov (2012). Kalasjnikov, Don Juan och Barbie : personerna bakom orden  : en eponymordbok (Omarb. uppl). Bromma: Ordalaget. Libris 12755232. ISBN 9789174690446