Enade Ryssland – Wikipedia

Enade Ryssland
Единая Россия
Jedinaja Rossija
Flag of United Russia.png
LandRyssland Ryssland
PartiledareDmitrij Medvedev
(Premiärminister 2012-2020)
Grundat1 december 2001
HuvudkontorMoskva, Ryssland
Politisk ideologiCentrism
Etatism
Internationellt samarbetsorganCDI-IDC[källa behövs]
Färg(er)     Vit
     Blå
     Röd
UngdomsförbundNasji
Molodaja Gvardija
Rossija Molodaja
Statsduman
Mandat
343 / 450
Webbplats
Единая Россия - Официальный сайт партии (er.ru)
Rysk politik
Politiska partier
Val

Enade Ryssland (ryska: Единая Россия/Jedinaja Rossija) är ett politiskt parti i Ryssland som grundades den 1 december 2001. Partiet kallar sig självt ett mittenparti och inkluderar både populistiska och konservativa element.

Partiledare är Rysslands tidigare president och premiärminister Dmitrij Medvedev. Det är Rysslands i särklass största parti och har för närvarande[när?] kvalificerad majoritet med 343 av 450 ledamöter i Statsduman (parlamentet)[1]. Medvedev stod partiet nära under sitt presidentskap, men var inte medlem med hänvisning till att "ideologi är farligt". Dock blev Medvedev medlem av partiet under hösten 2011.

Valresultat[redigera | redigera wikitext]

I september 2021 fick president Vladimir Putins parti Enade Ryssland ungefär hälften av rösterna, en nedgång från förra valet men det gav fortfarande en betryggande majoritet i duman. För första gången sedan 1993 tilläts inga valobservatörer från organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, bevaka valet, vallokalerna och rösträkningen. Den oberoende valövervakningsorganisationen Golos redogjorde för tusentals rapporter om oegentligheter i samband med dumavalet. Ett omfattande valfusk förekom såväl kring själva valet som kring rösträkningen och den digitala röstningen manipulerades. Enade Ryssland behäll två tredjedelars majoritet i underhuset, duman.[2]

Ungdomsförbund[redigera | redigera wikitext]

Partiets ungdomsorganisation heter Unga gardet (Molodaja Gvardija). Partiet har även flera ungdomsorganisationer nära knutna till sig, till exempel Nasji (de våra)[3] och Rossija Molodaja (det unga Ryssland). I april 2008 hade partiet 2 miljoner medlemmar.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ria.ru Выборы в Госдуму — 2016 (Val till duman - 2016)
  2. ^ Westerlund, Tommy. ”Ledare: Den ryska valfarsen blev ingen succé”. www.hbl.fi. https://www.hbl.fi/artikel/den-ryska-valfarsen-blev-ingen-succe/. Läst 9 oktober 2021. 
  3. ^ Svenska Dagbladet 2011-01-26 om bl.a. Nasji

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]