Bifobi – Wikipedia

Den bisexuella prideflaggan

Bifobi innebär att man har fobi för bisexualitet och bisexuella personer som social grupp eller individer. Bisexualitet är att kunna attraheras av personer oavsett deras kön. Vanliga uttryck för bifobi är osynliggörandet och förnekelsen av bisexualitet som existerande sexuell orientering samt exkludering (utestängning från såväl heterosexuella som homosexuella sammanhang) och anklagelser för promiskuitet. Ibland ställs krav på att den bisexuella individen ska välja mellan antingen heterosexualitet eller homosexualitet.[1] Oavsett en individs sexuella läggning kan bifobiska känslor förekomma.

Bifobi är en form av diskriminering mot bisexuella och kan bero av negativa bisexuella stereotyper och irrationell rädsla. Enligt Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter (RFSL) är bifobi, liksom transfobi och homofobi, en "rädsla och oförmåga att acceptera människor som inte lever heteronormativt."[2]

Bisexuella kan utsättas för homofobi i händelse av att den bisexuella individen är tillsammans med en person av samma kön.[1]

Negativa stereotyper[redigera | redigera wikitext]

Bifobi och homofobi är skilda fenomen som delar vissa gemensamma drag. Attraktionen till det egna könet är en del av bisexualiteten, varför den heterosexistiska synen på heterosexuell attraktion och heteronormativ livsstil som det enda rätta, påverkar bisexuella precis som homosexuella. Bisexuella stigmatiseras dock ytterligare genom förnekelse av bisexualitet som existerande sexuell orientering, exkludering från sociala sammanhang och generella anklagelser om promiskuitet.

Förnekelse av existens[redigera | redigera wikitext]

Uppfattningen att bisexualitet inte existerar härrör ur en binär syn på sexualiteten, att människor antas vara exklusivt homosexuella eller heterosexuella. Bisexuella antas vara homosexuella i "garderoben" som inför omgivningen önskar verka heterosexuella, eller bara experimenterar med sin sexualitet. Bisexualitet antas inte vara en möjlighet om man inte attraheras lika mycket av båda könen.[3][4][5][6][7] Maximer som Människan är antingen homosexuell, heterosexuell eller lögnare förkroppsligar den beskrivna dikotoma synen på sexuella läggningar.[3] Det finns även väldigt få sammanhang för bisexuella medan det för homosexuella och heterosexuella finns ett flertal mötesplatser, vilket också indikerar att en bisexuell person bör välja sida.[8]

Konsekvensen av de negativa stereotyperna är att bisexuella framställs som osäkra och experimenterande, som att de "går igenom en fas" eller som ytligt engagerade.[9] Attraktion till båda könen betraktas som en bisexuell chic (bisexuell modefluga) eller könsöverskridande yttring.

Anklagelser om promiskuitet[redigera | redigera wikitext]

Att beskriva bisexuella individer som promiskuösa är en felaktig generalisering. Uppfattningen att bisexuella är promiskuösa härrör från en rad av negativa stereotyper om gruppen som mentalt eller socialt instabila människor: att en sexuell relation med endast en partner, man eller kvinna, inte är tillräckligt. Följdverkning är att bisexuella påförs ett socialt stigma på grund av anklagelser om otrohet och svek mot sina partners, för att leva ett dubbelliv, utge sig för att vara hetero men i hemlighet ligger med individer av samma kön och för att sprida sexuellt överförbara sjukdomar som HIV och AIDS. De karaktäriseras som "slampiga", instabila, lättfotade, godtyckliga. När det kommer till kvinnor påförs även karaktären av nymfomani. Bisexuella antas även vara polyamorösa, swingers, polygama.[10] Dessa anklagelser kopplas till att bisexuella kan attraheras av vilken person som helst och därför skulle kunna byta partner lite hur som helst.

Den bisexuella kvinnan eller mannen[redigera | redigera wikitext]

Det är i samhället ofta mer accepterat för en kvinna att vara bisexuell då ett förhållande mellan två kvinnor ofta sexualiseras, framförallt av män. Detta kan man även sammankoppla med det övergripande faktum att det ofta är mer accepterat för en kvinna att ta den manliga rollen än tvärtom, i detta sammanhanget alltså att ingå i en sexakt med en annan kvinna vilket skulle vara mannens roll i den heterosexuella världen. Anledningen till detta är att mannen anses vara idealet och kvinna stå under honom [11].

Bifobi är även starkt sammankopplat med homofobi, speciellt om en bisexuell person igår i en relation med en av samma kön.

Effekter[redigera | redigera wikitext]

Bifobi leder till att många bisexuella lider av depression, ångest och ibland självmordstankar på grund av så kallad "minoritetsstress"[12], och för att man tvingas leva ett liv i förnekelse för att passa in i samhällets normer. Det leder till ett utanförskap då man inte känner tillhörighet utan får vara sig själv i hemlighet.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, 23 juli 2013.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Ungdomsmottagningen på nätet: Homo- och bifobi Arkiverad 1 augusti 2013 hämtat från the Wayback Machine.. Läst: 1 augusti 2013.
  2. ^ RFSL Yttrande över Framtidens polisutbildning (SOU 2008:39). Läst: 1 augusti 2013.
  3. ^ [a b] Dworkin, SH (2001). ”Treating the bisexual client”. Journal of Clinical Psychology 57 (5): sid. 671–80. doi:10.1002/jclp.1036. PMID 11304706. 
  4. ^ Yoshino, Kenji (January 2000). ”The Epistemic Contract of Bisexual Erasure”. Stanford Law Review (Stanford Law School) 52 (2): sid. 353–461. doi:10.2307/1229482. http://www.kenjiyoshino.com/articles/epistemiccontract.pdf. 
  5. ^ ”Why Do Lesbians Hate Bisexuals?”. lesbilicious.co.uk. 11 april 2008. Arkiverad från originalet den 7 december 2013. https://web.archive.org/web/20131207232907/http://www.lesbilicious.co.uk/why-do-lesbians-hate-bisexuals/. Läst 26 mars 2011. 
  6. ^ Geen, Jessica (28 oktober 2009). ”Bisexual workers 'excluded by lesbian and gay colleagues'”. http://www.pinknews.co.uk/2009/10/28/bisexual-workers-excluded-by-lesbian-and-gay-colleagues. Läst 26 mars 2011. 
  7. ^ Michael Musto, April 7, 2009.Ever Meet a Real Bisexual? Arkiverad 13 april 2010 hämtat från the Wayback Machine., The Village Voice
  8. ^ ”Bisexualitet”. Arkiverad från originalet den 27 februari 2017. https://web.archive.org/web/20170227125511/http://www.regnbagsankan.fi/utbildning-skolbesok/fakta-om-hbtiq/bisexualitet/. Läst 6 december 2017. 
  9. ^ "It's Just A Phase" Is Just A Phrase, The Bisexual Index
  10. ^ GLAAD: Cultural Interest Media Arkiverad 19 april 2006 hämtat från the Wayback Machine.
  11. ^ Karin Ehrnberger, Minna Räsänen och Sara Ilstedt. Visualising Gender Norms in Design: Meet the Mega Hurricane Mixer and the Drill Dolphia. 
  12. ^ Kevin L Ard och Harvey J Makadon. [www.lgbthealtheducation.org/wp-content/uploads/12-054_LGBTHealtharticle_v3_07-09-12.pdf Improving the health care of lesbian, gay, bisexual and transgender (LGBT) people]. www.lgbthealtheducation.org/wp-content/uploads/12-054_LGBTHealtharticle_v3_07-09-12.pdf.