Beppes godnattstund – Wikipedia

Beppes godnattstund
Beppe-Wolgers-in-quot-Beppes-good-night-time-quot-391848733514.jpg
Pressfoto från 1968.
GenreBarn
ProgramledareBeppe Wolgers
MedverkandeBeppe Wolgers
Kerstin Wolgers
Ulla Berglund
Bernt Franckie
MusikSwingle Singers "Aria"
("Air" Johann Sebastian Bach)
Längd (per avsnitt)ca 15 minuter
Antal säsonger5
LandSverige Sverige
Produktion
ProducentUlla Berglund[1]
Sändning
OriginalkanalSveriges Television
Originalvisning1968-1974
SVT Play

Beppes godnattstund är ett barnprogram som sändes i Sveriges Television. Det sändes i fem omgångar, med något skiftande utformning, mellan 1968 och 1974[2] och har sedan dess flitigt repriserats.

Om programmet[redigera | redigera wikitext]

De två första säsongerna sändes programmet i svartvitt och blev mycket uppmärksammat för sitt annorlunda innehåll. Beppe Wolgers ligger iklädd pyjamas i en stor säng, tillsammans med trasdockorna Hungran, Busan, Gäspan och Kraman. Sigrid sitter bredvid på pottan och avslutar alltid programmet med sin enda replik "Fäääääärdig!" som väckte den då insomnade Beppe. I senare program dök även dockan Fantasissis upp. Hungran var väldigt förtjust i mat och favoriten var köttbullar, Busan var den energiska och företagsamma trasdockan, som alltid kallade Beppe för "jättebebisen i knasluvan".

I programmet diskuterade dockorna och "jättebebisen med knasluvan" allt mellan himmel och jord på barnsligt men samtidigt mycket allvarligt vis.

Programmet inleddes med en del av Johann Sebastian Bachs tredje orkestersvit[2] som i slutet av 1800-talet fick det populära namnet "Air". Den framfördes av a cappella-gruppen Swingle Singers som kallade melodin "Aria".

Bernt Franckie som gjort dockorna gjorde också röst åt Hungran. Beppes hustru Kerstin Wolgers gjorde röst till Gäspan, producenten Ulla Berglund gjorde Kraman och Sigrid och Beppe själv gjorde Busan.[2] Medverkade i serien gjorde också Alice Babs och Cornelis Vreeswijk.

Medverkande[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Öppet arkiv, läs online och läs online.[källa från Wikidata]
  2. ^ [a b c] Gustafson, Klas (2003): "Godnattstunden". Arkiverad 11 februari 2005 hämtat från the Wayback Machine. beppe.se. Läst 1 maj 2016.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]