Trifoi

Trifoi
Clasificare științifică
SupradomeniuBiota
SupraregnEukaryota
RegnPlantae
SubregnViridiplantae
InfraregnStreptophyta
DiviziuneTracheophyta
SubdiviziuneSpermatophytes
OrdinFabales
FamilieFabaceae
SubfamilieFaboideae
TribTrifolieae
Gen
Trifolium[1][2][3]
L., 1753
Sinonime
Paramesus C.Presl

Trifoiul (Trifolium) este un gen de aproximativ 300 de specii de plante din familia leguminoaselor, Fabaceae. Cea mai mare diversitate apare în zonele temperate din emisfera nordică, dar există specii care trăiesc și în America de Sud și Africa, incluzând altitudinile înalte de la tropice. Sunt plante erbacee mici anuale, bienale sau plante perene cu viață scurtă. Frunzele sunt trifoliate (rareori 5- sau 7-foliate), cu stipelele adnate pe pețioluri, iar florile sunt grupate în inflorescențe mici albe, roșii, violet sau galbene; păstăile mici, cu puține semințe, sunt închise în caliciu. Alte genuri, denumite uneori trifoisunt Melilotus (sulfină) și Medicago (culbeceasă). Numele științific este derivat din limba latină tres, "trei" și folium, "frunză". Trifoiul reprezintă o sursă de hrană pentru larvele unor specii de lepidoptere (fluturi și molii).

Specii selectate[modificare | modificare sursă]

Flori și frunze de trifoi alb
Flori de trifoi roșu (Trifolium pratense)

Simbolism și mitologie[modificare | modificare sursă]

Trifoi cu patru foi

Trifoiul este simbolul tradițional irlandez, fiind adoptat de Sfântul Patriciu pentru Sfânta Treime și mai înseamnă fericire.

Trifoiurile au ocazional patru foliole în loc de trei. Aceste trifoiuri cu patru foi, precum alte rarități, sunt considerate norocoase. Trifoiul poate avea și cinci, șase sau chiar mai multe foliole, dar aceste cazuri sunt și mai rare. Recordul mondial, conform Guinness, este 18.[4]

În anii 1970 și 1980, testele pentru droguri au devenit foarte exact și erau capabile să detecteze cele mai mici urme de morfină. Trifoiul conține o cantitate mică de morfină, care este consumată de vite și ajunge în lapte. Astfel, substanța poate fi detectată de teste anti-drog.

Se spune că dacă deții un trifoi cu patru foi, poți anula magia unui spiriduș.

Note[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Trifoi
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Trifoi
  1. ^ Genera Plantarum[*][[Genera Plantarum (5th edition of Genera Plantarum by Carl Linnaeus)|​]], p. 337  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ Species Plantarum, p. 764 
  3. ^ A new subfamily classification of the Leguminosae based on a taxonomically comprehensive phylogeny – The Legume Phylogeny Working Group (LPWG)[*][[A new subfamily classification of the Leguminosae based on a taxonomically comprehensive phylogeny – The Legume Phylogeny Working Group (LPWG) (articol științific)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  4. ^ Guinness World Records - Natural World - Plant World - Clover - Most Leaves

Legături externe[modificare | modificare sursă]