Papa Eutichie

Eutichie (n. secolul al III-lea d.Hr., Luna⁠(d), Ortonovo, Liguria, Italia – d. , Roma, Imperiul Roman) a fost al 27-lea papă al Bisericii Catolice. A pontificat de la 4 ianuarie 275 până la 7 decembrie 283 [1].

Eutichie
Date personale
Născutsecolul al III-lea d.Hr. Modificați la Wikidata
Luna⁠(d), Ortonovo, Liguria, Italia Modificați la Wikidata
Decedat Modificați la Wikidata
Roma, Imperiul Roman Modificați la Wikidata
ÎnmormântatCatacomba Sfântului Calixt Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Catolică[2] Modificați la Wikidata
Ocupațiepreot catolic[*] Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiRoma Modificați la Wikidata
Activitate
Început de pontificat4 ianuarie 275
Final de pontificat7 decembrie 283
PredecesorFelix I
SuccesorCaius

Origine[modificare | modificare sursă]

Epitaful său a fost descoperit în catacomba sf. Calixt (cf. Kraus, Roma sotterranea, pag. 154 ș.u.); din acest epitaf se deduce că papa era originar din antica colonie romană de la Luni în Etruria, mai multe însă nu se știu despre el. Chiar și datele pontificatului său sunt, în realitate, nesigure. „Liber Pontificalis” indică un pontificat de 8 ani și 11 luni, din 275 până în 283, în timp ce Eusebiu din Cezareea, spune că ar fi pontificat numai 10 luni. A pontificat sub împăratul Marcus Aurelius Probus.

Activitate[modificare | modificare sursă]

Nu se cunoaște nimic particular despre pontificatul său. Ritul liturgic al Ofertoriului și al binecuvântării roadelor câmpului, pe care i-o atribuie Liber Pontificalis, este cert dintr-o perioadă mai târzie. Același lucru se poate spune și despre tradiția care-l prezintă ca pe unul care a promulgat noi reguli cu privire la înmormântarea martirilor și care-i atribuie meritul de a fi înmormântat mulți cu propriile sale mâini, nu este acceptată de istorici, dat fiind că după moartea Împăratului Aurelian (275)

Decesul natural[modificare | modificare sursă]

Biserica Romei s-a bucurat de perioadă destul de lungă de pace (lipsită de persecuții). Această libertate-toleranță îi face pe istorici să considere ca fiind foarte probabilă moartea naturală a pontifului. Calendarul Roman din sec. al IV-lea îl amintește pe 7 decembrie conform „Depositio episcoporum” (Catalogul episcopilor Romei) și nu în rândul martirilor cum a fost venerat mai târziu.

A fost înmormântat în Cripta papilor din Catacombele lui Calixt. În 1659 rămășițile sale pământești (relicvele sale) au fost dăruite de Papa Inocențiu al X-lea episcopului din Florența, nobilul sarzanez Filippo Casoni, care a lăsat în testament ca după moartea sa aceste relicve să ajungă la Sarzana, localitate din centrul Lunigeanei, considerată ca regiunea de baștină a acestui papă.

Este sărbătorit la 7 decembrie.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Biagia Catanzaro, Francesco Gligora, Breve Storia dei papi, da San Pietro a Paolo VI, Padova 1975, pag. 48
  2. ^ Catholic-Hierarchy.org, accesat în  

Legături externe[modificare | modificare sursă]



Predecesor:
Felix I
Eutichie
275 - 283
Succesor:
Caius