Neorealism (cinema)

Neorealismul (în cinematografie)italiană Neorealismo — (cunoscut și ca neorealismul italian sau era de aur a cinematografiei italiene) este o mișcare artistică cinematografică națională din Italia, conectată la neorealismul din arte, caracterizată de subiecte legate de clasa cea mai de jos din peninsulă, descriind realistic povestea celor săraci, a celor ce aparțineau clasei muncitoare din orice domeniu al economiei, folosind filmări autentice, realizate în locuri reale, cu minimum de aranjament și de multe ori cu actori neprofesioniști. Filmele curentului neorealist italian descriu adesea condițiile dificile morale și economice din timpul și după cel de-al doilea război mondial, prezentând viața de zi cu zi a oamenilor, sărăcia, injustiția, disperarea și opresiunile de orice natură.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Mișcarea artistică filmică a neorealismului italian este larg acceptată a începe după căderea guvernului fascist al lui Benito Mussolini și întoarcerea armelor de către rezistența italiană împotriva nazismului, la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, fapte istorice ce au determinat pierderea centrului artistic de către industria de film italiană. De asemenea, neorealismul a fost semnul istoric clar al schimbărilor sociale și ideologice, precum și a progresului cultural și social din Italia post-fascistă.

Precursori și influențe[modificare | modificare sursă]

Modul în care neorealismul cinematografic (neorealismul italian) continuă să fie o sursă de discuții printre istoricii filmului. În ciuda influenței semnificative pe care acest curent cinematografic a exercitat-o (și continuă a exercita), există istorici care au argumentat că există filme italiene, dar și alte opere literare sau filme din alte cinematografii, care au precedat mișcarea cu ani buni înaintea recunoașterii sale ca atare. Astfel, precursori recunoscuți și demn de menționat sunt:

Regizori importanți din Neorealism[modificare | modificare sursă]

Printre reprezentanți de frunte ai neorealismului cinematografic se pot menționa: [2]


Filme importante din Neorealism[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Ronald Bergan, The Film Book (Penguin, 2011), p. 154.
  2. ^ CineCollage

Legături externe[modificare | modificare sursă]