National Football League

National Football League
Sport fotbal american
Înființat(ă) în 20 august 1920
Nr. de ediții a 105
Periodicitate anuală
Participanți 32 de echipe
Campion Kansas City Chiefs (al 4-lea titlu)
Cele mai multe trofee Green Bay Packers (13 titluri)
Parteneri tv CBS, Fox, NBC, ESPN, NFL Network, Amazon Video
Site oficial nfl.com
Pentru ediția următoare, vedeți :
Sezonul 2024 al NFL
Pentru ediția precedentă, vedeți :
Sezonul 2023 al NFL

National Football League (NFL) este cea mai importantă competiție a fotbalului american profesionist. A fost fondată în anul 1920 de către unsprezece echipe membre ale American Professional Football Association. Liga și-a schimbat numele în National Football League în 1923. În sezonul 2024 participă treizeci și două de echipe din Statele Unite. Liga este divizată în două conferințe egale - American Football Conference (AFC) și National Football Conference (NFC), fiecare conferință are la rândul ei patru divizii alcătuite fiecare din patru echipe. NFL este o asociație voluntară a treizeci și două de echipe.[1][2] Liga este de departe competiția sportivă domestică cu cel mai mare număr mediu de spectatori pe meci din întreaga lume, la fiecare confruntare asistând în medie 67.509 de fani pe parcursul sezonului 2009.[3]

Sezonul regulat se desfășoară pe parcursul a optsprezece săptămâni timp în care echipele joacă șaptesprezece meciuri și beneficiază și de o săptămână de pauză. Sezonul începe în joia din prima săptămână întreagă din septembrie și se termină în prima săptămână din ianuarie. La sfârșitul fiecărui sezon regulat șapte echipe din fiecare conferință participă la playofful NFL. Playofful este un turneu eliminatoriu la care participă paisprezece echipe, în acest turneu meciurile se joacă într-o singură rundă, acesta culminând cu Super Bowl. Marea finală are loc într-un oraș stabilit anterior, care de obicei este gazda unei francize NFL. Cu o săptămână înainte de Super Bowl are loc meciul vedetelor - Pro Bowl, la care participă jucători votați de către fani, antrenori și jucători, aceștia formând două echipe care reprezintă cele două conferințe: una din AFC și cealaltă din NFC.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Un grup de 18 bărbați, 11 stând în spate și șapte stând în față. Deasupra bărbaților, centrat în mijlocul afișului, este textul pe care scrie „Worlds Champs”. Sub aceasta se află sintagma „Akron Professionals” – anul 1920 este plasat între „Akron” și „Professionals”.
Akron Pros din 1920 au fost numiți primii campioni APFA (NFL).

Istoria National Football League a început în 1920, când reprezentanți ai mai multor ligi profesioniste de fotbal american și a unor echipe neafiliate s-au întâlnit într-o reprezentanță Hupmobile din Canton, Ohio. Liga pe care au format-o s-a numit American Professional Football Conference, reprezentanții au realizat un acord informal privind structura programului și obligația de a stabili un campion la finalul sezonului. Participanți se schimbau foarte des în primele sezoane ale noii ligi. Din 1922 campionatul a căpătat numele actuala de National Football League. Din echipele ce au participat la primul sezon din 1920 doar două mai activează : Decatur Staleys (acum: Chicago Bears) și Chicago Cardinals (acum: Arizona Cardinals).

În anii '20 și '30 ai secolului XX liga s-a stabilizat și a căpătat progresiv o structură asemănătoare cu cea actuală. Primul meci de campionat, o adevărată finală a competiției s-a desfășurat în 1933. Participarea negrilor a fost interzisă între 1927 și 1945, de abia în primul sezon de după al Doilea Război Mondial s-a permis revenirea acestora în loturile echipelor NFL. Tot după cel de al Doilea Război Mondial funcția de Președinte al ligii a evoluat în cea actuală de Comisar NFL, aceasta a fost inspirată de funcția deja existentă în Major League Baseball. Echipele au devenit mai viabile din punct de vedere financiar, ultima echipă a dat faliment în 1952. În sezonul 1958 meciul pentru campionat a devenit cunoscut sub supranumele de „The Greatest Game Ever Played" (română: Cel mai Bun Meci Jucat Vreodată), NFL începea să se transforme în una dintre cele mai populare ligi din Statele Unite.

American Football League era o ligă rivală ce a fost înființată în 1959. Succesul de care s-a bucurat această ligă a dus la o fuziune între aceasta și vechea NFL. După această fuziune liga s-a mărit considerabil și a apărut Super Bowl, ce a devenit treptat cel mai urmărit eveniment televizat din SUA. Pe parcursul anilor '70, '80 și '90 liga s-a extins până a ajuns la numărul actual de treizeci și două de echipe. Datorită negocierii unor contracte colective de muncă cu sindicatul jucătorilor în anii ai '90 secolului trecut NFL a reușit să se mențină profitabilă și să devină singura mare competiție ce nu a fost afectată de o grevă generală a fotbaliștilor.

Sezonul[modificare | modificare sursă]

Începând cu 2021 structura sezonului pentru NFL este următoarea:

  • 3 meciuri în presezon, care se desfășoară între începutul lunii august și începutul lunii septembrie;
  • 17 meciuri pe parcursul a 18 săptămâni în timpul sezonului regulat;
  • playofful la care participă 14 echipe, acesta începe în ianuarie și se termină în februarie cu Super Bowl-ul.

Presezon[modificare | modificare sursă]

După scurte sesiuni de antrenament din primăvară și cantonamentele recunoscute oficial din iulie-august, cluburile din NFL joacă trei meciuri demonstrative între începutul lunii august și începutul lunii septembrie. În anii pari, fiecare echipă din NFC găzduiește două dintre aceste meciuri, iar în anii impari, echipele din AFC au două meciuri acasă. Presezonul începe cu Pro Football Hall of Fame Game, așa că cele două echipe ce joacă în acest meci au un presezon alcătuit din patru meciuri.

Aceste jocuri sunt folosite de către echipe pentru a acomoda noii jucători cu atmosfera din NFL și cu coechipierii. Antrenorii folosesc aceste jocuri pentru a evalua noile achiziții, jucătorii vedetă de obicei vor juca un singur sfert pentru a reduce riscul de accidentare. Câteva procese au fost intentate de fani de-a lungul vremii împotriva cluburilor ce introduc meciurile din presezon în abonamentele pe sezon la același preț cu cel al meciurilor din sezonul regulat, dar până la această dată niciunul dintre aceștia nu a câștigat.

Sezonul regulat[modificare | modificare sursă]

POS AFC East AFC North AFC South AFC West
1st Bills Bengals Titans Chiefs
2nd Patriots Steelers Colts Raiders
3rd Dolphins Browns Texans Chargers
4th Jets Ravens Jaguars Broncos
POS NFC East NFC North NFC South NFC West
1st Cowboys Packers Buccaneers Rams
2nd Eagles Vikings Saints Cardinals
3rd Commanders Bears Falcons 49ers
4th Giants Lions Panthers Seahawks
Acest tabel exemplifică aplicarea sistemului de programare din NFL. În 2021, Los Angeles Rams (în verde) a încheiat pe primul loc în NFC West. Astfel, în 2022, Rams au de disputat câte două meciuri împotriva rivalelor de divizie (subliniate în bleu), câte un meci contra fiecărei echipe din NFC South și AFC West (colorate în galben), câte un meci împotriva echipelor de pe primul loc din celelalte două divizii din NFC (subliniate în portocaliu) și un meci împotriva echipei de pe primul loc în AFC East (colorată în roz).

După presezon fiecare dintre cele treizeci și două de echipe participă la un sezon regulat alcătuit din șaptesprezece meciuri desfășurate pe parcursul a optsprezece săptămâni, fiecare club beneficiind de o săptămână de pauză. Sezonul începe în joia din prima săptămână întreagă din septembrie cu un meci numit „Kickoff Game”, transmis în primetime în care joacă echipa campioană din sezonul precedent. După structura actuală a campionatului, National Football League ar putea începe cel mai devreme pe 4 septembrie (cazul sezonului 2008) și cel mai târziu pe 10 septembrie (cazul sezonului 2009).

Progamul fiecărei echipe se alcătuiește în felul următor:

  • fiecare club dispută meciuri în sistem tur-retur cu celelalte trei din divizia sa (șase meciuri);
  • fiecare echipă dispută câte un meci cu fiecare dintre cele patru echipe dintr-o altă divizie (printr-un sistem de rotație de trei ani divizia se schimbă în fiecare an) din cadrul conferinței sale: două pe teren propriu, și două în deplasare (patru meciuri);
  • fiecare echipă dispută câte un meci cu fiecare dintre cele patru echipe dintr-o divizie (printr-un sistem de rotație de patru ani divizia se schimbă în fiecare an) din cadrul celeilalte conferințe: două pe teren propriu, și două în deplasare (patru meciuri);
  • fiecare echipă dispută câte un meci cu fiecare echipă din conferință proprie ce a terminat pe același loc în diviziile lor în sezonul trecut: unul pe teren propriu, și unul în deplasare (două meciuri).
  • fiecare echipă dispută un meci contra unei formații din cealaltă conferință, în urma unui sistem de rotație și conform pozițiilor ocupate în clasament.

Playoff[modificare | modificare sursă]

Echipele ce participă la Super Bowl sunt alese în urma unui turneu de paisprezece cluburi. La acest turneu eliminatoriu, în singură manșă, participă șaptee echipe din fiecare conferință, American Football Conference (AFC) și National Football Conference (NFC), la finalul celor șaptesprezece jocuri din sezonul regulat. Prima clasată în fiecare conferință după sezonul regulat merge direct în Divisional Round (turul 2). Celelalte șase intră în prima rundă (Wild Card Round), câștigătoarele de divizii fiind gazde, iar echipele deținătoare de wild-card (locuri 2, 3 sau 4 în alte divizii) fiind oaspete. După Divisional Round urmează Conference Championships, faza în care sunt stabilite câștigătoarele de conferințe și implicit echipele calificate în Super Bowl.

Echipele actuale[modificare | modificare sursă]


La NFL participă treizeci și două de cluburi. Fiecare club poate avea un lot de maxim cinzeci și trei de jucători, dar pe foaia oficială de joc pentru un meci oficial se pot trece doar patruzeci și cinci. Spre deosebire de Major League Baseball, Major League Soccer, National Basketball Association și National Hockey League, liga nu are nicio echipă din Canada deși Buffalo Bills joacă un meci pe an în Toronto. Majoritatea cluburilor se află în partea de est a Statelor Unite ale Americii.

Majoritatea zonelor metropolitane din SUA au o franciză NFL prezentă. În 2005, din cauza Uraganului Katrina New Orleans Saints au jucat câteva meciuri în San Antonio și în Baton Rouge. De asemenea se vorbește despre expansiunea NFL în Toronto, cel mai populat oraș canadian. Echipa cea mai susceptibilă de a face această mutare este Buffalo Bills care jocă la 140 kilometri (87 mi) sud și care uneori își dispută meciurile considerate acasă în Toronto pe Rogers Centre.[4]

Dallas Cowboys este franciza cu cea mai mare valoare din fotbalul american, aceasta fiind evaluată la 5 miliarde de dolari în 2018,[5]

Începând cu sezonul 2002, echipele sunt împărțite în felul următor:

Note
Un asterix (*) denotă o mutare a francizei.
  1. Din cauza unei controverse din 1996, liga a suspendat oficial echipa Cleveland Browns, iar jucătorii și personalul s-au mutat în Baltimore pentru a constitui o nouă franciză: Baltimore Ravens.

Campioane NFL[modificare | modificare sursă]

Club Titluri Finale pierdute Anii triumfului
Green Bay Packers 13 5 1929, 1930, 1931, 1936, 1939, 1944, 1961, 1962, 1965, 1966, 1967, 1996, 2010
Chicago Bears 9 10 1921, 1932, 1933, 1940, 1941, 1943, 1946, 1963, 1985
New York Giants 8 14 1927, 1934, 1938, 1956, 1986, 1990, 2007, 2011
New England Patriots 6 5 2001, 2003, 2004, 2014, 2016, 2018
Pittsburgh Steelers 6 2 1974, 1975, 1978, 1979, 2005, 2008
Washington Commanders 5 6 1937, 1942, 1982, 1987, 1991
Dallas Cowboys 5 5 1971, 1977, 1992, 1993, 1995
San Francisco 49ers 5 3 1981, 1984, 1988, 1989, 1994
Baltimore / Indianapolis Colts 5 2 1958, 1959, 1968, 1970, 2006
Cleveland Browns 4 7 1950, 1954, 1955, 1964
Los Angeles Rams 4 6 1945, 1951, 1999, 2021
Philadelphia Eagles 4 4 1948, 1949, 1960, 2017
Detroit Lions 4 2 1935, 1952, 1953, 1957
Kansas City Chiefs 4 2 1969, 2019, 2022, 2023
Denver Broncos 3 5 1997, 1998, 2015
Oakland / Los Angeles / Las Vegas Raiders 3 2 1976, 1980, 1983
Miami Dolphins 2 3 1972, 1973
Chicago / Arizona Cardinals 2 2 1925, 1947
Canton Bulldogs 2 0 1922, 1923
Baltimore Ravens 2 0 2000, 2012
Tampa Bay Buccaneers 2 0 2002, 2020
Minnesota Vikings 1 4 1969
Seattle Seahawks 1 2 2013
Frankford Yellow Jackets 1 1 1926
Akron Pros 1 0 1920
Cleveland Bulldogs 1 0 1924
Providence Steam Roller 1 0 1928
New York Jets 1 0 1968
New Orleans Saints 1 0 2009
Buffalo Bills 0 4 N/A
Cincinnati Bengals 0 3 N/A
Carolina Panthers 0 2 N/A
Atlanta Falcons 0 2 N/A
Buffalo All-Americans 0 1 N/A
Pottsville Maroons 0 1 N/A
San Diego / Los Angeles Chargers 0 1 N/A
Houston Oilers / Tennessee Titans 0 1 N/A

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ See corporate disclosure statement and statement of facts; Brief of NFL Respondents, in American Needle, Inc v. National Football League, et seq, Supreme Court of the United States, case no. 08-661, filed Jan 21, 2008
  2. ^ For example, "The Detroit Lions is a 'Professional' Football team owned by William Clay Ford, Sr., with a membership in the National Football League (NFL), which is an unincorporated association governed by its own constitution and bylaws." Detroit Lions v. National Football League, 41 < MI.4th 624, 629 (2007).
  3. ^ NFL maintains massive lead in attendance | Sporting Intelligence (în engleză) 
  4. ^ Wawrow, John, Associated Press (). „Buffalo Bills May Play Game in Toronto”. The Washington Post. 
  5. ^ „Sports Money: 2018 NFL Valuations”. Forbes. . Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]