Liga Campionilor UEFA

Acest articol se referă la competiția masculină. Pentru competiția feminină, vedeți Liga Campionilor UEFA (feminin).
Liga Campionilor UEFA
Sport fotbal  Modificați la Wikidata
Confederație Europa (UEFA)
Înființat(ă) în 1955; acum 69 de ani (1955)
Echipe 32 (faza grupelor)
76 (total)
Campion Anglia Manchester City (primul titlu)
(2022-2023)
Cele mai multe trofee Spania Real Madrid CF (14 titluri)
Televizări România Digi Sport (2021-2024)
România Orange Sport (2021-2024-2027)
România Prima Sport (2021-2024-2027)
Republica Moldova Jurnal TV (2022-2025)
Imn Imnul Ligii Campionilor UEFA
Site oficial uefa.com/uefachampionsleague uefa.com
Pentru ediția actuală, vedeți :
Liga Campionilor 2023-2024
Pentru ediția următoare, vedeți :
Liga Campionilor 2024-2025

Liga Campionilor UEFA (engleză UEFA Champions League; cunoscută inițial drept Cupa Europei, apoi numită Cupa Campionilor Europeni până în 1992), abreviată deseori UCL, este prima competiție fotbalistică inter-cluburi europeană ca valoare, peste Liga Europa(engleză Europa League), fiind organizată de UEFA. Ea reprezintă una dintre cele mai prestigioase trofee de cluburi în sport, alături de Copa Libertadores a Americii de Sud.

Real Madrid este cel mai de succes club din istoria competiției, câștigând trofeul de paisprezece ori, inclusiv primele 5 ediții. Cluburile spaniole au cele mai multe trofee cumulativ (19), urmate de cele, engleze și italiene (câte 12). Competiția a fost câștigată de 22 de cluburi diferite de-a lungul timpului, 12 dintre care au câștigat-o de mai multe ori.[1] De când competiția și-a schimbat denumirea și structura în 1999, Real Madrid este unicul club care a reușit să câștige în trei ediții consecutive trofeul.

Campioana sezonului 2022-2023 este Manchester City care s-a impus în finală cu scorul de 1-0 în fața celor de la Inter. Golul a fost marcat de Rodri în minutul 68.[2]

Format[modificare | modificare sursă]

Cunoscută inițial sub numele de Cupa Campionilor Europeni sau mai simplu Cupa Europei în primii ani după apariția sa, competiția a început în 1955/1956 cu un format de fază eliminatorie în tur-retur unde echipele disputau două meciuri, unul acasă și unul în deplasare, iar echipa cu cel mai mare scor per total se califica pentru următoarea fază a competiției. Participarea era posibilă doar echipelor câștigătoare ale titlului de campioană în ligile naționale și deținătoarei curente a cupei. Competiția era organizată și se derula anual într-o manieră similară Copei Libertadores din America de Sud.

Formatul și numele au fost schimbate în 1992-1993, sistemul de disputare al partidelor modificându-se radical de-a lungul anilor, de asemenea.

Calificare[modificare | modificare sursă]

Calificarea pentru competiție este decisă de către poziția ocupată de echipele competitoare în ligile lor domestice, și în funcție de locul ligii domestice în clasamentul coeficientului UEFA. Cluburile care joacă în ligi domestice clasate între primele ligi conform coeficientului UEFA intră automat în fazele mai târzii ale competiției. Din sezonul 2009-2010, UEFA a adus o serie de modificări competiției, mai ales cu privire la calificarea celor 32 de echipe care vor constitui 8 grupe. De atunci, mai multe modificări au avut loc. Astfel, în prezent, 26 de echipe sunt calificate direct în faza grupelor, iar pentru celelalte 6 locuri sunt create două tablouri/rute diferite:

  • Ruta Campionilor, de pe care se califică 4 echipe, destinat campioanelor din țările cu un coeficient UEFA mai slab. Pe acestă rută sunt în total 5 tururi de calificare, în care echipele vor fi repartizate în funcție de coeficientul UEFA al țării;
  • Ruta Non-campionilor, de pe care se califică 2 echipe din campionatele primelor 15 țări în ordinea coeficienților. Pe acestă rută sunt în total 3 tururi de calificare, în care echipele vor fi repartizate în funcție de coeficientul UEFA al țării.

De asemenea, deținătoarea titlului Ligii Campionilor este calificată direct în faza grupelor, indiferent pe ce poziție se clasează în liga sa domestică. Această decizie a fost luată imediat după ce clubul englez Liverpool a câștigat competiția din 2004-2005. Liverpool a terminat pe locul cinci în Premier League, la un loc în afara ultimei poziții de calificare directă, fiind în imposibilitatea de a-și apăra titlul. Ulterior, a fost luată decizia ca și campioana UEFA Europa League să fie calificată direct în faza grupelor. Din 2010, finala Ligii Campionilor are loc într-o sâmbătă, și nu miercurea, așa cum a fost programată până în acel moment.

Faza grupelor și faza eliminatorie[modificare | modificare sursă]

Logo-ul competiției este afișat în centrul terenului înaintea fiecărui meci de Liga Campionilor

Faza grupelor[modificare | modificare sursă]

În prezent, faza grupelor este alcătuită din 8 grupe a câte 4 echipe fiecare. Pentru a se determina componența fiecărei grupe este folosită tragerea la sorți, echipele fiind împărțite în patru urne numerice în funcție de coeficientul UEFA al cluburilor. Echipele din aceeași urnă, precum și echipele din aceeași țară, nu se pot afla în aceeași grupă. În faza grupelor, echipele se înfruntă în sistem double round-robin (fiecare cu fiecare), ele disputând câte două partide împotriva fiecărei echipe din grupă în sistem tur-retur, un meci disputându-se pe teren propriu, iar celălalt în deplasare astfel, fiecare echipă are 6 meciuri disputate în total. La finalul fazei grupelor, echipele care se află pe primele două poziții în grupă avansează în faza eliminatorie, iar echipa situată pe locul 3 se califică în faza eliminatorie a UEFA Europa League. Echipa de pe locul 4 este eliminată din competiție.

Faza eliminatorie[modificare | modificare sursă]

În faza eliminatorie participă cele 16 echipe de pe primele două locuri din fiecare grupă. Sistemul folosit este single-elimination tournament, unde echipele sunt trase la sorți două câte două pentru a disputa două jocuri (tur-retur), unul pe teren propriu iar unul în deplasare. În faza optimilor de finală, echipele de pe primul loc din fiecare grupă pot întâlni doar echipe situate pe locul 2 din celelalte grupe, iar echipele din aceeași țară, de asemenea, nu se pot întâlni. Începând cu sferturile de finală, tragerea la sorți este complet aleatorie, fără niciun criteriu. Până la finală, sistemul este următorul: La finalul celor două partide, scorul obținut în fiecare meci este adunat, iar echipa cu cel mai mare scor general se califică mai departe, iar cealaltă este eliminată. În caz că scorul general se află la egalitate, meciul al doilea (returul) va fi prelungit cu încă 30 de minute. Dacă și la finalul prelungirilor, scorul se află la egalitate, vor fi executate lovituri de departajare.

Finala se dispută într-un singur joc de 90 de minute între cele două echipe rămase în competiție. Dacă la finalul celor 90 de minute, scorul se află la egalitate, meciul va fi prelungit cu încă 30 de minute. Dacă și la finalul prelungirilor, meciul se află la egalitate, se vor executa lovituri de departajare. După încheierea jocului, echipa câștigătoare este încununată campioană și primește Trofeul Ligii Campionilor.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Următoarea este lista de acces implicită.[3][4] Nicio asociație nu poate avea mai mult de 5 echipe calificate în Liga Campionilor.

Formatul pentru Liga Campionilor UEFA, sezonul 2018–19 până în 2023–24
Echipe care intră în această rundă Echipele care avansează din runda precedentă
Preliminarii
(4 echipe)
Turul I
(34 echipe)
  • 33 de campioni de la asociațiile 18-51 (excepție Liechtenstein)
  • un câștigător din Preliminarii
Turul II Campioni
(20 de echipe)
  • 3 campioni de la asociațiile de pe locurile 15–17
  • 17 câștigători din Turul I
Non-campioni
(6 echipe)
  • 6 echipe de pe locul 2 de la asociațiile de pe locurile 10–15
Turul III Campioni
(12 echipe)
  • 2 campioni de la asociațiile de pe locurile 13–14
  • 10 câștigători din Turul II din faza pentru campioni
Non-campioni
(8 echipe)
  • 3 echipe de pe locul 2 de la asociațiile de pe locurile 7–9
  • 2 echipe de pe locul 3 de la asociațiile de pe locurile 5-6
  • 3 câștigători din Turul II din faza pentru non-campioni
Play-off Campioni
(8 echipe)
  • 2 campioni de la asociațiile de pe locurile 11–12
  • 6 câștigători din Turul III din faza pentru campioni
Non-campioni
(4 echipe)
  • 4 câștigători din Turul III din faza pentru non-campioni
Faza grupelor
(32 echipe)
  • 10 campioni de la asociațiile de pe locurile 1–10
  • 6 echipe de pe locul 2 de la asociațiile de pe locurile 1–6
  • 4 echipe de pe locul 3 de la asociațiile de pe locurile 1–4
  • 4 echipe de pe locul 4 de la asociațiile de pe locurile 1–4
  • campioana Ligii Campionilor din sezonul trecut ^1
  • campioana UEFA Europa League din sezonul trecut ^2
  • 4 câștigători din play-off din faza pentru campioni
  • 2 câștigători din play-off din faza pentru non-campioni
Faza eliminatorie
(16 echipe)
  • 8 echipe care s-au clasat pe primul loc în grupe
  • 8 echipe care s-au clasat pe locul doi în grupe
Note
  • ^1 - Dacă echipa câștigătoare a Ligii Campionilor din sezonul trecut se califică pentru faza grupelor prin intermediul ligii interne, echipa de pe locul 4 din acea ligă intră în faza grupelor UEFA Europa League, doar dacă nu a fost câștigătoare a UEFA Europa League.
  • ^2 - Dacă echipa câștigătoare a UEFA Europa League din sezonul trecut se califică pentru faza grupelor prin intermediul ligii interne, echipa de pe locul 3 de la asociația clasată a cincea intră în faza grupelor.
Formatul pentru Liga Campionilor UEFA începând cu sezonul 2024-2025[5]
Echipe care intră în această rundă Echipele care avansează din runda precedentă
Primul tur de calificare
(32 de echipe)
  • 32 de campioane din asociațiile 23–55 (cu excepția Liechtensteinului)
Al doilea tur de calificare Ruta Campioanelor
(24 de echipe)
  • 8 campioane din asociațiile 15–22
  • 16 câștigătoare din primul tur de calificare
Ruta Non-campioanelor
(6 echipe)
  • 6 echipe de pe locul 2 din asociațiile 10–15
Al treilea tur de calificare Ruta Campioanelor
(12 echipe)
  • 12 câștigătoare din al doilea tur de calificare (Ruta Campioanelor)
Ruta Non-campioanelor
(8 echipe)
  • 3 echipe de pe locul 2 din asociațiile 7–9
  • o echipă de pe locul 3 din asociația 6
  • 1 echipă de pe locul 4 din asociația 5
  • 3 câștigătoare din al doilea tur de calificare (Ruta Non-campioanelor)
Runda play-off Ruta Campioanelor
(10 echipe)
  • 4 campioane din asociațiile 11–14
  • 6 câștigătoare din al treilea tur de calificare (Ruta Campioanelor)
Ruta Non-campioanelor
(4 teams)
  • 4 câștigătoare din al treilea tur de calificare (Ruta Non-campioanelor)
Faza ligii
(36 teams)
  • campioana Ligii Campionilor din sezonul anterior
  • campioana UEFA Europa League din sezonul anterior
  • 10 campioane din asociațiile 1–10
  • 6 echipe de pe locul 2 din asociațiile 1–6
  • 5 echipe de pe locul 3 din asociațiile 1–5
  • 4 echipe de pe locul 4 din asociațiile 1–4
  • 2 echipe din asociațiile cu cel mai mare coeficient într-un an
  • 5 câștigătoare din runda play-off (Ruta Campioanelor)
  • 2 câștigătoare din runda play-off (Ruta Non-campioanelor)
Play-off eliminatoriu
(16 echipe)
  • 16 echipe de pe locurile 9-24 din faza ligii
Faza eliminatorie
(16 echipe)
  • 8 echipe de pe locurile 1-8 din faza ligii
  • 8 câștigătoare din play-off-ul eliminatoriu

Performanțe ale echipelor românești[modificare | modificare sursă]

Steaua București a fost prima echipă din estul Europei care a reușit să câștige Cupa Campionilor Europeni în 1986, impunându-se cu 2-0, după executarea loviturilor de departajare, în fața echipei FC Barcelona. Cu acea ocazie, portarul Stelei, Helmuth Duckadam, a intrat în cartea recordurilor, reușind să apere patru penalty-uri consecutiv. În anul 1989, Steaua a ajuns din nou în finală, dar a pierdut cu 4-0 în fața lui AC Milan. Tot Steaua a mai reușit o calificare în semifinale, în 1988, fiind atunci eliminatǎ de Benfica Lisabona (0-0 acasǎ și 0-2 în Portugalia).

Alte performanțe notabile au fost obținute de Dinamo București, ajunsă în semifinale în 1984 (0-1 în deplasare și 1-2 acasă cu Liverpool FC) și de Universitatea Craiova, care a fost prima echipă românească calificată în sferturile de finală ale competiției, în anul 1981 (0-2 acasă și 1-1 în deplasare cu Bayern München).

De la reorganizarea competiției în formatul Ligii Campionilor, reușitele echipelor românești au fost mai modeste; singura echipă care s-a calificat în faza grupelor până în 2008 a fost Steaua, cu șase participări, iar apoi CFR Cluj, Unirea Urziceni și Oțelul Galați. Dintre toate cele 4 niciuna nu a trecut în fazele superioare, dar FCSB, Unirea Urziceni și CFR Cluj au reușit totuși să ajungă în Cupa UEFA (respectiv Europa League) de pe locul 3 al grupelor din care au făcut parte.

În acest moment, echipa care deține recordul de cele mai multe puncte acumulate în grupe este CFR Cluj, reușind să obțină 10 puncte în sezonul 2012-2013, terminând la egalitate cu Galatasaray SK, însă formația turcă a terminat pe 2 beneficiind de rezultatele jocurilor directe.

Clasamentul echipelor românești în UCL[modificare | modificare sursă]

Echipa Meciuri Victorii Egaluri Înfrângeri
 CSA Steaua București 133 49 37 47
 Dinamo 66 23 11 32
 CFR Cluj 42 16 9 17
 U Craiova 12 4 2 6
 FC Argeș 8 4 0 4
 Unirea Urziceni 8 2 3 3
 Petrolul 8 2 1 5
 Rapid 8 1 3 4
 FCV Farul 3 2 0 1
 Politehnica Timișoara 4 0 3 1
 UTA Arad 6 0 2 4
 Astra Giurgiu 2 0 1 1
 Oțelul Galați 6 0 0 6
 FC Vaslui 4 0 0 2

Actualizat la .

Câștigătoarele[modificare | modificare sursă]

Trofeul Ligii Campionilor

Real Madrid CF a câștigat această competiție de 14 ori. Următoarele clasate sunt: A.C. Milan (7 titluri), Bayern München și Liverpool F.C. (ambele câte 6 trofee câștigate), F.C. Barcelona (5 titluri) și Ajax Amsterdam cu 4 trofee câștigate.

Cluburile câștigătoare primesc trofeul la ceremonia de premiere, dar trebuie să-l returneze la sediul central UEFA cu două luni înainte de finala sezonului următor. Apoi, UEFA oferă câștigătorilor o replică la scară mai mică a trofeului pentru a-l păstra permanent. Regulile actuale ale competiției subliniază că trofeul va fi acordat permanent echipei care câștigă competiția trei ani consecutiv sau de cinci ori în total.

Șase echipe au primit acest trofeu permanent:

După ce Liverpool a înregistrat cel de-al cincilea său succes, un nou trofeu a fost creat pentru sezonul 2005–2006.

Performanța cluburilor în Cupa Campionilor Europeni / Liga Campionilor UEFA
Club Sportiv Campioni Anii în care au câștigat Finaliști Anii în care au pierdut
Spania Spania
 Real Madrid 14 1956, 1957, 1958, 1959, 1960, 1966, 1998, 2000, 2002, 2014, 2016, 2017, 2018, 2022 3 1962, 1964, 1981
 Barcelona 5 1992, 2006, 2009, 2011, 2015 3 1961, 1986, 1994
 Atlético Madrid - 3 1974, 2014, 2016
 Valencia - 2 2000, 2001
Italia Italia
 Milan 7 1963, 1969, 1989, 1990, 1994, 2003, 2007 4 1958, 1993, 1995, 2005
 Inter Milano 3 1964, 1965, 2010 2 1967, 1972
 Juventus 2 1985, 1996 7 1973, 1983, 1997, 1998, 2003, 2015, 2017
 Fiorentina - 1 1957
 Roma - 1 1984
 Sampdoria - 1 1992
Germania Germania
 Bayern 6 1974, 1975, 1976, 2001, 2013, 2020 5 1982, 1987, 1999, 2010, 2012
 Hamburg 1 1983 1 1980
 Dortmund 1 1997 1 2013
 Eintracht Frankfurt - 1 1960
 M'gladbach - 1 1977
 Leverkusen - 1 2002
Anglia Anglia
 Liverpool 6 1977, 1978, 1981, 1984, 2005, 2019 4 1985, 2007, 2018, 2022
 Manchester United 3 1968, 1999, 2008 2 2009, 2011
 Chelsea 2 2012, 2021 1 2008
 Nottingham Forest 2 1979, 1980 -
 Manchester City 1 2023 1 2021
 Aston Villa 1 1982 -
 Leeds United - 1 1975
 Arsenal - 1 2006
 Tottenham - 1 2019
Țările de Jos Olanda
 Ajax 4 1971, 1972, 1973, 1995 2 1969, 1996
 Feyenoord 1 1970 -
 PSV 1 1988 -
Portugalia Portugalia
 Benfica 2 1961, 1962 5 1963, 1965, 1968, 1988, 1990
 Porto 2 1987, 2004 -
Franța Franța
 Marseille 1 1993 1 1991
 Reims - 2 1956, 1959
 Saint-Étienne - 1 1976
 Monaco - 1 2004
 PSG - 1 2020
Serbia Serbia
 Steaua Roșie 1 1991 -
 Partizan - 1 1966
Scoția Scoția
 Celtic 1 1967 1 1970
România România
 Steaua 1 1986 1 1989
Grecia Grecia
 Panathinaikos - 1 1971
Belgia Belgia
 Club Brugge - 1 1978
Suedia Suedia
 Malmö - 1 1979


Câștigătoarele pe națiuni[modificare | modificare sursă]

Gazde[modificare | modificare sursă]

Tabel cu țările care au găzduit una sau mai multe finale de UEFA Champions League.

Națiune Finale Anii
Anglia 10 1963, 1968, 1971, 1978, 1992, 2003, 2011, 2013, 2024 [6]
Germania 9 1959, 1979, 1988, 1993, 1997, 2004, 2012, 2015 [6]
Italia 1965, 1970, 1977, 1984, 1991, 1996, 2001, 2009, 2016
Spania 8 1957, 1969, 1980, 1986, 1989, 1999, 2010, 2019
Franța 5 1956, 1975, 1981, 2000, 2006, 2022
Belgia 4 1958, 1966, 1974, 1985
Țările de Jos 1962, 1972, 1982, 1998
Austria 1964, 1987, 1990, 1995
Portugalia 1967, 2014, 2020, 2021
Scoția 3 1960, 1976, 2002
Grecia 1983, 1994, 2007
Turcia 2 2005, 2023 [6]
Rusia 2008, 2017 [6]
Elveția 1 1961
Serbia 1973
Ucraina 2018

Finale[modificare | modificare sursă]

Consecutiv[modificare | modificare sursă]

Tabel cu echipele care au jucat consecutiv două sau mai multe finale în UEFA Champions League.       5 Finale       3 Finale       2 Finale
Națiune Club Sportiv Consecutiv
2 Finale 3 Finale 5 Finale
Spania Real Madrid 1 (2016, 2017, 2018) 1 (1956, 1957, 1958, 1959, 1960)
Țările de Jos Ajax 1 (1995, 1996) 1 (1971, 1972, 1973)
Germania Bayern München 1 (2012, 2013) 1 (1974, 1975, 1976)
Italia AC Milan 1 (1989, 1990) 1 (1993, 1994, 1995)
Italia Juventus 1 (1996, 1997, 1998)
Portugalia Benfica 1 (1961, 1962, 1963)
Anglia Liverpool 3 (1977, 1978), (1984, 1985), (2018, 2019)
Italia Inter Milano 1 (1964, 1965)
Anglia Nottingham Forest 1 (1979, 1980)
Anglia Manchester United 1 (2008, 2009)
Spania Valencia 1 (2000, 2001)
Anii scris Boldat = Echipa a câștigat finala în acel sezon.

Din aceiași țară[modificare | modificare sursă]

8 finale s-au jucat între echipele din aceeași țară
Țara Finale Sezoane
 Spania 3 2000, 2014, 2016
 Anglia 3 2008, 2019, 2021
 Italia 1 2003
 Germania 1 2013

Încercări[modificare | modificare sursă]

De-a lungul competiției, nu toate echipele de top din Europa au reușit să câștige trofeul la prima lor finală. A fost nevoie de mai multe încercări pentru a-și trece în palmares primul titlu de campioană UEFA Champions League.

Încercări Club Sportiv - Sezon
La prima finală
 Real Madrid - 1956  Benfica - 1961  Inter Milano - 1964  Celtic - 1967  Manchester United - 1968
 Feyenoord - 1970  Bayern - 1974  Liverpool - 1977  Nottingham Forest - 1979  Aston Villa - 1982
 CSA Steaua București - 1986  Porto - 1987  PSV 1988  Steaua Roșie - 1991  Dortmund - 1997
La a doua finală
 Milan - 1963  Ajax - 1971  Hamburg - 1983  Marseille - 1993  Chelsea - 2012
 Manchester City - 2023
La a treia finală
 Juventus - 1985  Barcelona - 1992

Semifinale[modificare | modificare sursă]

Apariția cluburilor care au ajuns în semifinale în Cupa Campionilor Europeni / Liga Campionilor UEFA [7]
Națiune Club Sportiv Apariții Prima oară Ultima oară
Națiune Club Sportiv Apariții Prima oară Ultima oară
Spania  Real Madrid 33 1956 2024
Spania  Barcelona 17 1960 2019
Anglia  Manchester United 12 1957 2011
Italia  Juventus 12 1968 2017
Portugalia  Benfica 8 1961 1990
Anglia  Chelsea 8 2004 2021
Serbia  Steaua Roșie 4 1957 1992
Scoția  Celtic 4 1967 1974
Franța  PSG 4 1995 2024
Germania  Hamburg 3 1961 1983
Grecia  Panathinaikos 3 1971 1996
Ucraina  Dinamo Kiev 3 1977 1999
Portugalia  Porto 3 1987 2004
Franța  Reims 2 1956 1959
Anglia  Tottenham 2 1962 2019
Elveția  Zürich 2 1964 1977
Franța  Saint-Étienne 2 1975 1976
Anglia  Nottingham Forest 2 1979 1980
Italia  Roma 2 1984 2018
Spania  Valencia 2 2000 2001
Spania  Villarreal 2 2006 2022
Scoția  Hibernian 1 1956 -
Ungaria  Vasas 1 1958 -
Germania  Eintracht Frankfurt 1 1960 -
Belgia  Standard Liège 1 1962 -
Ungaria  Győr 1 1965 -
Cehia  Dukla Praga 1 1967 -
Polonia  Legia Varșovia 1 1970 -
Ungaria  Újpest 1 1974 -
Austria  Austria Viena 1 1979 -
Suedia  Malmö 1 1979 -
Spania  Real Sociedad 1 1983 -
România  Dinamo 1 1984 -
Franța  Bordeaux 1 1985 -
Rusia  Spartak Moscova 1 1991 -
Italia  Sampdoria 1 1992 -
Germania  Leverkusen 1 2002 -
Germania  Schalke 04 1 2011 -
Germania  Bayern 21 1974 2024
Italia  Milan 14 1956 2023
Anglia  Liverpool 12 1965 2022
Italia  Inter Milano 9 1964 2023
Țările de Jos  Ajax 9 1969 2019
Spania  Atlético Madrid 6 1959 2017
Germania  Dortmund 5 1964 2024
Franța  Monaco 4 1994 2017
Anglia  Manchester City 4 2016 2023
Anglia  Leeds United 3 1970 2001
Țările de Jos  PSV 3 1976 2005
România  FCSB 3 1986 1989
Franța  Marseille 3 1990 1993
Scoția  Rangers 2 1960 1993
Țările de Jos  Feyenoord 2 1963 1970
Bulgaria  ȚSKA Sofia 2 1967 1982
Germania  M'gladbach 2 1977 1978
Belgia  Anderlecht 2 1982 1986
Suedia  Göteborg 2 1986 1993
Anglia  Arsenal 2 2006 2009
Franța  Lyon 2 2010 2020
Italia  Fiorentina 1 1957 -
Elveția  Young Boys 1 1959 -
Austria  Rapid Viena 1 1961 -
Scoția  Dundee FC 1 1963 -
Serbia  Partizan 1 1966 -
Slovacia  Spartak Trnava 1 1969 -
Anglia  Derby County 1 1973 -
Belgia  Club Brugge 1 1978 -
Germania  Köln 1 1979 -
Anglia  Aston Villa 1 1982 -
Polonia  Widzew Łódź 1 1983 -
Scoția  Dundee United 1 1984 -
Turcia  Galatasaray 1 1989 -
Cehia  Sparta Praga 1 1992 -
Franța  Nantes 1 1996 -
Spania  La Coruña 1 2004 -
Germania  RB Leipzig 1 2020 -

Sferturi de finală[modificare | modificare sursă]

Tabelul de mai jos prezintă cluburile cotate cu șanse mici de a prinde un sfert de finală în noul format de LIGA CAMPIONILOR.