Ionuț-Marian Stroe

Ionuț-Marian Stroe
Date personale
Născut (44 de ani) Modificați la Wikidata
Craiova, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Purtător de cuvânt în Partidul Național Liberal Modificați la Wikidata
Deținător actual
Funcție asumată
Precedat deIonel Dancă
Reprezentant al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei Modificați la Wikidata
Deținător actual
Funcție asumată
Deputat al României Modificați la Wikidata
Deținător actual
Funcție asumată
CircumscripțiaDolj
Legislaturălegislatura 2020–2024
Ministru al tineretului și sportului Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
GuvernGuvernul Ludovic Orban
Guvernul Ludovic Orban (2)
Precedat deConstantin-Bogdan Matei
Succedat deCarol-Eduard Novak
Deputat al României Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
CircumscripțiaDolj
Legislaturălegislatura 2016–2020[*]
Reprezentant al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Deputat al României Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Legislaturălegislatura 2012–2016[*]
Membru supleant al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Deputat al României Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
CircumscripțiaDolj
Legislaturălegislatura 2008–2012

Partid politicPNL
Alma materUniversitatea din Craiova

Ionuț-Marian Stroe (n. , Craiova, România) este un politician român. În prezent este deputat, reprezentând județul Dolj din partea Partidului Național Liberal. Din 4 noiembrie 2019 si pana in 25 noiembrie 2021 a fost ministrul Tineretului și Sportului.

Educație și carieră profesională[modificare | modificare sursă]

Ionuț-Marian Stroe și-a început educația la Craiova. În 1998, a absolvit Colegiul Național CAROL I. În anul 2003, a terminat Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică, Secția Calculatoare - Lb. Engleza, din cadru Universității din Craiova, obținând licența de Inginer IT&C. La scurt timp după aceea, a fost angajat ca specialist IT la mai multe companii. Între anii 2004 și 2005, a fost angajat la Societatea Națională Radiocomunicații S.A. În aceeași perioadă, a început Masterul în Finanțe și Administrarea Afacerilor la Universitatea din Craiova. În anul 2005, este angajat ca Director la Direcția Județeană pentru Tineret Dolj, iar în anul 2007 devine Directorul Direcției de Programe Recreative și Divertisment pentru Tineret din cadrul Autorității Naționale pentru Tineret. Între anii 2009 și 2013, studiază Dreptul la Universitatea din Craiova, iar în anul 2014 și-a obținut cea de-a doua diplomă de master, în domeniul Drepturile Omului, la Facultatea de Sociologie a Universității din Craiova.

Cariera politică[modificare | modificare sursă]

Începutul carierei politice[modificare | modificare sursă]

Ionuț-Marian Stroe este membru al Partidului Național Liberal din anul 2001. Între anii 2004 și 2008, el a fost ales consilier municipal în cadrul Consiliului Local al Municipiului Craiova. A fost președinte PNL Craiova, iar între anii 2015-2016 a fost purtător de cuvânt al PNL.

Membru al Parlamentului[modificare | modificare sursă]

În anul 2008, Ionuț-Marian Stroe a fost ales pentru prima oară ca deputat, reprezentând Județul Dolj. A făcut parte din Comisia pentru Educație, Știință, Tineret și Sport până în anul 2011, după care a devenit membru al Comisiei de Politică Externă. A fost ales deputat în aceeași circumscripție electorală și în 2012, și în 2016. A făcut parte, pe rând, din Comisiile pentru Apărare; Afaceri Europene; Politică Externă; Muncă și Protecție Socială. În prezent, este membru în Comisia pentru Drepturile Omului, culte și problemele minorităților naționale (din februarie 2017).

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei[modificare | modificare sursă]

Din 2009, Ionuț-Marian Stroe a făcut parte din delegația României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE). Între anii 2012 și 2016, a fost președintele delegației române și Vice-președinte al APCE. În ianuarie 2014 a fost ales vice-președinte al delegației ALDE, iar când PNL s-a alăturat Partidului Popular European, a fost ales vice-președinte al delegației PPE la APCE. În prezent, este membru al Comisiei pentru Migrație, Refugiați și Persoane Strămutate, Comisiei de Monitorizare, precum și Comisiei pentru Afaceri Sociale, Sănătate și Dezvoltare Durabilă. În anul 2017, a fost ales ca Președinte al acestei din urmă comisii. [1] A fost desemnat raportor pe mai multe subiecte, între care Criminalisation of irregular migrants: a crime without a victim [2], Raportul de Monitorizare pentru Muntenegru [3], precum și Migrația Muncii din Estul Europei.

Sebastian Colțescu[modificare | modificare sursă]

În decembrie 2020, în calitate de ministru al Tineretului și Sportului, Ionuț-Marian Stroe și-a exprimat opinia în controversa arbitrului Sebastian Colțescu. La momentul respectiv, el a declarat: „Condamnăm cu fermitate orice fel de exprimare sau declarație care poate fi considerată rasistă sau discriminatorie. Îmi cer scuze în numele sportului românesc pentru acest incident nefericit. A fost un incident particular, acest lucru nu reprezintă sportul românesc”,[4] la postul Digi24. Ulterior s-a dovedit însă că arbitrul nu a folosit un termen rasist, acest lucru fiind stabilit de comisia de disciplină a UEFA[5].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ [1] Arhivat în , la Wayback Machine., accesat 30 ianuarie
  2. ^ [2], accesat 30 ianuarie
  3. ^ [3], accesat 30 ianuarie
  4. ^ „Reacția ministrului Stroe în scandalul „Colțescu": Îmi cer scuze în numele sportului românesc”. www.digi24.ro. Accesat în . 
  5. ^ „Ce decizie a luat UEFA în cazul scandalului de rasism în care a fost implicat Sebastian Colțescu - Fotbal - HotNews.ro”. sport.hotnews.ro. . Accesat în . 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]