Horia Rusu

Horia Rusu
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Timișoara, România Modificați la Wikidata
Decedat (48 de ani) Modificați la Wikidata
Sibiu, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Deputat al României Modificați la Wikidata

Partid politicPNL

Horia Mircea Rusu (n. 18 septembrie 1952, Timișoara - d. 29 ianuarie 2001, Sibiu) a fost un politician român, deputat de Timiș din 1990-1996, ales din partea PNL respectiv PNL-AT. După unificarea liberalilor în 1998 a devenit vicepreședinte al PNL, iar la alegeri legislative în România, 2000 a fost ales deputat de Sibiu. În 2001 și-a depus candidatura la funcția de președinte al PNL, dar a murit într-un accident rutier cu câteva zile înainte de congresul partidului.[1] După decesul său, Horia Mircea Rusu a fost înlocuit de deputatul Cornel Știrbeț.

Originea și studiile[modificare | modificare sursă]

Unul dintre bunicii săi a fost viceprimar liberal al Timișoarei, în perioada interbelică.

Horia Rusu a absolvit Liceul Nikolaus Lenau din Timișoara și apoi Facultatea de Electrotehnică din cadrul Universității Politehnice din Timișoara.

Cariera politică[modificare | modificare sursă]

După Revoluția din 1989 s-a înscris în PNL, după care a înființat Partidul Național Liberal–Aripa Tânără (PNL-AT), partid care a inclus în statutul său punctul 8 al Proclamației de la Timișoara, care prevedea ca foștii membri ai Partidului Comunist Român și ai Securității să nu aibă dreptul de a candida la funcții publice pe o perioadă de 10 ani, respectiv 3 legislaturi consecutive.

Horia Rusu a făcut parte din Consiliul pentru Refacerea PNL, care a urmărit și realizat înlăturarea lui Radu Câmpeanu de la conducerea partidului, considerat instrument al foștilor comuniști, respectiv întoarcerea PNL în Convenția Democrată Română.

În 1993 PNL-AT și PNL-CD au fuzionat și au format PL 93, formațiune care a aderat la Convenția Democrată Română, prima coaliție care i-a înlăturat de la guvernare pe foștii comuniști, în 1996.

Sfârșitul vieții[modificare | modificare sursă]

A murit într-un accident de mașină, cu doar câteva zile înaintea congresului Partidului Național Liberal, unde își depusese candidatura pentru funcția de președinte, alături de Valeriu Stoica și Crin Antonescu.

Varia[modificare | modificare sursă]

A fost căsătorit și a avut un copil.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Cum ar fi fost dacă în fruntea PNL ar fi fost Horia Rusu?, Expres Magazin, 19 septembrie 2010.

Legături externe[modificare | modificare sursă]