Haakon, Prințul Moștenitor al Norvegiei

Haakon
Prinț Moștenitor al Norvegiei
Date personale
Născut (50 de ani)
Rikshospitalet, Oslo
PărințiHarald al V-lea al Norvegiei
Regina Sonja a Norvegiei
Frați și suroriMärtha Louise[*][[Märtha Louise (Norwegian princess; daughter of Harald V and Queen Sonja of Norway)|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuMette-Marit, Prințesă a Norvegiei
CopiiPrințesa Ingrid Alexandra
Prințul Sverre Magnus
Cetățenie Norvegia Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Norvegiei Modificați la Wikidata
Ocupațiemembru al familiei regale[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba norvegiană[1][2]
limba engleză Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriPrinț moștenitor ()
Familie nobiliarăCasa de Glücksburg

Haakon, Prințul Moștenitor al Norvegiei (Haakon Magnus; n. 20 iulie 1973, Oslo) este moștenitorul tronului Norvegiei. A devenit Prinț Moștenitor când tatăl său a devenit regele Harald al V-lea al Norvegiei în 1991. Dacă Prințul Haakon va ajunge rege, așa cum e de așteptat, va fi cunoscut sub numele de Haakon al VIII-lea al Norvegiei.

Origini și educație[modificare | modificare sursă]

Nașii de botez ai Prințului Haakon sunt: regele Olav al V-lea al Norvegiei, Prințesa Astrid a Norvegiei, Prințul Carl Bernadotte, regele Carl XVI Gustaf al Suediei, regina Margareta a II-a a Danemarcei și Prințesa Anne, Prințesă Regală. Ca descendent al regelui Eduard al VII-lea al Regatului Unit, Haakon este, de asemenea, în ordinea succesiunii la tronul britanic.

Haakon are o soră mai mare, Prințesa Märtha Louise (n. 1971). În 1990, constituția Norvegiei a fost modificată, adoptându-se sistemul primogeniturii absolute pentru succesiunea la tron, ceea ce înseamnă că întâiul născut, indiferent de sex, are prioritate în ordinea succesiunii. Această măsură nu se aplică retroactiv (așa cum s-a întâmplat în Suedia în 1980), astfel că Haakon are în continuare prioritate la tron în fața surorii sale mai mari.

Haakon a servit în Marina Regală norvegiană în instruirea sa ca ofițer la Academia Navală norvegiană. În 1999 a obținut o diplomă în științe politice de la Universitatea Berkeley, din California. Mai târziu a urmat cursuri la Universitatea din Oslo și la Ministerul norvegian al Afacerilor Externe în 2001. Și-a terminat studiile în 2003 la London School of Economics, unde a făcut un masterat în studii de dezvoltare, specializare în comerțul internațional și Africa.

Căsătorie[modificare | modificare sursă]

Prințul Haakon și Prințesa Mette-Marit la nunta Prințesei Victoria a Suediei, 19 iunie 2010.

Haakon s-a căsătorit cu Mette-Marit Tjessem Høiby la 25 august 2001, la Catedrala din Oslo. Frederik, Prinț Moștenitor al Danemarcei a fost cavaler de onoare. Când s-a anunțat public logodna, mulți norvegieni au considerat că alegerea Prințului a fost nepotrivită,[3] în primul rând pentru că Mette-Marit era mamă singură, iar în al doilea rând pentru că existau informații cu privire la implicarea ei în muzica rave, o subcultură controversată, asociată cu consumul de droguri. În plus, tatăl copilului ei a fost condamnat pentru infracțiuni legate de droguri.[3]

Într-o conferință de presă dinainte de nuntă, Prințesa a vorbit despre trecutul ei, spunând, printre altele, că poate a fost mai rebelă decât alți tineri.[3] Deși unii încă o consideră nepotrivită pentru rolul ei de viitoare regină, problemele din trecutul lui Mette-Marit au fost în mare măsură date uitării.

Copii[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ IdRef, accesat în  
  2. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  3. ^ a b c Hello profile of the Crown Princess

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Haakon, Prințul Moștenitor al Norvegiei


Haakon, Prințul Moștenitor al Norvegiei
Naștere: 20 iulie 1973
Regalitate norvegiană
Primul în linie Linia de succesiune la tronul din Norvegia
1 poziție
Succesor:
Prințesa Ingrid Alexandra