Florian Anastasiu

Florian Anastasiu
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Craiova, România Modificați la Wikidata
Decedat (75 de ani) Modificați la Wikidata
Brăila, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiearheolog Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata

Florian Anastasiu (n. , Craiova, România – d. , Brăila, România) a fost un arheolog român.

Studii[modificare | modificare sursă]

A urmat Liceul Teoretic Umanist din Petroșani (1940 - 1948) și Facultatea de Istorie a Universității din București (1948-1952). Ca student a participat la săpăturile de la Histria, iar ca tânăr muzeograf arheolog la cele de la Capidava.

Activitatea profesională[modificare | modificare sursă]

După scurte perioade ca profesor de istorie la școlile militare de la Ineu (jud. Arad) și Sibiu, în decembrie 1955 a venit la Muzeul Brăilei, la solicitarea lui Nicolae Harțuche. Cu destoinicie și dăruire a condus Muzeul Brăilei peste trei decenii (1957-1989), Florian Anastasiu și Nicolae Harțuche având rolul determinant în refondarea muzeului (întemeiat în august 1881) și punerii în valoare a bogatului patrimoniu al acestuia. A efectuat săpături arheologice pe numeroase șantiere din zona Brăilei, din rândul cărora se pot menționa: Brăilița, Chișcani, Lișcoteanca, Sihleanu, Râmnicelu, Spiru Haret, Tichilești, Grădiștea. Publică, în calitate de autor și coautor, 11 studii și articole în revistele de specialitate M.C.A. și Istros și volumele: „Brăilița. Așezări și cimitire omenești datând din epoca neolitică până în pragul orânduirii feudale” (1968); „Catalogul selectiv al colecției de arheologie a Muzeului Brăilei” (1976); „Monumentele Județului Brăila” (1977, în colaborare).

Distincții[modificare | modificare sursă]

2003 - Distins cu Diploma și Medalia de Excelență acordate de Consiliul Local Municipal Brăila.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Florian Anastasiu, la 70 de ani, Valeriu Sîrbu, Istros, IX, Brăila, 1999, p. 7-8;
  • Bibliografia istorică a României, Editura Academiei R.S.R ,Editura Științifică și Encicopedică, București, 1984, vol. al VI-lea, p. 489 și vol. al VII-lea, p. 369.
  • Brăileni de seamă în spiritualitatea românească: dicționar enciclopedic esențial, Toader Buculei, Editura Proilavia, Brăila, 2012.