Clara Mărgineanu

Clara Mărgineanu
Date personale
Născută Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
Decedată (47 de ani) Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiearts journalist[*][[arts journalist (journalist specialized in arts)|​]]
poetă
realizator de filme documentare[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București  Modificați la Wikidata
OrganizațieSocietatea Română de Televiziune  Modificați la Wikidata

Clara Mărgineanu (n. , București, România – d. , București, România) a fost o jurnalistă, realizatoare de filme documentare și emisiuni culturale și scriitoare română.

Biografie[modificare | modificare sursă]

A absolvit Facultatea de Film din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică ,,I.L.Caragiale” (UNATC) din București, cu lucrarea de licență Fascinația culturii în audiovizual.[1] A debutat literar în revista Luceafărul, în 1991, iar primul ei volum de poezie, intitulat Actul Întâi sau Cupa cu Iluzii, a fost publicat în 1995. A fost membră a Uniunii Scriitorilor (din 2001), a Uniunii Cineaștilor (din 2009)[2] și a Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România.[1]

A lucrat ca redactor pentru Societatea Română de Televiziune (SRTV) din 1995 până în 2013, an în care a fost disponibilizată în urma restructurărilor din cadrul instituției.[3][4] Aici a realizat emisiuni culturale pentru posturile TVR Cultural și TVR 3,[3] precum și alte reportaje, portrete, documentare și interviuri pentru canalele deținute de SRTV.[2] Mărgineanu a fost și o promotoare a muzicii folk din România, contribuind cu versuri pentru mai mulți interpreți autohtoni.[5][6]

Decesul[modificare | modificare sursă]

În martie 2020, Mărgineanu era internată la Spitalul Clinic Colțea din București din cauza unei boli; aceasta făcea apel la donatorii de sânge.[7] A decedat pe 26 aprilie 2020, la vârsta de 47 de ani.[8]

Lucări publicate[modificare | modificare sursă]

Sursa:[2]

  • Actul Întâi sau Cupa cu Iluzii (Editura Colosseum, 1995)
  • Sărmanele Duminici (Editura Semne)
  • Prizonierul libertății (Editura Cartea Românească)
  • Fata de asfalt (Asociația Scriitorilor București)
  • Femeia albastră (Editura Charmides)
  • Povești, semnificații, armonii. Un eșantion din România noastră (Editura Semne, 2012).

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Teodora Marin (). „Laureații Premiilor UZPR 2017 (IV)”. Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România. Accesat în . 
  2. ^ a b c "Poezie la prima vedere" și "Cele mai frumoase poezii" continuă în cadrul festivalului Strada de C`Arte”. Agenția de cArte. . Accesat în . 
  3. ^ a b Andreea Ghinea (). „Unul dintre concediatii din TVR: In urma contestatiilor, unele note au crescut spectaculos”. Ziare.com. Accesat în . 
  4. ^ Mădălina Cerban (). „CONCEDIERI la TVR: 698 de angajați vor pleca la 1 februarie”. Mediafax. Accesat în . 
  5. ^ „Clara Mărgineanu | Discography | Discogs”. Accesat în . 
  6. ^ Carmen Anghel (). „Ce cadou deosebit a primit Zoia Alecu la zi aniversară”. Evenimentul zilei. Accesat în . 
  7. ^ Florian Gheorghe (). „Poeta Clara Mărgineanu, apel disperat de pe patul de spital "Sunt într-o situație limită. Am nevoie de sânge". Libertatea. Accesat în . 
  8. ^ Adelina Mărăcine (). „A murit Clara Mărgineanu, poetă și fostă jurnalistă TVR. Avea 47 de ani”. Adevărul.ro. Accesat în .