Andrei Usatîi

Pentru alte persoane cu numele respectiv, vedeți Usatîi.
Andrei Usatîi
Date personale
Născut (73 de ani)
Gangura, raionul Kutuzov, RSS Moldovenească, URSS
Cetățenie Republica Moldova Modificați la Wikidata
ReligieCreștin Ortodox
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Ministru al Sănătății al Republicii Moldova
În funcție
14 ianuarie 2011 – 18 februarie 2015
PreședinteMarian Lupu (interimar)
Nicolae Timofti
Prim-ministruVladimir Filat
Iurie Leancă
Precedat deVladimir Hotineanu
Succedat deMircea Buga
Viceministru al Sănătății al Republicii Moldova
În funcție
15 iunie 1998 – 6 iunie 2001
PreședintePetru Lucinschi
Vladimir Voronin
Prim-ministruIon Ciubuc
Ion Sturza
Dumitru Braghiș
Vasile Tarlev

PremiiOrdinul de Onoare
Partid politicPartidul Liberal Democrat din Moldova
ProfesieMedic

Andrei Usatîi (n. 12 decembrie 1950) este un medic din Republica Moldova care a deținut funcția de Ministru al Sănătății al Republicii Moldova[1] în perioada 14 ianuarie 201118 februarie 2015. El l-a înlocuit în funcție pe Vladimir Hotineanu (2009 – 2011) și a fost succedat de Mircea Buga.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Imaginea și reputația fostului Ministru al Sănătății a avut de suferit în urma luptelor politice dintre partidele pro-europene de coaliție, acesta fiind deseori prezentat populației ca un om controversat, deși rezultatele muncii sale demonstrează cu totul contrariul.

În ianuarie 2013 a început urmărirea penală a lui Andrei Usatîi, alături de șeful Direcției Juridice a ministerului Sănătății, un notar și un registrator de stat, într-un dosar în care Usatîi este învinuit că ar fi dispus ilegal ipotecarea parterului Spitalului Clinic Republican, cu acuzația de „provocare a daunelor în proporții considerabile intereselor publice”.[2] Pe 2 martie 2015 a fost pus sub învinuire în acest dosar.[3]

Pe 2 aprilie 2015 i-a fost conferit „Ordinul de Onoare”.[4]

Pe 10 aprilie 2015 judecătoria sectorului Buiucani (Chișinău) a decis arestarea preventivă pentru 25 de zile a lui Andrei Usatîi, acesta fiind bănuit de acte de corupție în dosarul licitațiilor trucate[5][6] și acuzat că ar fi „aranjat” licitațiile publice de procurare a utilajului medical pentru spitale.[7] Pe 22 aprilie, la o ședință de judecată de la Curtea de Apel Chișinău, după ce a aflat decizia Curții că trebuie să-i fie menținută măsura de arest, acesta s-a simțit rău și a fost preluat de ambulanță din instanța de judecată și transportat la spital, unde a fost supus apoi unei intervenții chirurgicale.[8]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Andrei Usatîi, Ministru al sănătății, biografie, Gov.md
  2. ^ „Andrei Usatîi, în fața judecătorilor. Fostul ministrul al Sănătății susține că este nevinovat”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „Fostul ministru al Sănătății Andrei Usatîi, pus sub ÎNVINUIRE într-un dosar de corupție”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ Președintele Nicolae Timofti a acordat distincții de stat unui grup de cetățeni
  5. ^ „Fostul ministru al Sănătății Andrei Usatîi, ARESTAT pentru 25 de zile. CNA a făcut percheziții la bănci”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ 25 de zile de arest pentru fostul ministru al Sănătății Andrei Usatîi
  7. ^ Andrei Usatîi ar fi „aranjat” licitațiile publice de procurare a utilajului medical pentru spitale. Bănuiții primeau între 5-10% din valoarea licitației
  8. ^ Fostul ministru al Sănătății Andrei Usatîi, operat de urgență