Vlag van Chicago

Vlag van Chicago
Vexillologisch symbool voor een in gebruik zijnde vlag? Vlag van Chicago
Details
Verhouding 2:3
Aangenomen 1917
Ontwerper Wallace Rice
Kleuren Rood

Lichtblauw
Wit

Jurisdictie Chicago
Overige vlaggen
Zegel van Chicago
Logo van Chicago
Portaal  Portaalicoon   Vlaggen en wapens

De vlag van Chicago bestaat uit twee lichtblauwe horizontale strepen en vier rode sterren met elk zes punten. De strepen bevinden zich op ongeveer een zesde van de onder- en bovenkant van de vlag. De sterren staan naast elkaar in het midden van de vlag opgesteld.

De vlag werd in 1917 aangenomen nadat het ontwerp de vlagwedstrijd had gewonnen. De vlag werd ontworpen door Wallace Rice, een Amerikaanse schrijver en vexilloloog. Oorspronkelijk had de vlag maar twee sterren, tot ze in 1933 een derde ster en in 1939 een vierde ster kreeg.

In een enquête van de North American Vexillological Association bleek dat de vlag van Chicago gemiddeld een 9,03 van 10 kreeg en daarmee de op een na populairste vlag van Amerikaanse steden en gemeenten was, na de vlag Washington D.C..[1]

Oorspronkelijke vlag van Chicago met een ontwerp dat lijkt op het moderne, in gebruik van 1917 tot 1933

Betekenis[bewerken | brontekst bewerken]

Strepen[bewerken | brontekst bewerken]

De drie witte strepen op de vlag verwijzen elk van boven naar onder naar de North, West en South Side van de stad.[2] De bovenste blauwe streep symboliseert het Michiganmeer en de noordelijke arm van de Chicago rivier. De onderste blauwe streep symboliseert op zijn beurt de zuidelijke arm van de rivier en The Great Canal. Het blauw van de vlag werd door Wallace beschreven als "de kleur van het water".

Sterren[bewerken | brontekst bewerken]

Op de vlag staan vier rode zespuntige sterren. De sterren hebben zes in plaats van vijf punten omdat vijf punten waren voorbehouden aan de staten. Chicago was daarmee de eerste stad die zespuntige sterren op zijn vlag had.[3]

De sterren hebben de volgende betekenis:

Er is al enkele keren voorgesteld om nog een vijfde ster toe te voegen - bijvoorbeeld voor de Great Flood in 1992 - maar dit werd nooit doorgevoerd.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1915 benoemde burgemeester William Hale Thompson een gemeentelijke vlaggencommissie onder voorzitterschap van wethouder James A. Kearns. Onder de commissieleden bevonden zich de rijke industrieel Charles Deering en de impressionistische schilder Lawton S. Parker. Parker vroeg lector en dichter Wallace Rice om de regels op te stellen voor een openbare wedstrijd voor het beste vlagontwerp. Er werden meer dan duizend inzendingen ontvangen. Het 318th Cavalry Regiment nam de vlag op in hun insigne.

Varianten[bewerken | brontekst bewerken]

Vexillologisch symbool voor een buiten gebruik gestelde vlag?Vlag van de 31ste bijeenkomst van het NAVA (Noord Amerikaanse Vexillologische Associatie) in Chicago. Het NAVA ontwerpt vaker wel eens een vlag gebaseerd op de vlag van de thuisstad waar ze hun bijeenkomst houden.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]